1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. PARİS'İN İNTİKAMI ACI OLDU
PARİS'İN İNTİKAMI ACI OLDU

PARİS'İN İNTİKAMI ACI OLDU

O İŞİD'linin evi basıldı ve kadın kuzeni....

A+A-

89 kişinin öldüğü Bataclan konser salonunun yanındaki çöp kutusunda bulunan telefondan Paris saldırılarını planlayan Ebayud’un Suriye’den Paris’e geldiği anlaşıldı. Teröristi yakalamak için basılan evde Ebayud öldürüldü, kadın kuzeni kendini patlattı. 8 kişi gözaltına alındı.

Fransız polisi, 129 kişinin öldüğü kanlı saldırılar sonrası yaptığı olay yeri incelemede Bataclan konser salonunun hemen yanındaki bir çöp kutusunun içine atılmış bir cep telefonu buldu. Telefonda konser salonunun planı ve bir SMS vardı. SMS, Fransa’daki bir cep telefonuna gönderilmişti ve mesajda ‘Geldik başlıyoruz’ yazıyordu. Polis, SMS’in gönderildiği telefonu takibe aldı. Aynı gün iki kadının IŞİD’li teröristi gördüğü ortaya çıktı.

‘Kuzeninde saklanıyor’

Ebayud’un Paris’te yaşadığı belirlenen kadın kuzeni Hasna Aitboulahcen’in ise evinde Ebayud’u sakladığı istihbaratı polise ulaştı. Polis kuzeni gözaltına alıp bıraktı, ancak izlemeye aldı. Cep telefonunun istihbarat analizinden Paris’in kuzeyindeki Saint Denis bölgesinde iki intihar bombacısının kendini patlattığı Stat de France’a 2 kilometre uzaklıktaki bir evin adresine ulaşıldı. Ev Ebayud’un kuzenine aitti ve teröristin burada saklandığına karar verildi.

 Sarışın kadın bombacı

Evde hem aranan 8’inci bombacı Salih’in hem de Ebayud’un olabileceği şüphesi üzerine sabaha karşı 04:27’de tam donanımlı 110 polisle eve baskın düzenlendi. Ancak güvenlik güçleri apartmandan içeri girer girmez beklenmedik bir silahlı direnişle karşılaştı. Ebayud ile iki terörist öldürüldü. Abdulhamit Ebayud’un kuzeni olduğu anlaşılan uzun saçlı sarışın bir kadın bombacı da önce Kalaşnikof ile polise ateş açtı sonra üzerindeki bombayı ateşleyerek kendini patlattı. Yedi kişi gözaltına alındı.

Üzerlerinde bomba var diye soydular

Evde yakalanan kişilerin kendilerini patlatma riski nedeniyle bu kişiler önce çırılçıplak soyuldu ve üzerlerinde bomba olmadığı anlaşılınca evden dışarı çıkarıldılar.

 Bir Suriye’de bir Avrupa’da

Belçika’dan ayrılıp Suriye’de IŞİD’e katılan Abdülhamit Ebayud’un Suriye’nin Rakka bölgesinde çekilmiş videoları nedeniyle hayatını burada sürdürdüğü sanılıyordu. Ebayud ise IŞİD’in dergisi Dabıq’a verdiği röportajda, ‘Allah onların gözünü kör ediyor. O yüzden gözleri önünde Avrupa’ya gidip buraya geri dönüyorum. Paris’te jet skiye biniyorum, Rakka’da kâfirlerin cesetlerini sürüklüyorum’ demişti. Bu sözlerin doğru olduğu dün ortaya çıktı. Wall Street Journal’ın haberine göre Belçika istihbaratı Belçika vatandaşı olan Ebayud’un geçen yıl Yunanistan’dan Belçika’da izleme altındaki bir kişinin kardeşine telefon etti. Ebayud’un izi Yunanistan’dan sonra kaybedildi. Belçika’ya ulaştığı bilgisi üzerine Brüksel’in Molenbeek semtinde birçok eve baskın düzenlendi. Ancak teröristin izine rastlanmadı. Daha da vahimi, Ebayud 13 yaşındaki kardeşi Yunus’u da alarak Suriye’de geri dönmeyi başardı. Röportajı da bu olaydan sonra verdi. Şimdi güvenlik yetkilileri Ebayud’un bir kez daha Avrupa’ya gelmiş olduğunu düşünüyor. Bu da çok büyük bir istihbarat zaafiyeti olarak görülüyor.

Ailesi: Ölse de kurtulsak

Ebayud’un Fas asıllı ailesi IŞİD’li teröristin adının Charlie Hebdo baskını, tren saldırısı ve Belçika’da bir polisin öldürülmesi gibi olaylarla birlikte anılması nedeniyle Belçika’dan Fas’a geri dönmek zorunda kaldıklarını belirtti. Baba Ömer Ebayud, ‘Ailemizi yok etti. Bizi mahvetti. Bir daha onu asla görmek istemiyorum’ derken kız kardeşi ise, ‘Hepimiz onun ölmesi için dua ediyoruz’ diye konuştu.

Kiliseye operasyon

Fransız polisi daha sonra aynı bölgede bir kiliseye baskın yaptı. Kilisenin kapısı baltayla kırılarak açıldı. Ancak içeride kimse olmadığı anlaşıldı.

7 saat çatıştılar

7 saati aşkın süren çatışma sonunda terör evinden 7 kişi sağ olarak çıkarıldı. Bir kişi ise öldürüldü. Sokaktan geçen bir vatandaşın da hayatını kaybettiği operasyonda 5 polis yaralandı. Baskında hedef alınan kişilerin Paris’in La Defence bölgesinde bir eylem hazırlığı içinde oldukları açıklandı. Operasyon yapılan evin sahibi de gözaltına alındı. Bir arkadaşına iyilik olsun diye bu kişilere evi kiraladığını söyleyen Jawat adlı Fransa vatandaşı ev sahibi, ‘Onlara yatak yok dedim. Abdest almak için su ve namaz kılacak yer varsa sorun değil dediler’ diye konuştu. Polis bu kişinin daha önce yakın bir arkadaşını öldürmekten hüküm giydiğini belirledi.

Robocoplar kuş uçurtmadı

Fransa milli takımının Londra’daki Wembley stadyumunda İngiltere’yle karşılaşmasından önce geniş güvenlik önlemleri alındı. Zırhlı kuvvetlerin en dikkat çeken personeli ise robocoplar oldu.

- Kurşun geçirmeyen koruyucu gözlük ve özel kask

- Teşkilat içerisinde haberleşmeyi sağlayan ‘özel güvenlikli’ kulaklık

- İngiltere Terörle Mücadele Timi (CT-SFO) arması

- Taser X26 marka elektroşok tabancası

- Yedek şarjör

- 2. yedek şarjör

- 17 mermi ateşleyebilen 9mm Glock marka tabanca

- Ateşe dayanıklı özel operasyon kıyafeti

- Kevlar lifinden eldivenler

- Kırmızı nokta silah görüşü

- Her ortamda atış yapabilen Sig Sauer

- 516 marka tüfek

- Koruyucu dizlik

- Tüfek feneri

110 polis 5 bin kurşun sıktı!

PARİS Savcılığı, operasyonda 110 polisin 5 bin kurşun atıldığını açıkladı. Çatışmada keskin nişancı polis tarafından vurularak öldürülen teröristin Paris saldırılarının beyni olduğu sanılan Abdülhamit Ebayud olduğu anlaşıldı. Ancak Paris savcısı, ölen teröristin kimliğinin açıklanmayacağını bildirdi. Daily Telegraph ve Washington Post gazeteleri, istihbarat kaynaklarına dayanarak öldürülen teröristin Abdülhamit Ebayud olduğunu duyurdu. Sekiz kişinin gözaltına alındığı çatışma sırasında yoldan geçen bir vatandaş da hayatını kaybetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.