1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PARA NEREDE?
PARA NEREDE?

PARA NEREDE?

Memleketin yüzde 70-90’ı ...

A+A-

“52 milyon kuraklık parası nerede?”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri Oğuz Ceyda, Düzova’dan sordu:

 

Oğuz Ceyda, Düzova’da düzenlenen çiftçi toplantısında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardım eli uzatarak hükümete kuraklık için 52 milyon Türk Lirası gönderdiğini söyledi ve bu paranın nerede olduğunu sordu.

 

“Kapalı kapılar ardında kuraklık haritası çizildiğini ve köylünün mağdur edildiğini” de savunan Ceyda, “Cetveli, kalemi aldılar ve klimalı ciplerin içinde gezerek, nerede ot gördülerse, nerede görmedilerse, ona göre bir harita çıkardılar. Memleketin yüzde 70-90’ı kuraklık kapsamında olması gerekirken, üçte biri kuraklık kapsamındaymış. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

 

 

Düzova’da önceki gün gece çiftçiler, kuraklık sorununu gündeme getirdi. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri Oğuz Ceyda ise, Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın, çiftçinin kuraklık parası olarak hükümete 52 milyon TL gönderdiğini belirtti ve bu paranın nerede olduğunu sordu. Ceyda, kapalı kapılar ardında, kimseye haber verilmeden kuraklık haritası çizildiğini ve köylünün sürekli olarak mağdur edildiğini de iddia etti. Geçen yıl kuraklık yaşanan ülkede bu yıl yaşananın doğal afet olduğunu savunan ve yüzde 70-90’lık kısmının kuraklık kapsamında olması gerekirken, üçte birinin kapsama alındığını belirten Ceyda, kuraklık haritalarının klimalı cipler içinde çizildiğini ileri sürdü.

 

“Hükümette acemilik var”

Çiftçilerin hükümete “acemi” nitelemesi yaptıkları ve kuraklık haritasının “acemice” çıkarıldığı iddia edilen toplantıda konuşan Oğuz Ceyda, Kıbrıs Türk köylüsünün, bu adada her zaman hedef olduğunu savunarak, köylünün toprağının elinden alınması için çeşitli entrikaların yapıldığını anlattı. Anavatan Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a her zaman desteği olduğunu belirten Ceyda, Türkiye’den gelecek olan su ile KKTC tarihinde yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti.

 

“52 milyon nerede”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri Oğuz Ceyda, geçen sene mağduriyet yaşayan üreticilerin tümüne kuraklık parasının ödendiğini, bu yılın ise geçen yıldan çok daha kötü olduğunu ve doğal afet yaşandığını söyledi. Ceyda, bu noktada Anavatan’ın gönderdiği paranın çiftçilere henüz ödenmediğini ve bu paranın nereye gittiğinin merak konusu olduğunu söyledi.

 

Klimalı ciplerde harita çizdiler

Ceyda özetle şunları söyledi:

“Ülkemizde kuraklık konusunda doğal afet olduğu için Türkiye, bu 52 milyon lirayı verdi. ‘Al bunu Kıbrıs Türk köylüsüne götür ver’ dedi. Ama ne yaptılar? Hiçbir şey! Cetveli, kalemi aldılar ve klimalı ciplerin içinde gezerek, nerede ot gördülerse, nerede görmedilerse, ona göre bir harita çıkardılar. Memleketin 3’te1’i kuraklık kapsamındaymış. Bunu kabul etmek mümkün değil. Geçen yıl yaşanan kuraklıktı. Bu yıl doğal afettir. Ülkenin tamamı, yüzde 50 değil,  yüzde 70-yüzde 90 kuraklık kapsamında olmalıdır. Bizim talebimiz öncelikle girmeyen bölgelerin tamamı yüzde 50 kuraklık tazminatı almalıdır. Ardından, bu kuraklık oranları tamamıyla kâğıt üstünde yüzde 70’tir. Onların da iyileştirilmesi gerekir. Ancak o zaman adalet olur.”

 

“Ucube bir harita”

Ceyda, birkaç aydan beridir kapalı kapılar ardında Gıda Tarım ve Enerji Bakanı’nın danışmanlarıyla birlikte kolları sıvadığını ve geçen gün haritayı ortaya çıkardıklarını söyledi. Ceyda, “Önümüze ucube bir harita koydular. Mesarya’yı köşe bucak gibi çizerek, dağ şeridini dışarı attılar. Bu şeridin aşağısını, bölgeleri, hükümet ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yöneticileri tabiri caizse torbaya koydu. Belki de en az mağdur olan benim, ama yapılan bu haksızlığa dayanamadım” şeklinde konuştu.

 

“Birliğin onay vermesi üzdü”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin böyle bir haritaya onay vermesinin kendilerini üzdüğünü belirten Oğuz Ceyda, bunun bir devlet ayıbı olduğunu ileri sürdü. Devletin bütçesinden çiftçiler için tek bir kuruş çıkmadığını savunan Ceyda, köylünün bu durumda nasıl çocuk okutacağını ve geçineceğini sordu.

 

“Erdoğan paranın nereye gittiğini öğrenecek”

Ceyda, 2000 yılında yine kuraklık olduğunu ve tüm Lefkoşa’yı bir hafta boyunca kapattıklarını anımsattı. Türkiye Cumhuriyeti Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Eylül’de ülkemize geleceğini söyleyen Ceyda, o gün çiftçiler olarak yolu kapatmayacaklarını, fakat Başbakan’a seslerini duyuracaklarını vurguladı. Oğuz Ceyda, “ Eğer Türkiye bu parayı Tarım Bakanı ve Çiftçiler Birliği Başkanına göndermişse, paranın nereye gittiğini Sayın Erdoğan da bilecek. Bir an önce köylünün sesini herkes duysun. İlerleyen günlerde olay büyüyecek ve şekli değişecektir” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.