1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ÖZYİĞİT: “KAPILAR BARIŞA AÇILSIN"
ÖZYİĞİT: “KAPILAR BARIŞA AÇILSIN"

ÖZYİĞİT: “KAPILAR BARIŞA AÇILSIN"

KAPILARIN AÇILMASININ 10. YILI

A+A-

ÖZYİĞİT: “KAPILAR BARIŞA AÇILSIN…SÖYLENENLER ARTIK DİLEK VE TEMENNİDEN ÖTEYE GEÇMELİ VE EYLEME DÖNÜŞMELİDİR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta sınır kapıların açılmasının üzerinden 10 yıl geçtiğini, ancak, kapıların açılmasının iki toplumun kaynaşması ve çözüm yönünde daha ileri adımlar atmalarına yeterince katkı koymadığını belirterek, “Asıl olan çözümdür, arzumuz tüm kapıların barışa açılması ve erken, kalıcı ve adil bir çözümün sağlanmasıdır” dedi.

Özyiğit yazılı açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ekonomik krizi bahane ederek müzakereleri ertelemek niyetinde olduğunu, müzakerelerin bir an önce başlamasını isteyen Eroğlu’nun ise federasyon temelinde çözüme ulaşmaktan çok, başka alternatiflere zemin hazırlama niyetinde olduğu görüşünü savunarak “Her iki düşüncenin de BM Parametreleri çerçevesindeki çözüme hizmet etmediği, dahası bölünmüşlüğe hizmet ettiği” yorumunu yaptı.

“KAPILARI AÇMAK ZORUNDA KALMIŞLARDI”

Özyiğit, sınır kapılarının açılmasının onuncu yılı ile Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri değerlendirdiği  açıklamasında, tam on yıl önce “Annan Planı tartışmaları sırasında, Kıbrıslı Türklerin yaktığı ‘barış ateşleri’,  on binlerce kişinin meydanlarda haykırdığı ‘barış istenci’ ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde mülkiyete ilişkin kararlar nedeniyle egemen güçlerin ani bir kararla kapıları açmak zorunda kaldığını” savundu.

Kapıların açılması neticesinde, birbirlerini yıllarca görmeyen insanların yeniden buluştuklarını, birbirlerini tanıma fırsatı bulduklarını ve binlerce insanın yıllarca göremediği “evini- yurdunu” görme şansını yakaladığını belirten Özyiğit, kapıların açılmasına, geçişlerin çoğalmasına rağmen, birtakım tabuların bir türlü yıkılamadığı; kapıların açılmasından bir yıl sonra yapılan Annan Planı referandumunda Kıbrıslı Türkler %65 oranında “evet” derken, Kıbrıslı Rumlar’ın %75 oranında “Hayır” dediklerini, böylece çözümün başka bahara kaldığını kaydetti.

“ANASTASİADİS ‘EVET’ DEMİŞTİ”

Annan Planı’na Rum tarafında “Evet” diyen tek partinin liderinin şimdi Başkan olduğunu anımsatan Özyiğit, “Söylenenler artık dilek ve temenniden öteye geçmeli ve eyleme dönüşmelidir. Dönüşmelidir ki,  açılmayan kapılar açılsın, yıkılmayan tabular yıkılsın. Çözüme ve barışa ancak bu şekilde ulaşılabilir” dedi.

Anastasiadis’in Rum tarafındaki krizi bahane ederek görüşmelerin başlamasını erteleme girişimi ile Eroğlu’nun görüşmelerin başlaması halinde zaman sınırlaması konması talebinin çözüme hizmet etmediğini savunan Özyiğit, Downer’in başlattığı mekik diplomasisinin, sonuç alıcı görüşmelerin başlamasına vesile olmasını, başlayacak görüşmelerde de gaz ve petrolün katalizör rol oynayacağının bilinmesi ve ona göre adım atılması arzusunda olduklarını kaydetti.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.