1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PAZARCILARI TERMİNALE SOKMAYACAĞIZ!
PAZARCILARI TERMİNALE SOKMAYACAĞIZ!

PAZARCILARI TERMİNALE SOKMAYACAĞIZ!

Kendi paralarıyla temizlik yaptırdılar.. Şoförler kararlı;

A+A-

Başkent Lefkoşa’daki Otobüs Terminal’inde uzun süredir kurulan açık Pazar, şoförler ve pazarcılar arasında gerginliğe neden oluyor. Kar-İş ve Kar-İş’e bağlı otobüs şoförleri özellikle Pazar günleri araçlarına yer bulamadıkları ve Pazartesi günleri ise iş başı yapmaya geldiklerinde otobüs terminalini pislik içerisinde bulduklarından yakındı. Lefkoşa Türk Belediyesi’ne de (LTB) tepki gösteren şoförler “Bu hafta Pazar yerini kurdurmayacağız, önlem alsınlar, almazlarsa olacaklardan biz sorumlu değiliz” dedi.

Kendi paralarıyla temizlik yaptırdılar

Kar-İş Yönetim Kurulu üyeleri ve şoförler kendi aralarında topladıkları para ile özel temizlik şirketinden hizmet alarak Lefkoşa Terminal’ini temizlettirdi. Şoförlerin bu eylemini duyan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarından bir grup ise eylem yaptıkları gerekçesiyle temizlik için gelen özel şirket çalışanlarına tepki gösterdi. Kısa süreli sözlü tartışmanın ardından şoförlerin de araya girmesi ile ciddi bir tartışma yaşanmadı.

Şoförler ne dedi?

Fuat Topaloğlu: İlgililere sesleniyorum, bu rezilliğin bu vurdumduymazlığın ve bu sorumsuzluğun burada, Başkent Lefkoşa’nın otobüs terminalinde olmaması lazım. Belediye pazarcılara başka yer bulsun. Burası otobüslere aittir. Okulların açık olduğu dönemlerde bu terminal biraz daha kalabalık. Ve şimdi öğrenciler bu yığılmış, kokmuş çöpler arasında otobüs bekliyor. Belediyeyi bu konuda çok ikaz ettik madem ki belediye çare bulmaz, biz de bu Pazar günü araçlarımızı terminal alanından çekmeyeceğiz. Kapıları zincirleyeceğiz ki araçlar da içeriye giremesin, pazarcılar da. Baktık gördük ki artık belediye çözüm bulamıyor biz de, pazarcıların buraya girmesini bu şekilde engelleyeceğiz.”

Menteş Aytaç: “Buraya kurulan pazar yeri önceden Lefkoşa Fuar alanına kuruluyordu. LTB ile dönemin hükümeti arasında yaşanan bir anlaşmazlıktan sonra dönemin Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları,bizlere gerlerek  bir iki hafta açık pazarın burada kurulmasını rica etti. Ama bu bir iki hafta yıllar oldu. Bu süreç başladıktan sonra pazar yeri her kurulup kalktığında burası çöplük halinde kalıyor. Hepimiz hastalık kapma riski ile karşı karşıya kaldık. Bize ayrılan araç yerlerinde dahi Pazar günleri otobüslerimizi park edecek yer bulamıyoruz. Biz otobüslerimizi alıp Girne Kapısı’na gidiyoruz  bu kez de polis gelip ceza yazıyor.Yerlerimizi işgal ettiler. Belediyenin yan tarafında, arkasında kendilerine ait park yerileri var girsinler orada kursunlar biz bundan böyle terminale Pazar yeri kurulmasına izin vermeyeceğiz. Terminaldeki pisliği halk değil pazarcılar yaptı. Belediyedekiler de eyleme gidince ortalığı pislik götürdü.”

Cemal Gece: “Hafta sonları otobüslerimizi alıp başka yerlere gidiyoruz. Duracak yerimiz kalmadı.Terminalin bir bölümünü pazarcılara, diğer bölümünü de bizlere ayırdılar. Belediyenin iki büyük park yeri var terminal kadar yerdir bu yerler gitsinler oraya Pazar yerini kursunlar bakalım ertesi gün  kapıdan içeriye girebilecekler mi pislikten. Hele yaz aylarında pislikten oturamazsınız kokudan duramazsınız burada. LTB duraklarmız için bizden vergi alıyor,temizlik için de ama aldıkları vergileri hak etmiyorlar.”

Ökkeş Yıldırım:“1976 yılından bu yana otobüs işletmelerinde çalışırım. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Çok Pazar yeri gördüm ama böylesini görmedim. Biz tertemiz bırakıyoruz, bir geliyoruz pislik içinde. Sanki terminale değil de çöplük alanına geliyoruz. Ne bizler ne de vatandaşlar bu pisliği çekmek zorunda değiliz. Adam otobüse binecek pisliğin üzerinden atlayıp biniyor, böyle şey olmaz. Kimsenin bunu bizlere yaşatmaya hakkı yoktur. Bir ata sözümüz var “Toplumlar layık olduğu şekliyle yönetilir” görüyorum ki biz bunlara layığız. Pazarcılar kendi elleriyle kendi iplerini çekti. Bu hafta onları buraya sokmayacağız.”

Hasan Maraşlı: “Belediye bu işin buralara varacağını biliyordu. Bildikleri halde topladıkları paralarla hiç birşey yapmadılar. Pazarcılardan 40-50 TL kantar parası alıyorlar yer parasını da bizden alıyorlar. Aldıkları parayı ne yapıyorlar bilmiyoruz. Eğer eylem yapıyorlarsa buradan topladıkları parayla özel bir yerden temizlik için hizmet alsınlar. Burada yüzlerce insan çalışıyoruz ve bir sürü yolcu getirip burada bırakıyoruz. İnsanları pisliğin içinde otobüsten indirmek zorunda kalıyoruz. Biz utandık onlar utanmadı hala. Ne olursa olsun önümüzdeki Pazar günü pazarcıları buraya sıkmayacağız. Araçlarımızı yerinden kıpırdatmayacağız, gerekirse kapıları zincirle kilitleriz ama onlar buraya girmeyecek. Bunlar iki haftalığına geldiler ama gitmek bilmediler.”

Berksan Akadere: “Tepkiliyiz ama bu tepki haklı bir tepki. Olaya geniş çaplı bakmak lazım. Bizler zaten belediyenin kiracılarıyız, pazarcılar da kiracı. Yani hem bizden para alıyorlar hem onlardan. Kiracının kiracısı olur mu hiç? Başkent’e yakışır bir görüntü mü bu ? İyileştirme olacağına herşey daha da kötü oluyor. Cumartesi akşamı araçlarınmızı kaldırmayacağız. Pazarcıları buraya sokmamaya kararlıyız. Bu çöpleri de toplamıyorlar biz toplayıp belediye sarayının önüne bırakacağız gerekirse. O da olmadı otobüsleri yolun içerisine park edip oturacağız trafik felç olacak. Eğer kendimizi bu şekilde duyuracaksak bu şekilde duyuracağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.