1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞE Mİ GEÇİYOR!
PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞE Mİ GEÇİYOR!

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞE Mİ GEÇİYOR!

Petrol fiyatları düşmeye devam edecek, KKTC'de petrolün fiyatı ne olacak!

A+A-

Akaryakıttaki düşüş pompaya yansımadı

Ülkemizde “otomatik” olarak değişen akaryakıt fiyatları, petrol fiyatlarında yükseliş olduğunda hemen tüketiciye yansıtılırken, düşüşlerde aynı sistem nedense çalışmıyor

akaryakit.jpg

Global petrol fiyatlarının artması ve düşmesi gözetilerek ‘otomatik’ olarak değişen akaryakıt fiyatları, yükseliş olduğunda hemen tüketiciye yansıtılırken, düşüşler kolay kolay pompaya yansıtılmıyor.

Uluslararası piyasalarda bir süreden beri hızlı bir düşüşle benzinin varil başı fiyatı 110 dolardan 88 dolara kadar gerilemesine rağmen, bu düşüş ‘otomatik fiyat uygulamasına’ hâlâ giremedi.

Petrol fiyatları son dört yılın dibine düşerken, Uluslararası Enerji Ajansı da yaptığı açıklamada, dünyanın 2015 yılında petrol talebindeki büyümenin tahmin edilenden çok daha düşük olacağını ve petrol fiyatlarının düşmeye devam edeceğini açıkladı. Petrol fiyatlarındaki bu düşüşün, ülkemizdeki pompa fiyatlarına ne zaman ve ne şekilde yansıyacağı ise merak konusu.

Vatandaşlar indirim beklentisi içinde

Birçok vatandaş, petrol fiyatlarının dört yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen akaryakıt fiyatlarında indirime neden gidilmediğini sordu.

Vatandaşlar, “Haziran ayından bugüne petrol fiyatları yüzde 23.8 oranında düştü. Türkiye ve diğer ülkelerde akaryakıt fiyatları düşerken, ülkemize bu düşüşler yansıtılmadı. Akaryakıt fiyatları otomatiğe bağlanmıştı ne oldu? Yükselen fiyatlar hemen yansıtılırken, düşüşlerde hükümet yetkililerinden ses çıkmamasının farkındayız. Bizi enayi yerine koymasınlar. Bu adil değil” şeklinde konuştu.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da önceki gün, uluslararası piyasalarda benzinin varil başına fiyatının 88 dolar seviyesine kadar düştüğünü belirterek, hükümete benzin fiyatlarını indirmesi çağrısında bulunmuştu.

Çağda: Fiyatlarda 2 ile 5 kuruş düşüş bekliyoruz

Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağda, petrol fiyatlarına düşüşün tüketiciye yansıtılıp-yansıtılmayacağı yönündeki sorumuza verdiği cevapta, “Bu devletin bir politikasıdır. Pompa fiyatı, uluslararası petrol fiyatı artı döviz kuruna bakılarak hesaplanır. Petrol fiyatı düşerken döviz çıkarsa bir değişim olmayabilir ama petrol fiyatı düşer, döviz de düşerse fiyat düşebilir. Dolar kuru ve önümüzdeki değerlendirmede litrede 2 ile 5 kuruş arasında bu hafta indirim olmasını bekliyoruz” dedi.

Fiyatlarda düşüş yapılması halinde hükümetin aldığı vergiyi de dengelemesi gerektiğine işaret eden Çağda, fiyatların bu üçgende belirlendiğini anlattı.

Çağda, “Petrol fiyatı pompada uluslararası petrol fiyatı, dolar kuru ve devletin vergileri ile belirlenir. Bu üçünde olabilecek değişiklikler pompaya yansır. Bu iş sadece petrol fiyatına değil, aynı zamanda dolar kuruna, aynı zamanda da hükümetin vergi politikasına bakar. Bunu iyi incelemek lazım. Petrolün fiyatı düşerse ama aynı zamanda kur yükselirse, bu devlet vergisini değişmese bile pompaya yansımaz” iddiasında bulundu.

Levent Çağda, tüm devletlerin akaryakıttan çok yüksek vergiler aldığını savunarak, Türkiye’nin Avrupa’nın en pahalı akaryakıtını kullandığını, Kıbrıs’ta ise Avrupa’da “uygun sayılan” akaryakıt fiyatlarından birine sahip olduğunu iddia etti.

Bugün fiyat değerlendirmesi yapılacağını belirten Çağda, “Dolar kuru ve son 15 işgünündeki fiyatlara baktığımızda eğer devlet vergisini yükseltmez ise önümüzdeki değerlendirmede 2 ile 5 kuruş arasında litrede düşüş olmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’de akaryakıtta 10 kuruş indirim yapıldı

 Bu arada, Türkiye’de akaryakıt dağıtım şirketleri dün itibarıyla, benzin satış fiyatlarında litrede ortalama 10 kuruş indirim yaptı.

Akaryakıtta indirimin ardından Ankara'da litresi 4,91 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4,81 liraya satılmaya başlandı.

İstanbul ve İzmir'de ise 4,90-4,93 lira arasında satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,80-4,83 lira oldu.

Söz konusu illerde 4,93- 4,95 liradan satılan 97 oktan kurşunsuz benzinin litresi de indirimin ardından 4,83-4,85 lira arasında satılmaya başlandı.

 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.