1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PANAGİA MELANDRİNA KİLİSESİYLE İLGİLİ ACİL ÖNLEM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
PANAGİA MELANDRİNA KİLİSESİYLE İLGİLİ ACİL ÖNLEM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

PANAGİA MELANDRİNA KİLİSESİYLE İLGİLİ ACİL ÖNLEM ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Panagia Melandrina Kilisesi’ndeki AB tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen acil önlem çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

A+A-

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Bahçeli’deki Panagia Melandrina Kilisesi’ndeki AB tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından yürütülen acil önlem çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Komite tarafından yapılan yazılı açıklamada, Panagia Melandrina Kilisesi’nin 1940 yılına kadar aktif olduğu,  kilisenin etrafındaki arkeolojik kalıntıların kilisede daha erken dönemde yerleşim olduğuyla ilgili veriler sunmasına rağmen, kilisenin büyük bir ihtimalle 15. yüzyılda inşa edildiği kaydedildi.

Teknik Komite adına Sophocles Hadjisavvas  ve İlkay Feridun’un acil önlem çalışmaları olmadan kilisenin kaybedilmesiyle karşı karşıya olunduğunu belirttiği kaydedilen  açıklamada, çalışmaların Mayıs 2013’de başladığı ve proje için 137 bin Euro harcandığı ifade edildi.

Açıklamada, acil önlem çalışmalarının genel temizlik, enkazın ve bina içinde ve sahada büyüyen otların temizlenmesi, bozulan duvarların konsolidasyonu, organik büyüme, ekskavasyon, iskeletin desteklenmesi,  duvarların konsolidasyonu ve çatının içeriye su almayacak şekilde yapımını içerdiği aktarıldı.

Panagia Melandrina Kilisesi’nin  adadaki AB tarafından finanse edilen  “Kıbrıs için önemli olan kültürel miras değerindeki eserlere destek”  projesinden yararlanan bir çok eserden biri olduğu belirtilen açıklamada,
bugüne kadar adadaki 15 kültürel miras yerinin teftiş, düzenleme, acil önlem ve konservasyon (koruma) çalışmasından yararlandığı ifade edildi.

Büyükkonuk’taki Agios Afksentios Kilisesi ile Yayla’daki Agios Nicolaos Kilisesi’ndeki konservasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu belirtilen açıklamada, Gazimağusa’daki Otello Kalesi’nin yapısal konsolidasyonu ve Derebouyu ile Çerkez’deki Camilerin acil önlem çalışmalarıyla ilgili yeni kontratlar imzaladığı da kaydedildi.

Açıklamada Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin kuruluşu ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler de verildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.