1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PANİĞE KAPILAN HASTANEYE KOŞTU
PANİĞE KAPILAN HASTANEYE KOŞTU

PANİĞE KAPILAN HASTANEYE KOŞTU

Halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsüne rastlanılması ve virüsü kapanların sayısının gün geçtikçe artması halkı paniğe soktu

A+A-

Suna ERDEN

Halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsüne rastlanılması ve virüsü kapanların sayısının gün geçtikçe artması halkı paniğe soktu

Kuzey Kıbrıs’ta halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsüne rastlanılması ve virüsü kapanların sayısının gün geçtikçe artması halkı paniğe soktu. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, domuz gribi paniği yaşayanlarla dolup taştı. Ağır grip vakaları bir yana her öksüren doktora gitmeye başladı.122 Acil Servisleri gün boyu ihbarlar alırken, ambulanslar dün gün boyu hasta taşıdı. Bir ambulans gitmeden diğeri hasta getirirken, doktorlar hastalara yetişemez duruma geldi. Özellikle yaşlı hastalar panik yaşarken,60 yaş üstü 12 hasta dün ambulansla hastaneye kaldırıldı. Domuz gribi paniği yaşayan sağlıklı vatandaşlarda kendilerine göre önlemler aldı. Hastaneye grip vakası dışında başka hastalıklardan dolayı başvuranlar, hasta yakınları maske ile gezmeyi ihmal etmedi. Öte yandan hastane personeli, hemşireler ve doktorlar da maske ile iş yaparken, hastane tarafından talep edene maske dağıtıldı.

GEÇEN YILDAN FAZLA DEĞİL

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Selin Bardak Özcem, paniğe gerek olmadığını, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de grip vakalarının görüldüğünü belirtti. Star Kıbrıs’a konuşan Özcem, “Bu yıl görülen grip vakaları geçen yılın grip vakalarından daha fazla değil. Ancak insanlarda panik havası oluştu. Bu nedenle hastanelere başvuran hasta sayısı çoğaldı. Kimse paniğe kapılmasın” dedi.

DOKTOR BARDAK, “KİMSE PANİK OLMASIN”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Selin Bardak Özcem, hastalığın, sadece risk grubunda olan kalp, şeker gibi alta yatan hastalıkları olanlar, 2 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki kişilerde daha ağır seyredebileceğini ifade etti. H1N1 virüsünün ilk olarak 2009 yılında görüldüğünü, o tarihte insanların hastalığa karşı bağışıklığı olmadığını kaydeden Bardak, ancak şimdi insanların virüsü karşı bağışıklık kazandığını dile getirdi. 2012 yılından itibaren grip aşılarının içerisine H1N1 virüsüne karşı etken madde konulduğunu belirten Bardak, özellikle risk grubunda olan kişilerin ve çocukların kış aylarına girilmeden grip aşısı olması gerektiğini ifade etti. Bardak, “Bu yıl görülen grip vakaları geçen yılın grip vakalarından daha fazla değil. Ancak insanlarda panik havası oluştu. Bu nedenle hastanelere başvuran hasta sayısı çoğaldı. Kimse paniğe kapılmasın” dedi.

BESİM: “KRİZİ İYİ YÖNETELİM... BÖLGELERE DE GRİP POLİKLİNİĞİ AÇILMALI”

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim de yaptığı açıklamada, panik olmak yerine krizi iyi yönetmek, bu bağlamda grip polikliniği uygulamasını bölgelere de taşınmak gerektiğini söyledi.

Ülkede uygun zamanda bu virüse karşı aşılama kampanyası yapılmadığı için risk grubundaki hastaların şu anda çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Besim, grip olan, ateşi olan tüm hastaları hemen hekimlerine başvurmaya çağırdı.

“Sabunla sık sık el yıkama, kapalı kalabalık alanlarda fazla bulunmama ve riskli ortamlarda maske takmak tavsiye edilen önlemler arasındadır” diyen Besim, hasta çocukların kesinlikle okula gönderilmemesini, okula giden hasta çocukların da hemen öğretmenleri tarafından evlerine gönderilmesini istedi.

Dünya sağlık örgütünün hazırladığı “Grip Algoritması”nın tüm hastanelere ve doktorlara ivedi olarak dağıtılması ve tüm hekim ve hastanelerin işbirliği ile çalışılması gerektiğini dile getiren Besim “Sağlık Bakanlığının enfeksiyon uzmanlarının katkısıyla bu krizi yönetmesi çok önemlidir” dedi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.