1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “PETROL FİYATLARI DÜŞERKEN...”
“PETROL FİYATLARI DÜŞERKEN...”

“PETROL FİYATLARI DÜŞERKEN...”

8 ÖRGÜTTEN ELEKTRİK KURUMU KONUSUNDA AÇIKLAMA…

A+A-

“KIB-TEK SÜRDÜRÜLEMEZ YAPISIYLA TOPLUMA ZARAR VERİYOR, ÖZELLEŞTİRİLMELİ”

“KIB-TEK’İN ELEKTRİKTE UYGUN MALİYETLİ VE ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLAYAN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAPININ OLUŞTURULMASI İÇİN YENİ BİR TEKELLEŞME YARATMAYACAK VE REKABETÇİ SERBEST PİYASA ORTAMI SAĞLAYACAK ŞEKİLDE ELEKTRİK PİYASASININ ŞARTLARINI OLUŞTURARAK ÖZELLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNE İNANMAKTAYIZ”

İş çevreleri ve üreticilerin bazı örgütleri, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun sürdürülemez yapısı nedeniyle topluma zarar verdiğini ve özelleştirilmesi gerektiğini savundu.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Genç İşadamları Derneği, Genç Profesyoneller, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği imzasıyla yayımlanan ortak açıklamada “Elektrikte uygun maliyetli ve arz güvenliği sağlayan sürdürülebilir bir yapının oluşturulması için yeni bir tekelleşme yaratmayacak ve rekabetçi serbest piyasa ortamı sağlayacak şekilde elektrik piyasasının şartlarını oluşturarak özelleştirilmesi gerektiğine inanmaktayız” denildi.

“ZEMİN HAZIRLANDI”

Halkı bugünkü şartlarda elektrik kullanmaya mecbur bırakanların gün gele hesap vermek zorunda kalacağı kaydedilen açıklamada, yıllardır “toplumun öz varlığı, halkın malı, Kıbrıs Türk halkının elinde kalan son kurum” gibi söylemlerle Elektrik Kurumu’nun sürdürülemez yapısının toplumdan gizlenerek, kurumun Kıbrıs Türkü’nün aleyhine çalışan bir yapıya kavuşmasına zemin hazırlandığı görüşü ifade edildi.

“Bilinen çıkar zümrelerinin menfaatlerinin devamı üzerine bir düzen oluşturanların değişime ısrarlı direnç gösterdiği” belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Dünyadaki petrol fiyatlarının ciddi oranlarda düşük seyrettiği bir ortamda KIB-TEK’in zam talebinde bulunması, tüketicilerden ilave maliyet yaratacak ciddi oranlarda teminat mektubu istenmesi kabul edilebilir bir yaklaşım olamaz. Kaldı ki halen uygulanan sistemde işletmeler Kuruma olan borçlarını düzenli ödemekte ödenmemesi durumunda da elektrikleri hemen kesilmektedir. 

“PETROL FİYATLARI DÜŞERKEN ZAM VE TEMİNAT MEKTUBU TALEP EDİYOR”

Bununla birlikte elektronik sayaç, iki yeni dizel santral ve LED ışık sistemiyle girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler olacağını ve tasarruf sağlanacağını iddia eden Elektrik Kurumu, petrol fiyatlarının tarihi düşüklüğüne rağmen zam ve teminat mektubu talep etmektedir.

Önceki aylarda kâr elde ettiğini kamuoyuyla açıklayan bir kurum, bu aylarda zam yapmazsa batacağını ilan etmektedir. KIB-TEK, büyük kullanıcılara yıllık ortalama elektrik faturasının aylık ortalamasının iki katını teminat mektubu olarak talep etmekte ve aksi durumda elektrikleri kesmekle tehdit etmektedir.

Yüksek girdi maliyetleri ve yüksek faiz oranlarıyla boğuşan dövizdeki artışla sıkıntıları had safhaya ulaşan sanayi, turizm, ticaret, inşaat ve tarım-hayvancılık sektörlerimizin banka teminatı talep edilmesi tam anlamıyla ‘ekonomik yıkımdır’. Reel sektörün geliştirilmesi ve yatırımlar için kaynak sıkıntısı yaşayan ülkemizde, teminat talebiyle ekonomideki kaynakların boşa harcanacağı ve ekonominin daralacağı gözden kaçırılmamalıdır. Bu kapsamda teminat talebi derhal iptal edilmelidir.”

8 örgütün ortak açıklamasında, “Bu nasıl halkın kurumu?” denilerek KIB-TEK yönetimine yönelik mali, istihdam, şeffaflık, üretim sistemi, verimlilik ve yenilenebilir enerji konularındaki yatırımlar konularında bazı sorular da yer aldı ve yanıt istendi.

“Üzülerek belirtmek isteriz ki, halkın olduğu iddia edilen bu kurumla ilgili bilgilere Türkiye Cumhuriyeti’nin hazırladığı raporlardan ulaşılmaktadır. KIB-TEK fiili uygulamada Kıbrıs Türk halkının değil, KIB-TEK’i yöneten ve çalışan 700’e yakın kişinin şirketi gibi faaliyetlerini sürdürmektedir” görüşüne de yer verilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Elektrik Kurumu bu sürdürülemez yapısıyla topluma zarar vermekte ülkenin kaynaklarını bu yolda heba etmekte ve girdi masraflarını yükselterek ülkenin rekabet edebilirliğini zayıflatmaktadır.

Yıllardır konuşulmasına ve gündeme getirilmesine rağmen Türkiye ile iki taraflı çalışabilecek bir elektrik enterkonnekte sistemi kurulamamasının, yenilenebilir enerji üretiminin tüm sektörlerde desteklenerek toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 30’lara çıkarılmamasının, en pahalı elektrik üretme sistemlerinden biri olan ve baca sistemi olmadığı için bölge halkını zehirleyerek öldüren fueloile bağlı üretimin daha da artırılmasının, dünyada kabul görmüş ve kullanılan farklı elektrik üretim modellerinin hayata geçirilmemesinden dolayı sürdürülebilir bir enerji politikası halen daha oluşturulamamasının bedelini daha fazla ödemek zorunda değiliz.”

8 örgütün açıklamasında, “KIB-TEK’in elektrikte uygun maliyetli ve arz güvenliği sağlayan sürdürülebilir bir yapının oluşturulması için yeni bir tekelleşme yaratmayacak ve rekabetçi serbest piyasa ortamı sağlayacak şekilde elektrik piyasasının şartlarını oluşturarak özelleştirilmesi gerektiğine inanmaktayız” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.