1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "PARAMIZI GERİ ÖDEYİN"
"PARAMIZI GERİ ÖDEYİN"

"PARAMIZI GERİ ÖDEYİN"

Bu işte bir oyun var...

A+A-

 

“KURAKLIK TAZMİNATLARI DERHAL ÜRETİCİYE GERİ ÖDENSİN, AKSİ TAKDİRDE ARTIK KOOPERATİF İLE ÇALIŞMAYACAĞIZ, DESTEK VERMEYECEĞİZ”

“EĞER KOOPERATİF ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMAZSA BAŞKA YEREL BANKALARLA ÇALIŞACAĞIZ VE ÜRETİCİYE DAHA DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERECEĞİZ”

“TARIM BAKANLIĞI TOHUMLUK KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, üreticiye ödenen kuraklık tazminatlarının Kooperatif Merkez Bankası tarafından üreticilerin borçlarına karşılık kesildiğini ifade ederek, bu nedenle zor duruma düştüklerini söyledi. Kelle, üreticilerin ödemelerini yapamadığını belirterek bankadan kuraklık tazminatlarının derhal üreticiye geri ödenmesini istedi.

Kelle, hükümet ve Kooperatif Merkez Bankası’na ödemeler konusunda çağrıda bulunarak; kuraklık tazminatlarının derhal üreticilere ödenmemesi veya tazminatların ikinci kısmının avans olarak verilmemesi durumunda artık Kooperatif ile çalışmayacaklarını, destek olmayacaklarını ve başka yerel bir banka ile protokol imzalayacaklarını söyledi.

Borçların erteleneceğinin söylenmesine rağmen kesinti yapılmasının bir oyun olduğunu, çiftçilik sektörünün tekelleşmesinin, küçük üreticilerin elindeki tarlaların el değiştirmesinin istendiğini savunan Kelle, taleplerinin yerine gelmemesi halinde tüm üreticilerin bütün mevduatlarını Kooperatif’ten çekeceğini, üreticinin, kendisine sahip çıkmayan kooperatife sahip çıkmayacağını ve mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.

“ÜRETİCİLER SIKINTILI”

KTÇB Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bugün basın toplantısı düzenleyerek, üreticilerin kuraklık tazminatları ile ilgili yaşadığı sıkıntılara işaret etti.

Kelle, tarım sektöründe 2013-2014 ekim yılının kurak geçtiğini, üreticilerin büyük sıkıntılar yaşadığını, bu çerçevede ilk etabı ödenen kuraklık tazminatlarının Kooperatif Merkez Bankası tarafından, erteleneceği söylenen borçlara karşılık kesildiğini, bu yüzden üreticilerin icar edeceği tarlaları ödeme konusunda sıkıntı yaşadığını anlattı.

Tarım Bakanlığı’nın ödemeleri yaptığını ancak üreticiye ulaşıp ulaşmadığıyla ilgilenmediğini, bu yüzden bakanlığın kuraklık ödemeleri konusunda sınıfta kaldığını savunan Kelle, ayrıca üreticinin destekçisi olması gereken Kooperatif’in de, üreticiye yüzde 15-17 faiz ile borç verdiğini, borçlarını da hemen kestiğini ve üreticinin tazminatını alamadığını kaydetti.

Kelle, hükümet ile kooperatife bu konuda çağrıda bulunarak, kuraklık tazminatlarının derhal üreticiye geri ödenmesini veya geriye kalan kuraklık alacaklarının avans olarak verilmesini, aksi halde artık kooperatif ile çalışmayacaklarını söyledi.

Kooperatif’in üreticiye “tefeci” gibi yaklaştığını iddia eden Kelle, banka ile bakanlığa eleştirilerde bulundu, Tarım Bakanlığı’na artık güvenlerinin kalmadığını kaydetti.

Yerel bir banka ile görüşmeler yaptıklarını ve protokol hazırladıklarını, talepleri karşılanmazsa bundan sonra üreticileri kendilerinin yüzde 8 ile 10 arasında faizle borçlandıracaklarını söyleyen Kelle, Kooperatif’in üreticilere yabancı gibi davrandığını öne sürdü. Kelle, bu yüzden artık kooperatifi desteklemeyeceklerini, bütün mevduatları çekerek tepki koyacaklarını, üreticilere sahip çıkmayan kooperatife kendilerinin de sahip çıkmayacağını belirtti.

Kelle, kooperatifin derhal üreticiye verilmesi gerektiğini de savunarak, “üreticinin malının üreticiye verilmemesi durumunda sonunun KTHY gibi olacağını” iddia etti.

Tohumluk konusunda da ciddi sıkıntıların yaşandığını, elde 2 bin ton tohumluk bulunduğunu ancak ihtiyacın 18 bin ton olduğunu söyleyen Kelle, Tarım Bakanlığı’nın bu konuda da sınıfta kaldığını, verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini savundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.