1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. PAZAR GÜNÜ 5 ETKİNLİK VAR
PAZAR GÜNÜ 5 ETKİNLİK VAR

PAZAR GÜNÜ 5 ETKİNLİK VAR

Hafta sonunu bir etkinliğe katılarak değerlendirmek isteyenler için bu pazar 5 farklı alternatif var.

A+A-

LEFKE’DE YAFA PORTAKALI ŞÖLENİ, MEHMETÇİK’TE EKO GÜN, SERDARLI’DA 3. BAHAR ŞENLİĞİ, YİĞİTLER’DE GAFGARIT FESTİVALİ VE ESENTEPE’DE KANSERE KARŞI YÜRÜYÜŞ ETKİNLİKLERİ DÜZENLENİYOR

Hafta sonunu bir etkinliğe katılarak değerlendirmek isteyenler için bu pazar 5 farklı alternatif var.

Baharın gelmesiyle sosyal ve kültürel etkinlikler artarken pazar günü Lefke’de Yafa Portakalı Şöleni; Mehmetçik’te eko gün, Serdarlı’da bahar şenliği, Yiğitler’de Gafgarıt Festivali düzenleniyor.

Esentepe’de ise Kanser Haftası çerçevesinde kansere karşı eğlence yürüyüşü var.

80 YIL ARADAN SONRA YAFA PORTAKAL ŞÖLENİ

Lefke Belediyesi’nin düzenlediği 6. Yafa Portakal Şöleni, saat 10.00’da Lefke Belediyesi Çarşı Merkezi’nde başlayacak.

LEFKE PORTAKALI

Çarşıda, pazarda sokakta “Lefke Portakalı” diye pazarlanıyor portakallar. Daha çok satılsın diye. Gerçek Lefke portakalı olmasa bile... Çünkü Lefke portakalı bir marka... Eşsiz tadını Lefke’nin toprağından suyundan almış. Adı her yerde anılıyor, biliniyor, kullanılıyor.

Lefke’nin tarihinde, ekonomisinde önemli yer tutan Yafa portakalı için ta 1930’lu yıllarda, festivaller şenlikler düzenlenmiş. 1935-39 yılları arasında gerçekleştirilen portakal festivallerine insanlar, pazarlayıcılar akın akın koşmuş… Sonra Lefke’de unutulan birçok gelenek, ekonomik aktivite gibi, bu da tarihin derinliklerine gömülmüş.

80 yıl aradan sonra,  Lefke’nin bir değeri daha canlandırılıyor. Lefke Belediye’nin öncülüğünde, 5 Nisan Pazar günü “6. Yafa Portakal Şöleni” düzenleniyor. 1939 yılından bu yana ara verilen etkinlik 2015 yılında yeniden canlandırılıyor. Hem ihmal edilen Lefke’nin unutulmaması; güzelliklerinin ve  portakalın hasının tanıtılması için... Ve de Kıbrıs insanının bir araya gelerek güzel bir gün geçirmesi, Lefke’nin portakalını dalından kopararak en taze şekilde tatması için.

“Dalından bir portakal sen de kopar” diyen Lefkeliler, bazı bahçeleri ziyaretçilere açacak. Ziyaretçiler, belirlenen bahçelere girerek portakal toplayabilecekler.

Şölende sadece portakal meyvesi değil, portakaldan yapılan tüm ürünler de satın alınabilecek. Kıbrıs’a özgü her türlü macunu, reçeli yapmakta ünlü olan Lefkeli kadınların hazırladıkları ürünler hem satılacak hem de yarışacak. Geleneksel Kıbrıs ürünleri de kurulacak stantlarda satılacak. Portakal macunu, reçeli, portakal çiçeği macunu, çiçek suyunu en güzel yapan katılımcılar ödüllendirilecek.

DOLU DOLU BİR GÜN

Lefke Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen şölen, birçok kültürel, sportif  ekinliğe kucak açacak. Saat 10.00’da başlayacak resmi açılış öncesinde, Doğancı kavşağından bisiklet, Lefke Avrupa Üniversitesi’nden ise Lefke’ye doğru sağlık yürüyüşü başlatılacak.

Açılışın ardından halk dansları gösterileri, keman dinletisi gerçekleştirilecek, sergi açılışı yapılacak.

“Dalından bir portakal sen de kopar” etkinliği saat 12.00’de başlayacak ve gün boyu devam edecek.

Lefke’yi tanıtım gezisi de rehberler eşliğinde saat 12.30’da başlayacak. Konuklar rehberler eşliğinde Lefke’yi dolaşma, tarihi ve doğan güzelliklerini tanıma olanağı bulabilecekler. Klasik araba turu, Murat Özpaşa ve Turhan Hızlı’nın keman dinletisi, Müzik Yolcuları, Sadık Zabit ve Antik Set’in konserleri, şiir dinletisi gün boyunca yer alacak etkinlikler arasında bulunuyor.

Şölen programında çocuklara da yer verildi. Çocuklar resim çizecekler, yüzleri boyanacak, çeşitli yarışlara katılacak.

KAYA’DAN DAVET

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, KKTC’nin en güzel beldelerinden bir olan Lefke’yi tanıtmak, Lefke’yi tüm köyleriyle birlikte hak ettiği yere taşımak için çabalarını sürdüreceklerini söyledi.

Kaya, 5 Nisan Pazar günü, farklı bir gün geçirmek isteyen herkesi Lefke’ye davet etti.

MEHMETÇİK’TE EKO GÜN

Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği Mehmetçik Şubesi’nin organize edeceği “Geleneksel 4. Eko Gün” Mehmetçik Belediye Parkı’nda yapılacak.
Etkinlik saat 11.00’de başlayacak.

Kıbrıs’a özgü ipek kozası işi ve ahşap oymacılık el sanatları, üzüm sucuğu, asma yaprağı, macun çeşitleri, hellimli zeytinli, köy ekmeği, hamur çeşitleri gibi yöresel ev yapımı yiyeceklerin satılacağı eko günde gün boyunca halk dansları gösterileri, konserler, flüt dinletisi, klasik araba geçidi ve bisiklet turu da yer alacak.

SERDARLI’DA 3. BAHAR ŞENLİĞİ

Serdarlı’daki 3. Bahar Şenliği saat 10.00’da başlayacak.

Serdarlı Belediyesi ile Serdarlı Sağlık Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen şenlikte, halk dansları ve dans gösterileri, müzik dinletileri, mağara tanıtımları, tavla turnuvası ve atıcılık yarışması, jimnastik ve sihirbaz gösterileri yer alacak.

Şenlik kapsamında kerpiç kesimi, uçurtma, bez bebek gibi eski oyuncak yapımı, yüz boyama, fotoğraf sergisi, adak yeri ziyareti, el sanatları yapımı ve Serdarlı’ya ait efsane ve hikayelerin sergilenmesi gibi etkinlikler yapılacak.

Kurulacak stantlarda yiyecek ve hediyelik eşya satılacak.
6’NCI YİĞİTLER GAFGARIT FESTİVALİ

Değirmenlik Belediyesi ile Yiğitler Kadınlar Derneği’nin (YİĞİT-DER) işbirliğiyle bu yıl 6’ncısı düzenlenen  “Yiğitler Gafgarıt Festivali” de pazar günü yapılıyor.

Saat 10.00’da başlayacak ve 18.00’e kadar sürecek etkinlikte, gafgarıt ve gafgarıt yemekleri, çeşitli yiyecekler, organik yararlı otlar, çeşitli hamur işleri, çeşitli el işleri ve köy ürünleri sunulacak.

Kültür evi gezisiyle başlayacak ve sunuculuğunu Hüseyin Kıral’ın yapacağı 6’ncı Yiğitler Gafgarıt Festivali’nde Akdoğan Yenilikçi Kadınlar Derneği Korosu’nun dinletisi, Değirmenlik Halk Dansları ve Lefkoşa Folklor Derneği’nin halk dansları gösterileri yanında çeşitli dans gösterileri sunulacak.

Festivalde Arda Gündüz, Grup Saki ve Mor Işıklar grupları da şarkılarını seslendirecek.

KANSERE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle düzenlediği etkinlikler çerçevesinde pazar günü saat 10.30’da Esentepe’de “Kansere Karşı Eğlence Yürüyüşü” düzenleniyor. Yürüyüş Esentepe’deki Carrington Magic Bar önünden başlayacak.

Yürüyüş öncesinde koşular da düzenlenecek.

Bazı belediyelerin ve okulların da destek verdiği yürüyüş, 5 yıl önce George Rooper adlı İngiliz kanser hastasının dernekten gördüğü ilgiden etkilenerek sunulan hizmetlerin devam edebilmesi için başlatılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.