1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "PARASINI KİM ÖDÜYORSA MAL ONUNDUR"
"PARASINI KİM ÖDÜYORSA MAL ONUNDUR"

"PARASINI KİM ÖDÜYORSA MAL ONUNDUR"

Kıbrıs’ta mülkiyete ilişkin çetrefilli durum hakkında çarpıcı açıklamalar!

A+A-

 

Yrd. Doç. Dr. Zeki Beşiktepeli, dün “Eviniz Kimin Olacak?” başlıklı manşet haberinde ortaya konulan Kıbrıs’ta mülkiyete ilişkin çetrefilli durum hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Beşiktepeli, KKTC Ziraat Bankası Eski genel Müdürü Mahmut Demirci’nin gazetemize yaptığı açıklamayı doğrulayarak, “Doğrudur. Burada Sayın Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün söylediği gayet normaldir. Bunun parasını kim ödüyorsa bu mal onundur” ifadelerini kullandı.

 

Beşiktepeli özellikle mülklere ilişkin tazminatlarda, bankaların, söz konusu Rum mülküne karşılık yapılacak ödemeler için yeni mal sahibine kredi verirken mülkü ipotek aldığını ve kredinin ödenmemesi durumunda da mülkün otomatik olarak bankaya ait olduğunu vurguladı.

Kıbrıs TV’de Serhat İncirli’nin hazırlayıp sunduğu Kıbrıs’ta Bugün programında dün “Eviniz Kimin Olacak?” başıklı manşet haberi konuşuldu.

 

Programa konuk olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Zeki Beşiktepeli, gazetemizin manşet haberi üzerinden irdelediği mülkiyet konusunda çaprıcı açıklamalarda bulundu.

 

Mülkiyette “çözülecek” bir durum olmadığını, 1948 BM İnsal Hakları Beyannamesi ile 1952 Avrupa Birliği Sözleşmesi’nde mülkiyet konusunun net olduğunu ve kişinin mülkiyet haklarının koruma altına alındığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli, 1974 sonrasında oluşan durumu “devlet üstüne devlet inşaa etmeye” benzetti.

 

“Silah zoruyla mülkiyet elde etme olanağı ancak mafyaların silah zoruyla elde ettiklerinin yasallaşması demektir. Yani silah zoruyla birşeyin yasal duruma getirilmesi mümkün değildir” diyen Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli, Kıbrıslı Türklere de Kıbrıslı Rumların Kuzey’de kalan mülklerinden uzak durmalarını önerdi.

 

Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli şöyle konuştu:

 

“Rum topraklarından ne kadar uzak durabilirseniz durun çünkü kaba kuvvetin yasal duruma geçmesi mümkün değildir. Kuzey’de malı olan Rumların hepsi, bunları çoluk çocuğuna bunu devretmiştir. Bizim Kıbrıslı Türkler Güney’deki mallarının tapularının Güney’den alınması talebinde bulunsunlar.”

 

“Ödemezseniz banka alır”

 

Kıbrıs Postası’nın haberine göre, KKTC Ziraat Bankası Eski Genel Müdürü Mahmut Demirci’nin “Eğer bankamız tazminatı ödemişse mal bankanındır” sözlerine karşılık olarak “Doğrudur. Burada Sayın Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün söylediği gayet normaldir. Bunun parasını kim ödüyorsa bu mal onundur” ifadelerini kullanan Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli, devamında ise, “Takas kolay malı malla değişirsin ama tazminat? Eğer paranız yoksa ödemeniz gerekir. Bunu da nereden alacaksınız? Banka yetkilileri dedi ki gelip bunu ipotek koyacaksınız, size gerekli krediler verilecek. Öderseniz size ait. Ödemezseniz banka bunu alır satar” ifadelerini kullandı.

 

“İş Bankası’nın müdürü tapular geçersizdir dedi”

 

Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli toplum tarafından bilinmeyen bir duruma da açıklık getirmek istediğini ifade ederek, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ekibinin Türkiye’ye çağrıldığını ve TC Ziraat Bankası ile İş Bankası yetkililerinin de yer aldığı bir toplantıda, tapuların geçersiz olduğunun ifade edildiğini kaydetti.

 

Yrd. Doç. Dr. Beşiktepeli şöyle konuştu:

 

“Sayın Eroğlu seçildiği dönemlerde çağrıldılar, gittiler Türkiye’ye. Orada da çok net oradaki Ziraat Bankası Genel Müdürü’yle, İş Bankası Genel Müdürü’yle görüştüler. İş Bankası’nın Genel Müdürü kalktı dedi ki, ‘elinizde tuttuğunuz bu belgeler geçersizdir’. Yani tapular. Bunların ancak geçerli olabilmeleri için bu mülklerin en az yüzde 40’ını içinde oturan, kalacak olan, ona da evet diyecek olan, kime aitse o mal ilk önce onun evet demesiyle, takasa mı satışa girer, o mülkün oraya gelmesi durumunda kesinlikle o mülkün ödeneceği...”

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.