1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PARA YOKSA BİLGİ DE YOK
PARA YOKSA BİLGİ DE YOK

PARA YOKSA BİLGİ DE YOK

Para yoksa bilgi de yok

A+A-

2006 yılında yasalaşan ve Bilgi Edinme Hakkı Yasası adı altında vatandaşın dilekçelerle devletten öğrenmek istediği bilgileri almasına yardımcı olan yasa, mayıs ayından itibaren paralı oldu.

 

HER ŞEY PARAYLA: Bilgi Edinme Hakkı Yasası’na mayıs ayı içerisinde eklenen tüzükle devletten istenen her türlü belge ve bilgi için vatandaşlar ücret ödemek zorunda kalacak. Devletten bilgi talep eden vatandaşlar, 4 saate kadarlık araştırmalar için 15 TL’den 30 TL’ye kadar ücret ödeyecek

ÜCRETLER KATLANIYOR: Vatandaşın istediği belge için araştırma yapan memur, işini 4 saatte bitiremezse 4 saatin üzerindeki her saat için vatandaş 5 TL ile 10 TL arasında ek ücret ödemek zorunda kalacak. Bunun yanı sıra vatandaş, her fotokopi sayfası için ise 0.50 TL ile 3 TL arasında ücret ödeyecek

GÖRMEK BİLE PARAYLA: Tüzük uyarınca talep edilen bilginin aslının, görülmesi veya işitilmesi halinde başvurana nezaret edilen her saat için 5 TL ile 10 TL arasında ücret talep edilecek. Buna göre vatandaşlar, belgeyi almasa bile gözlemlediği her saat için devlete para verecek

“PARAN KADAR BİLGİ”: Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Mamalı, vatandaşa “bilgi istiyorsan parasını vereceksin, para yoksa bilgi de yok” demeye çalıştığını söyledi. Mamalı, “Alacağınız bilgi adeti arttıkça cebinizden bir tomar para çıkması gerekecek. Bilgi veririm ama paran kadar demeye çalışıyorlar” dedi.


Vatandaşın devletten almak istediği bilgileri yasal prosedüre sokan ve 2006 yılında yasalaşan Bilgi Edinme Hakkı Yasası mayıs ayı itibarıyla paralı oldu.
Devletten bilgi almak isteyen vatandaşlar, mayıs ayı içerisinde yasalaşan tasarı ile bilgi istediği sınıfa göre çeşitli paralar verecek.
15 TL’den başlayan ücretler her durumda artarak devam ediyor.

4 saate kadar 15 TL
Devletin herhangi bir kurum veya dairesinde bilgi talep eden vatandaşlar, 4 saate kadarlık araştırmalar için 15 TL’den 30 TL’ye kadar ücret ödeyecek.
Alınan bilginin kişisel amaçlı olarak kullanılması durumunda 15 TL, bilimsel bir amaçlı kullanımda 10 TL, bilginin basın örgütleri tarafından kullanılması durumunda 15 TL ve ticari amaç için kullanılacak belgelerde 30 TL verilecek.

Her saat için 5 TL
Bilgi ve belgeye erişim sağlanırken idarenin yaptığı çalışma, araştırma, inceleme ve analizlerin 4 saati aşması durumunda ise 10 ile 30 TL arasındaki ücrete 5 ile 10 TL ekstra ücret talep edilecek.

Ücret katlanıyor
Öte yandan tüm ücretlerin yanı sıra, devlet vatandaştan fotokopi parası da alacak. Buna göre devlet, A4 fotokopi siyah beyaz her sayfa için 0,50 TL ile 1 TL arasında, A4 fotokopi renkli her sayfa için 1 TL ile 2 TL arasında, A3 fotokopi siyah beyaz her sayfa için 1 TL ile 2 TL arasında ve A3 fotokopi renkli her sayfa için 2 TL ile 3 TL arasında ücret alacak.

CD’ler için ekstra ücret
Tüm bu ücretlerin yanı sıra talep edilen bilgi ve belgenin plan, film, CD, DVD, harita ve bunun gibi bilgi ve belgeye erişim için ise vatandaş ve ticari mercilerden 10 TL ile 20 TL arasında ücret alınacak.

Görmek bile parayla
Bilgi Edinme Hakkı Yasası’na mayıs ayı içerisinde eklenen Bilgi veya Belgeye Erişim (Ücretler) Tüzüğü ile talep edilen bilgi veya belgenin aslının incelenerek not alınması veya içeriğinin görülmesi veya işitilmesi halinde başvurana nezaret edilen her saat için 5 TL ile 10 TL arasında ücret talep edilecek. Buna göre vatandaşlar, belgeyi almasa bile gözlemlediği ve duyduğu her saat için devlete 5 ile 10 TL arasında ödeme yapmak zorunda olacak.

Mamalı: 2006 yılında yasalaştı
Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2006 yılında yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile istisnalar hariç idari makamların talep edilmesi halinde tüm bilgi ve belgeleri vatandaşa verme zorunluluğu getirildiğini söyledi. Yasa ile devletin şeffaflığını sağlama amacı güdüldüğünü ifade eden Mamalı, yeni anayasa değişikliğinde bu yasa ile ilgili bir düzeleme yapılmaya çalışıldığını söyledi.

“Ne bilgi alabildim ne de soruşturma açıldı”
Mamalı, yürürlükte böyle bir yasa olmasına rağmen kendisinin son iki ay içerisinde yaptığı onlarca yazılı bilgi talebinin %95’ine yakınına olumsuz yanıt verildiğini söyledi. “Bir üst kurula müracaatlarda bulundum ve haklı olduğum ortaya çıktı. Bilgi vermemek ayni zamanda suç olduğu için gidip polise şikayette de bulundum. Ancak halen daha istediğim bilgi ve belgeler bana verilmemiş olmasına rağmen ne bir görevli tutuklandı nede biri hakkında disiplin soruşturması açıldı” diye konuştu.

“Bilgi veririm ama paran kadar” demeye çalışıyorlar
Hükümetin Mayıs 2014 tarihinde bir tüzük çıkartarak verilecek bilgi ve belgeleri ücrete tabi tuttuğunu ifade eden Mamalı, “önce şeffaf olacağını söyleyen bu devlet, şimdi ise bize dönüp “bilgi istiyorsan parasını vereceksin, para yoksa bilgi de yok” diyor. Düşünün ki tek bir sorunuza cevap alabilmek için en az 15 TL ödemeniz gerek. Alacağınız bilgi adedi arttıkça cebinizden bir tomar para çıkması gerekecek. Bu uygulamanın kısaca adını “Bilgi veririm ama paran kadar” şeklinde koyabiliriz. Görüleceği gibi hem bilgi ve belge edinmeniz serbest diyorlar hem de diğer taraftan bunun için para toplama organizasyonu kuruyorlar. Bir başka açıdan bakacak olursak bilgi ve belge temin edinilmesini para ölçütü ile engellemeye çalışıyorlar” dedi.

“Önemli olan yeni bir sistem kurmak”
Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, Anayasaya Bilgi Edinme Hakkı ile düzenleme koymanın tek başına yeterli olmadığını söyledi. Mamalı, önemli olanın hukukun uygulanabilirliğini sağlayacak yeni bir sitem kurmak olduğunu dile getirdi. Mamalı sözlerini “Asfalta gül ekip büyümesini bekleyemezsiniz” diyerek tamamladı.

HAVADİS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.