1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “PAKETLEŞTİRME MİLLİ DAVAYA ZARAR VERİR”
“PAKETLEŞTİRME MİLLİ DAVAYA ZARAR VERİR”

“PAKETLEŞTİRME MİLLİ DAVAYA ZARAR VERİR”

Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs sorununun, Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve doğal gaz ile aynı pakete konulmasına sıcak bakmadığı, böyle bir şeyin çözüm perspektifi açısından da bir anlaşmanın içeriği açısından da zararlı olacağı görüşünde o

A+A-

RUM YÖNETİMİNE GÖRE KIBRIS SORUNU, DOĞAL GAZ VE EKONOMİ BİRBİRİNDEN AYRI AMA PARALEL İLERLEMELİ

KASULİDİS: “TÜRK TARAFIYLA BİR GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİ OLMADI... ŞU ANDA MASADA OLMAYAN KONULAR HAKKINDA ALENİ TARTIŞMA FAYDA DEĞİL ZARAR VERİR”

GÜNEY KIBRIS MISIR’DA AB ADINA ARABULUCULUK YAPMAK İSTİYOR

ANASTASİADİS NEW YORK’A BAGAJINDA MARAŞ’LA GİDİYOR

Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs sorununun, Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve doğal gaz ile aynı pakete konulmasına sıcak bakmadığı, böyle bir şeyin çözüm perspektifi açısından da bir anlaşmanın içeriği açısından da zararlı olacağı görüşünde olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Paketleştirme Kıbrıs Sorununa Zarar Verir... Lefkoşa Milli Davanın Ekonomi ve Gaz İle Bağdaştırılmasına Sıcak Bakmıyor” başlığıyla yansıttığı haberinde çeşitli plan tatbikatlarında bu üç konunun, projelerin ana ayağını oluşturuyor olmasına karşın Rum Yönetimi’nin, önüne bu üç meselenin konulmadığında ısrarlı olduğunu yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis dün “Hükümet, uluslar arasındaki, Kıbrıs sorunu, ekonomi ve doğal gazı bir pakete koyma yönündeki hiçbir hareketine katılmaz. Konular birbirlerini güçlendiriyor olsa da bu üç konu birbirinden bağımsızdır, yani bağımsız ancak paralel ilerliyor, ancak birindeki her ilerleme ötekini güçlendiriyor” ifadesini kullandı.

Gazete gerek Rum siyasi liderliğinin gerek Rum vatandaşlarının, derin ve uzun olacağı öngörülen ekonomik kriz şartlarında daha zayıf olduklarına inanan yabancı hükümetlerin ekonomik krizin, Kıbrıs sorunundaki projelerini güçlendirecek şekilde değerlendirilmesi ve işlemesi gerektiği düşüncesinde oldukları yolunda bilgiler olduğunu yazdı, şunları ekledi:

“Dışişleri Bakanı’nın açıklamasından açıkça anlaşılıyor ki, Lefkoşa bu üç konunun bağdaştırılmasından ısrarla kaçınıp, her üçünün de paralel ve birbirleriyle alakasız şekilde hareket etmesini istiyor. Doğal gaz konusunda, müdahaleleri ile Kıbrıs sorununa yeniden gelen yabancı ülkelerin doğal gaza gösterdiği ilginin ötesinde Türkiye’nin de rol ve söz sahibi olmak istediği açıktır.  Ankara Maraş konusunu da doğal gazla bağdaştırıyor ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması arifesinde bu konuyu (doğal gaz) toplumlar arası diyaloğa katmaya çalışacak.

Yoannis Kasulidis Maraş konusunda, Başkan Anastasiadis’in Ant1’e yaptığı, Trükler tarafından ilave talepler olması ihtimaliyle ilgili plan tatbikatları yapılıyor açıklamasını tekrarladı. Kasulidis ‘Ağustos ayı içerisinde hareketlilik olmadığını söylemek zorundayım’ dedi. AB Dışişleri bakanlarının Mısır gündemiyle yarın yapacakları toplantı için bu akşam Brüksel’e gidecek olan Kasulidis’e göre olgular, Eylül ve sonrasında ilerleyebilir.

“TÜRK TARAFIYLA BİR GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİ OLMADI”

Kasulidis ‘Şu anda öteki tarafla herhangi bir görüş alış verişi olmadı. Dolayısıyla kendi aramızdaki müzakerenin tamamen nafile olduğunu düşünüyorum. Kıbrıs’taki siyasi güçler arasındaki istişare zamanı, ciddi bir şey söz konusu olduğu zamandır. Şu anda masada olmayan konular hakkında aleni tartışma fayda değil zarar verir’ dedi.

Uluslar arası toplumun diğer tarafın (Kıbrıs Türk tarafı) niyetini araştırıp araştırmadığı sorulan Dışişleri Bakanı ‘Kıbrıs Türk liderliğinde bazıları tarafından yapılan bazı açıklamalar dışında, şu ana kadar diğer tarafta herhangi resmi bir tutum yoktur’ dedi.

Yoannis Kasulidis Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması öncesinde Başkan Nikos Anastasiadis’in BM ve AB’ye göndermek niyetinde olduğu mektuplara değinmekten kaçındı. Başkan Anastasiadis bu niyetini ifade etmişken Dışişleri Bakanı Kasulidis ‘Başkan’ın Brüksel’e ve BM’ye mektup göndereceğinden haberim yok’ dedi. Anastasiadis’le yarın (bugün) Bakanlar Kurulu toplantısının yapılacağı Trodos’ta görüşeceklerini söyleyen Kasulidis ‘Ancak,  Genel Sekreter’in iyi niyet misyonu çerçevesinde yeniden başlayacak Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin, şartlar ve ön koşullar olmadan başlayacağını açıkça söyledik’ dedi.”

Politis de Kasulidis’in, Kıbrıs sorununun çözümü, doğal gaz ve ekonomi meselelerinin birbirinden ayrı ve paralel ilerlemesi ve Kıbrıs sorununda hareketliliğin de eylül itibarıyla beklenmesi gerektiği açıklamasını öne çıkardı.

GÜNEY KIBRIS MISIR’DA AB ADINA ARABULUCULUK YAPMAK İSTİYOR

Aynı gazete “Lefkoşa Özel Rol Arıyor” başlıklı haberinde yarın Brüksel’de düzenlenecek Mısır’la ilgili olağanüstü Konsey toplantısında Kasulidis’in Güney Kıbrıs’ın Mısır’da patlak veren krizde AB hesabına, olanakları çerçevesinde oynayabileceği özel rolü anlatacağını yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Kasulidis’in, Güney Kıbrıs’ın çatışmalara son verilmesi ve muhalif cepheler arasında diyalog başlaması maksadıyla Mısır’ın bugünkü hükümetiyle AB adına arabuluculuk yapabileceğine inandığını kaydeden gazete özetle şunları da yazdı:

“Dahası Lefkoşa hem Mısır’a coğrafik açıdan en yakın, hem de bugünkü Mısır hükümeti ile iyi ilişkiler içerisinde olan AB üyesidir. Bunlar AB’ye, Mısır’daki muhataplarının güvenini kazanarak arabuluculuk yapma olanağı tanıyacak unsurlardır. Geçmişte, Libya örneğinde olduğu gibi Mısır örneğinde de Türkiye, İslam dünyasındaki dayanaklarını öne çıkartarak rol almak istemişti. Ancak Mısır’daki gelişmeler artık Türk dış politikası ve bölgeyle ilgili talepleri açısından artık geçmiştir.

Dışişleri Bakanı Kasulidis dün Eğlence’deki Ay. Marku Kıpti Ortodoks Kilisesi’ne sembolik ziyarette bulunarak Mısır’da yaşanan kanlı ve üzücü olaylarla ilgili desteğini dile getirdi.”

ANASTASİADİS NEW YORK’A BAGAJINDA MARAŞ’LA GİDİYOR

Aynı gazete “BM’ye Maraş’la... Başkan BM Genel Kurulu’nda Maraş ve Çözüm Hakkında Konuşacak” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta olacağı süre içerisinde gündeme getireceği ana konular arasında Rum tarafının kapalı Maraş’ın açılması önerisinin de olacağını hatırlattı.

Edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in Maraş konusunu BM Genel Kurul kürsüsünde yapacağı konuşmaya katarak öne çıkarma eğiliminde olduğuna işaret eden gazete özetle şöyle devam etti:

“Anastasiadis’in kürsüden yapacağı konuşmasına ekleyeceği ikinci önemli konu ise enerji, daha doğrusu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde bulunan doğal gazın gerek Kıbrıs Türk tarafı gerek Türk tarafı açısından Kıbrıs sorununun çözümüne teşvik olabileceği, olması gerektiğidir.

Doğal gaz konusunun New York’ta Türk diplomasisi tarafından yapılacak temaslarda da gündeme getirilmesi bekleniyor, Derviş Eroğlu da New York’ta olmayı planlıyor.

Nikos Anastasiadis’in hedefi BM Genel Kurulu’nda, Kıbrıs sorununda ilerleme için hazır ve irade sahibi olduğuna ilişkin güçlü mesajlarla boy göstermek, muhataplarını, Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olduğu ve bunun başarılması için bir fırsat penceresi bulunduğu konusunda temin etmektir. Bu çerçevede Maraş kozunu oynaması bekleniyor.

Anastasiadis 22-29 Eylül’de New York’ta olacak.  Ekim ayında yeniden başlayacak müzakerelerle ilgili talep ve beklentilerine yer vereceği mektubunu önceden göndereceği BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşecek olan Anastasiadis Kıbrıs sorununda rol oynayabilecek bazı dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı görüşmeyi, Güvenlik Konseyi daimi üye temsilcileriyle bir araya gelmeyi planlıyor. Anastasiadis Amerikan-Yahudi lobisi ile de görüşecek.

Simerini haberini “Paket Yok... Y. Kasulidis Kıbrıs Sorunu, Doğal Gaz ve Ekonomi Ayrı Meseleler Diyor” başlığıyla okurlarına aktardı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.