1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PARA İSTEMEYE GİTMEDİ, KOLTUĞU BIRAKTI
PARA İSTEMEYE GİTMEDİ, KOLTUĞU BIRAKTI

PARA İSTEMEYE GİTMEDİ, KOLTUĞU BIRAKTI

Para istemeye gitmedi, koltuğu bıraktı

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) koalisyon hükümetinin CTP kanadındaki değişikliğe, bütçe dışı ödenek baskısının neden olduğu öğrenildi.

Tarım ve eğitimde 70 milyon TL’yi bulan bütçe dışı harcamaya karşı çıkan ve bunun için Ankara’dan para istemeye gitmeyeceğini de belirten Başoğlu’nun, yakın çevresine, “Bütçe dışı harcamaların sorumlusu Maliye Bakanlığı değildir. O nedenle Ankara’ya para istemeye gitmesi gereken Maliye Bakanı değildir” dediği öğrenildi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi (CTP-UBP) koalisyon hükümetinin CTP kanadındaki değişikliğe, bütçe dışı ödenek baskısının neden olduğu öğrenildi.

Halkın Sesi’nin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle görevden ayrılmak istemesini belirtmesine karşın, Başoğlu’nun, bütçe dışı harcamalara zorlandığı için, sağlıksorunlarını da gerekçe göstererek istifa ettiği belirtildi.

Bu yıl için tarım ve eğitimde 70 milyon TL bütçe dışı ödemeye karşı çıkan eski Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun, Maliye Bakanlığı’nın bütçeyi iyi yönettiğini, bu nedenle Ankara’ya ek para istemeye gitmek istemediği de öğrenildi.

Tarım Bakanlığı’nın 135 milyon TL’lik 2015 bütçesinin bitmesi ve tarımla birlikte eğitimde bütçe dışı harcama baskısı, Maliye Bakanı’nın istifasına, Tarım Bakan’ın görevden alınmasına yol açarken, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nda da parti içi dengeler gözetildiği için değişikliğe gidildi.

ACİL 70 MİLYON TL’YE İHTİYAÇ VAR

Edinilen bilgilere göre, tarım alanındaki çeşitli kesimler ve öğretmenlerin eğitim başlangıç yılı ödeneği için 70 Milyon TL acil kaynağa ihtiyaç var.

Tarım Bakanlığı bütçesi bittiği için, tarım kesimine ödeme yapılamıyor ve bu kaynağın 2016 bütçesinden yapılması için Maliye Bakanlığı’na baskı yapılıyor.

Yine aynı şekilde, 2011 yılından sonra göreve başlayan öğretmenler için eğitim yılı başlangıç ödeneği için de bütçede kaynak yok.

Her iki kesimin toplam ödeneği 70 milyon TL’yi buluyor. 2015 bütçesinde böyle bir ödenek yok.

Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinde ayrılma isteğini Başbakan ve CTP’ye daha önce bildiren, eski Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, bütçe dışı ödemeye karşı çıkarak, 2016 bütçesinden ödeme yapmaya yanaşmadı.

ANKARA’DAN PARA İSTENECEKTİ

Hükümet, ek bütçe için Ankara’dan para isteyecekti, ancak, para istemeye henüz giden olmadı. CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın bugün için planlanan Ankara ziyareti de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı programı nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Bütçe dengesini iyi hesaplayan bir isim olarak nitelenen eski Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun, Maliye Bakanlığı’nın işini iyi yaptığını, bu nedenle Ankara’ya para istemeye gitmesi gerekenin Maliye Bakanı olmaması gerektiğini belirterek, Ankara’ya para istemeye gitmek istemediği öğrenildi.

Başoğlu’nun yakın çevresine, “Ankara’ya para istemeye gitmek için bütçeyi kötü yönetmemiz gerekiyor. Oysa biz bütçeyi iyi yönettik. Hükümetin yaptığı mevzuat dışı harcama. Bütçe dışı harcamaların sorumlusu Maliye Bakanlığı değildir. O nedenle Ankara’ya para istemeye gitmesi gereken Maliye Bakanı değildir” dediği aktarıldı.

En büyük şok Gürpınar’da

Gürpınar, CTP-DP ve CTP UBP hükümetinde en  “en başarılı” bakan olarak gösteriliyordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde “en başarılı” bakanlardan biri olarak gösterilen Aziz Gürpınar’a, CTP-UBP koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevi de verildi

“Gençleştirme” operasyonu kapsamında görevden alınan, dünün en başarılı bakanlarından Gürpınar, hükümete dışarıdan atanmıştı.

En kısa süreli bakan Başoğlu

Üç aylık hükümette Maliye Bakanlığı olarak görev yapan Hasan Başoğlu da “en kısa süreli” bakanlık yapan isim oldu. 15 Temmuz’da göreve başlayan CTP-UBP hükümetine, Kıb-Tek’den atanan Başoğlu da kabine Meclis dışından girmişti.

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, tarım kesiminin sorunları ile başa çıkamadı, bakanlığın bütçesi erken bitti. Milletvekili olan Sennaroğlu, Meclis’te çalışmalarına devam edecek.

Bazı çevreler, Kalyoncu’nun “gençleştirme” açıklamasını eleştirdi

“Üç ay sonra mı yaşlandılar?”

Başbakan Kalyoncu’nun, Hasan Başoğlu dışındaki bakan değişikliği için “gençleştirme” açıklamasını eleştiren bazı çevreler, “Hükümet 3 ay önce kurulduğunda görevden alınan bakanlar genç idi de üç ay sonra mı yaşlandılar” yorumunu yaptı.

Siyasi çevreler,  CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın, partide gençleri kullanarak, CTP’nin geleceğine yatırım yaptığı değerlendirmesi de yaptı. 

Halkın Sesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.