1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PANSİYONLARA HACİZ KORKUSU
PANSİYONLARA HACİZ KORKUSU

PANSİYONLARA HACİZ KORKUSU

PANSİYONLARA HACİZ KORKUSU

A+A-

Eko Turizm bölgesi Büyükkonuk’ta ve Karpaz bölgesinde “Karpaz Köy Pansiyonculuk Projesi” kapsamında Kalkınma Bankası’ndan alıkları kredi ile bölgeye tesis kuran köylüler, şimdilerde adeta kan ağlıyor.

Kıbrıs kültürünü yansıtan pansiyonlar, bölgede eko turizm geliştirilmediğinden, yeterli ilgiliyi görmezken, Karpaz bölgesinde kurdukları tesislerinin elektrik borçlarını ve kredilerini ödeyemeyen pansiyon sahipleri, tesislerine haciz gelebileceği korkusu yaşıyor.

Karpaz Eko Turizm Birliği Başkanı Yusuf Duman, Karpaz bölgesine yapılan pansiyon yatırımlarında işletmecilerin yaşadıkları sıkıntıları Detay Gazetesi’ne anlattı.

Birlik Başkanı Yusuf Duman, ‘Karpaz Köy Pansiyonculuk Projesi’nin Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın projesi olmasına karşın devletin yardım elini uzatmadığından yakındı ve bölgede Büyükkonuk, Mehmetçik, Kumyalı ve Dipkarpaz’da toplam 14 tesiste yaşanan sıkıntıları gazetemize şöyle aktardı:

“EKO TURİZMİN ALT YAPISI YOK”

“Bölgede eko turizm başlangıcı doğru bir adım ama alt yapısı iyi yapılmadı. Yasalarımız hazırlanmadı, bölgedeki aktiviteler geliştirilmedi. Bölgenin cazibesi artmayınca turist gelmiyor, turist gelmeyince tesisler boş, bir yandan da borçlar var, tesislerin elektrik borçları ödenemiyor.”

“KÖYLÜLER TARAFINDAN PANSİYONLAR YAPILDI”

“Eko turizm devlet projesi olarak Turizm Bakanlığı bünyesinde 2006 yılında başladı. Akabinde 2007 yılında da birlik kurduruldu. Birliğin ilk yönetiminde bakanlık yetkilileri vardı. Daha sonra biz yönetimi devraldık. Köylüler kredilendirildi ve Büyükkonuk, Mehmetçik, Kumyalı ve Dipkarpaz’da toplam 14 kredi alan yatırımcı tarafından pansiyonlar yapıldı."

“BÖLGEDE AKTİVİTE GELİŞTİRİLMEDİ”

“Konaklama sadece eko turizm değildir. Bölgede aktivitelerin geliştirilmesi gerekirken, bunlar yapılmadı. Tabi inşaat süreçleri de sıkıntılı oldu. Hak edişler zamanında ödenmedi. İnşaatların süresi iki- üç yıl sürdü, dolayısıyla inşaat maliyetleri arttı. Bunun sonucunda da inşaatlar yarım kaldı, daha çok borçlandırıldı ve tesisler o şekilde bitirilebildi.”

“PANSİYON SAHİPLERİ ZORDA”

“Şuanda bu pansiyon sahiplerinin kredi sorunları var. İşlerini iyi götüremiyorlar. Bütçeleri olmadığından tanıtım yapamıyorlar. Elektrik problemleri var. Şuanda yeni hükümet de, zamanında Turizm Bakanlığı tarafından kurdurulan bizim birliği desteklemek yerine şimdi başka bir oluşuma gitti.”

“TESİSLERE HACİZ GELEBİLİR”

“Şu anda Kıbrıs Türk Eko-Ako Turizm Kooperatifi kuruldu. Bu da bakanlık tarafından kurduruldu. Bizim üyelerimiz dâhil birkaç tane üye olmayan aynı konsepte hizmet veren kişilerle birlikte kooperatif kuruldu. Ama bize sorunların nasıl giderileceği yönünde herhangi bir eylem planı sunulmadı. Bu insanlar zor durumda, borç altında, tesislerine haciz gelebilir ama herhangi bir çözüm önerisi getirilmiyor. Artık Karpaz Eko Turizm Birliği desteklenmeyecek ve kooperatif desteklenecek gibi bir durum söz konusu.”

“HEPSİ AİLE İŞLETMESİ”

“14 tane kredi alan aile işletmesi üyemiz bulunuyor. Üyemiz olmayan ve bizim konsepte hizmet veren bir iki tane tesis daha var. Hepsi aile işletmesidir. Bir de şöyle bir sıkıntı vardı; Bu kredi ile yatırım yapanların hepsi Karpaz Eko Turizm Birliği’ne zorunlu üye oldu. Yani gönüllülük yoktu, zorunlu olarak oraya üye olduk. Zorunlu üye gönüllü üye ayrımı oldu. Dolayısıyla tüzük içerisinde bazı haksızlıklar vardı ve yeni üye alımına gidemedik.”

“ZAMAN ZAMAN YERLİ HALKTAN DA RAĞBET OLUYOR”

“Bölgedeki tesislerimize zaman zaman yerli halktan da rağbet oluyor. Özellikle hafta sonları Karpaz’a bir kaçış var. Ancak ekonomik durum belli, herkes her zaman tatile çıkamıyor. Bir de biz sadece konaklama arısı sağlıyoruz. Bölgede üyelerimiz ise yatak sağlıyor. Çok güzel otantik tesislerimiz var. Aile ürünleri hepsi ama insanlar sadece yatmaya ya da kahvaltı için bir yere gitmez. Bölgede cazibe olması lazım ama bizim üyelerimizin sosyal aktivite için bütçesi yok. Bu aktiviteleri kim geliştirecek? Ücretler, bir gece konaklama ve kahvaltı dâhil, 25 ile 30 Euro civarındadır. Ancak yatırımların hem destek olmaması hem de haksız rekabet nedeniyle, her yandan önü kesildi.”

Detay

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.