1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. PARA VE HAPİS CEZASI!
PARA VE HAPİS CEZASI!

PARA VE HAPİS CEZASI!

KKTC’deki yerleşim yerlerinin “isimlerinin değiştirilmesini” yasadışı sayacak tasarı bugün görüşülüyor.

A+A-

KKTC’de bulunan köy ve yerleşim yerlerinin isimlerinin, Rumca isimleriyle birlikte BM ve AB belgelerinde kullanılması konusu, Güney Kıbrıs gündeminde yerini koruyor.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, AKEL’in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Kiriakos Traindafilidis’in AP toplantısında yaptığı konuşmada konuyu gündeme getirdiğini, Rum meclisinin ise, KKTC’deki yerleşim yerlerinin “isimlerinin değiştirilmesini” yasadışı sayacak bir yasa tasarısını bugün görüşmeye hazırlandığını yazdılar.

Gazete, Triandafilidis’in AP oturumunda yaptığı konuşmada, KKTC’deki köy ve yerleşim yerlerinin isimlerinin Türkçesini de kullanan AB Komisyonu’nun “yasaları çiğnediğini” iddia ederek, Komisyon başkanına bu uygulamanın durdurulması için harekete geçme çağrısında bulunduğunu yazdı.

Haberde, gerek BM Kalkınma Programı (UNDP) gerekse AB Komisyonu’nun Karpaz bölgesindeki doğanın korunmasına ilişkin yaptıkları çeşitli yazılı açıklamalarda, köylerin ve yerleşim yerlerinin Rumca isimlerinin yanı sıra Türkçe isimlerine de yer verildiği hatırlatıldı.

Haberin devamında, Rum meclisinin bugünkü oturumunda, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin belirlediği isimler dışında coğrafik isim kullanılmasını yasadışı addeden ve bu yönde hareket edenlere para ve hapis cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısını oylamasının beklendiği belirtildi.

Gazete, yasa tasarısının mecliste kabul edilmesi durumunda, KKTC’deki Türkçe isimlere yer verilen AB ve BM belgelerinin de “yasadışı” sayılacağını vurgularken, söz konusu yasanın hazırlanmasının sebebinin, KKTC’deki köylerin Türkçe isimlerine yer veren kitap ve haritaların Güney Kıbrıs’ta satılmaları olduğunu yazdı.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.