1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖZYİĞİT: “ÖZELLEŞTİRMEYE GİDEN SÜRECİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ”
ÖZYİĞİT: “ÖZELLEŞTİRMEYE GİDEN SÜRECİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ”

ÖZYİĞİT: “ÖZELLEŞTİRMEYE GİDEN SÜRECİN YOL HARİTASI BELİRLENDİ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit...

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu ile TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı arasında imzalanan metnin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) özelleştirilmesine yönelik somut belge olduğunu iddia etti.

TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre Özyiğit, imza konulan metinde Türkiye'den kabloyla Kuzey Kıbrıs'a elektrik getirilmesi konusunda mutabakat olduğu ve bir an önce hükümetler arası bir protokolün imzalanması gerektiğinin belirtildiğini ileri sürdü.

Özyiğit, varılacak anlaşma ile ekonomik protokolde olduğu gibi dağıtım, iletim ve üretimin ayrılarak, KIB-TEK'te özelleştirilmeye gidilmesinin öngörüldüğünü savundu.

Türkiye’den kablo ile elektrik getirilme projesinin, Kuzey Kıbrıs’ın tüm ihtiyacını karşılamayı öngördüğünü, dolayısı ile KIB-TEK’in devre dışı kalacağını da iddia eden Özyiğit, müzakerelerin devam ettiği bir dönemde alelacele bir çalışma ile böylesi bir uygulamanın öngörülmesinin de dikkat çekici olduğunu  ifade etti.

“SÜRECİN YOL HARİTASI BELİRLENDİR”

Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile Demokrat Parti Ulusal Güçler’in seçimler öncesinde özelleştirmelere karşı yapılan eylemlere katılarak destek verdiklerini, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) tarafından hazırlanan ve KIB- TEK’in özerkleştirilmesini öngören yasa önerisini TDP ile birlikte meclise sunduklarını anımsattı.

Özyiğit, CTP ile DP’nin hükümete geldikten sonra hükümet programında “KIB-TEK’i özerkleştirip enerji alanında tek otorite haline getireceğiz” cümlesi yer almasına rağmen, kurumun özelleştirilmesi yönünde çalışma yaptıklarını, hatta mutabakatlara imza attıklarını iddia etti.

Başbakan Yorgancıoğlu’nun “Türkiye ile enerji veya elektrik kablosu konusunda bir anlaşma imzalanmadı” açıklamasının da gerçek olmadığını kaydeden Özyiğit, “Yapılan anlaşma bir ön protokoldür ve bu protokolle özelleştirmeye giden sürecin yol haritası belirlenmiştir” dedi.

“HÜKÜMETİ, ŞEFFAF OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Bu konuda yapılan çalışmalar ile varılan mutabakatların kamuoyundan saklanmasının soru işaretlerini de beraberine getirdiğini belirten Özyiğit, “Bu nasıl şeffaflıktır” diye sordu.

TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Eneri ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun geçtiğimiz aylarda KKTC ziyaretinde AKSA’nın sahibinin de katıldığı bir görüşme yaptığını ifade eden Özyiğit, “Söz konusu görüşmede nelerin konuşulduğunu bilmek hem bizim, hem de Kıbrıs Türk halkının en tabii hakkıdır. Başbakan’ı bu konuda olsun açık ve şeffaf olmaya davet ederiz” dedi.

Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesinin pek çok maliyeti de beraberinde getireceği ve projenin AKSA firmasına verilmesiyle birlikte firmaya milyarlarca dolarlık menfaat sağlanacağı yönünde iddialar oluğunu belirten Özyiğit, bu iddiaların da yanıt bulması gerektiğini ekledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.