1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PARSEL PARSEL
PARSEL PARSEL

PARSEL PARSEL

Devrik UBP Hükümeti, 22-29 Mayıs tarihleri arasındaki bir haftada, çok sayıda yurttaşlık, tabanca ruhsatı dağıtmak, zarar ziyan ödemesi yapmak yanında, erken seçim öncesindeki birçok şirket ve özel şahsa, devlete ait olan parselleri kiraladı.

A+A-

Devrik UBP Hükümeti, 22-29 Mayıs tarihleri arasındaki bir haftada, çok sayıda yurttaşlık, tabanca ruhsatı dağıtmak, zarar ziyan ödemesi yapmak yanında, erken seçim öncesindeki birçok şirket ve özel şahsa, devlete ait olan parselleri kiraladı.
Resmi Gazeteler’de yayımlanan onlarca Bakanlar Kurulu kararı, UBP Hükümeti’nin devlet kaynaklarını kontrolsüzce dağıttığının da resmi…

Yargıya taşınıyor
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, Hükümet’in eşdeğer kapsamındaki kaynakları kumarhanesi olan otellere tahsis etmesine karşı mücadele başlatma hazırlıklarını tamamladı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Taner Derviş, Başsavcı ve siyasi partilere yazılar yazıldığını, ‘Bir nevi suç duyurusunda bulunulduğunu’, bu hafta içerisinde de mahkemeye başvurulacağını ifade etti.

İsimli, isimsiz
Bakanlar Kurulu, erken seçim öncesindeki son toplantılarında, birçok şirket ve özel şahsa, devlete ait olan parselleri kiraladı.
Binlerce metrekare alanın kiralandığı şirket ve şahısların bazılarının isimlerinin açıkça belirtildiği Bakanlar Kurulu kararları içerisinde, isim bulunmayan kiralama kararları da dikkat çekiyor.
Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararların, ‘Yurttaşlık’ ve ‘Tasdik Memurluğu’ kararlarının alındığı tarihler ile aynı oluşu da dikkatlerden kaçmayan bir diğer nokta.
Tarihler incelendiği zaman UBP Hükümeti’nin, Mayıs ayının içerisinde, devletin birçok kaynağını kontrolsüzce dağıttığı ortaya çıkıyor…

Bir haftada binlerce metrekare
Bakanlar Kurulu’nun bir hafta içinde aldığı kararlarla kişi ve şirketlere kiraladığı parsellerin, kime kiralandığı belirtilmişken; bazılarının ise belirtilmemesi dikkat çekiyor. İsim belirtilmeyen Bakanlar Kurulu kararları içerisinde verilen bilgi, yalnızca “kiralanmak üzere Maliye Bakanlığı’nın kullanımına verilmesi” oldu.

Parsel, parsel dağıtıldı
Bakanlar Kurulu, 22 Mayıs 2013 tarihli kararında, Adil Construction LTD.’ye Değirmenlik’te uzun vadeli olarak yatırım yapmak amacıyla parsel kiralanması için Maliye Bakanlığı’na yetki verdi. Aynı tarihi bir diğer karar ise, ASOK LTD.’ye Haspolat’ta parsel kiralanması için yine Maliye Bakanlığı’na yetki veriyor.
Bakanlar Kurulu aynı tarihte Kemal Çelebi Turizm LTD. ile Orman Dairesi’nin imzaladığı sözleşmeyi imzalarken, 27 Mayıs tarihli bir kararla da Alayköy’de uzun vadeli parsel kiralanması için Maliye Bakanlığı’na yetki veriyor.
Zeyko Yağ Fabrikası ve alanın Kaya Turistik Tesisleri ile Rocks Otel’e 49 yıllığına kiralanması için Maliye Bakanlığı’na yetki veren Bakanlar Kurulu, aynı tarihte Alsancak’taki bir arazinin turizm geliştirme ve yatırım alanı olarak uzun vadeli kiralanmasının önünü açtı. Yeni İskele ve Çatalköy’deki araziler için de benzer kararlar üreten UBP Hükümeti, Lefkoşa ve İskele’de de parselleri uzun vadeli kiralama yetkisi verdi.
Derviş: “Anayasa Hükümleri çiğnendi”
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Taner Derviş, hükümetin kendilerine eşdeğer uygulamasının başlatılacağı yönünde söz vermesine rağmen, anayasa hükümlerini çiğnemek suretiyle, eşdeğer kapsamındaki kaynakları kumarhanesi otellerine tahsis ettiğini belirterek, bu durumu yargıya taşıma hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti.
 
‘Ara emri’ talebi
29 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yer alan iki Bakanlar Kurulu kararı ile Karakum-Ozanköy toprağında yaklaşık 100 dönümlük arazinin Kaya Artemis ve Rocks Hotel’e ihaleye çıkılmadan 49 yıllığına kiralandığına işaret eden Dernek, ilk etapta mahkemeye ara emri müracaatı yapılacağını açıklamıştı.

‘Yüklü tazminat davaları açılacak’
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği’nin sonraki yol haritası şöyle:
“İkinci aşamada 1985 Anayasası’nda öngörülen ve eşdeğer uygulamalarının 5 yıl içerisinde tamamlanmasını emreden hükmü tahtında ve Kıbrıslı Rumlar’a ödenen fahiş tazminatlar emsal gösterilerek yüklü tazminat davaları açılacak; ilaveten tüm eşdeğer uygulamalarını sorgulamak ve hükümetin her türlü taşınmaz mal tahsislerini durdurmak üzere güçlü bir sivil insiyatif ile yasal yollara başvurulacak ve devlete verdiğimiz feragatlar geri çekilecektir.”

Anayasa’ya aykırı uygulamalar!
Eşdeğer Mal Hak Sahipleri Derneği, Anayasa’da öngörülen önceliğe rağmen, eşdeğer kapsamındaki kaynakların hak sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara tahsis edildiğine işaret etti, Anayasa’ya aykırı uygulamaları da şöyle sıraladı:
“Kırsal kesim arsası dağıtımları, Tarımsal arazi kiralamaları, Arsa, arazi, bina kiralamaları, Dernek ve kuruluşlara taşınmaz mal tahsisleri, Mahkeme kararına rağmen konut satışları, Gerçek anlamda eşdeğerci olmayan kişilere eşdeğer mal kapsamındaki taşınmaz malların koçan edilmesi, Yatırımcılara devasa kaynak tahsisleri, Orman alanı olarak ilan edilmiş 200,000 dönüm tutarındaki arazinin sadece yatırımcılara tahsis edilmesi”.

Kime ne verildi?
Firma adı Yer Bakanlar Kurulu toplantı tarihi
Adil Construction Değirmenlik 22.05.2013
Kaya Turistik Tesisleri Karakum 27.05.1013
KKTC Şoför Okulları Birliği Kermiya 27.05.2013
Tüfekçi LTD Kalecik 29.052013
Coşkun Güngör Dipkarpaz 27.05.2013
Çuvalcıoğlu &Sons LTD Yenişehir 27.052013
Girne Amerikan Üniversitesi Girne 29.05.2013
Nephews Turizm LTD İskele 29.05.1013
ASOK LDT Haspolat 22.05.2013
Tüfekçi LTD Kalecik 29.052013
Coşkun Güngör Dipkarpaz 27.05.2013
Çuvalcıoğlu &Sons LTD Yenişehir 27.052013

KAYNAK:YENİDÜZEN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.