1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PETROL VE DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI
PETROL VE DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI

PETROL VE DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs adasının ortak sahibi olan Kıbrıslı Türklerin, her konuda olduğu gibi, Ada’nın deniz yetki alanlarında bulunan

A+A-

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN PETROL VE DOĞAL GAZ AÇIKLAMASI...

“KIBRIS ADASININ ORTAK SAHİBİ OLAN KIBRISLI TÜRKLER, HER KONUDA OLDUĞU GİBİ, ADA’NIN DENİZ YETKİ ALANLARINDA BULUNAN DOĞAL KAYNAKLARIN ARAŞTIRILMASI, ÇIKARILMASI VE İŞLETİLMESİNDE DE EŞİT VE AYRILMAZ HAKLARA SAHİPTİR.”

“KIBRIS TÜRK TARAFININ DA KENDİ BELİRLEDİĞİ RUHSAT ALANLARINDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTMESİ DOĞALDIR. GKRY’NİN BUNA KARŞI ORTAYA KOYDUĞU VE KKTC’NİN VARLIĞINI İNKARA DAYALI TEPKİLER MESNETSİZ VE YERSİZDİR”

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs adasının ortak sahibi olan Kıbrıslı Türklerin, her konuda olduğu gibi, Ada’nın deniz yetki alanlarında bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesinde de eşit ve ayrılmaz haklara sahip olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs Türk tarafının da kendi belirlediği ruhsat alanlarında çalışmalar yürütmesinin doğal olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin buna karşı ortaya koyduğu ve KKTC’nin varlığını inkara dayalı tepkiler mesnetsiz ve yersizdir. Esasen bölgede tek yanlı faaliyetlere girişmek suretiyle istikrarı tehdit edenin Rum tarafı olduğu hatırlandığında, bu tepkilerin mesnetten yoksun olduğu bir kez daha gözler önüne serilmektedir”dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Halkının Ada’nın kıta sahanlığı üzerinde varolan hakları temelinde KKTC Bakanlar Kurulu’nun 22 Eylül 2011 tarihinde belirlenen bölgelerde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) petrol/doğal gaz arama/çıkarma sahalarında ruhsat verdiğini ve bu kapsamda ilk sismik arama çalışmasının 2011 yılı sonlarında gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

TPAO’ya ait Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin söz konusu ruhsat alanlarında KKTC hükümeti ile 2 Kasım 2011 tarihinde imzalanan Sözleşme kapsamında daha ayrıntılı araştırmalar yapmak üzere bölgeye geldiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Kıbrıs Türk tarafı, başından bu yana Ada’nın doğal kaynaklarının paylaşımının karşılıklı diyalog ve iyi niyetle çözülebileceğine olan inancını muhafaza etmiş ve etmektedir. Kıbrıs Türk tarafının, 24 Eylül 2011 ve 29 Eylül 2012 tarihlerinde BM Genel Sekreterine de sunmuş olduğu Rum tarafına Ada’nın doğal kaynaklarının hakça paylaşımı çağrısında bulunan önerileri halen geçerlidir. Bu önerilere olumlu karşılık vermeyen Rum tarafı, Kıbrıslı Türklerin haklarını hiçe sayarak, bölgede tek yanlı hidrokarbon arama/çıkarma çalışmalarını sürdürmektedir.

Kıbrıs Rum basınında yer alan, Kıbrıs Türk tarafının bu girişiminin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği görüşme ile eş zamanlı olmasının bir tesadüf olmadığı iddiası ise ciddiyetten uzaktır. Bu gibi çalışmaların uzun süreli planlamaları dayandığı konuyla ilgilenenlerin malumudur. Kaldı ki Kıbrıs Türk tarafının BM iyi niyet misyonu çerçevesindeki kapsamlı müzakere sürecinin en kısa sürede sonuç verecek şekilde yeniden başlatılması yönündeki çabaları ve Rum tarafının bu konudaki isteksizliği BM ve uluslararası camia tarafından da yakından bilinmektedir.

Ada’da ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarın temin edilebilmesi için Rum tarafının bölgedeki tansiyonu artıran politikalarına son vererek, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki müzakerelerin sonuç odaklı bir şekile yeniden başlamasına yönelmesi ve kapsamlı bir çözüme varılana kadar hidrokarbon arama/çıkarma faaliyetlerinin karşılıklı mutabakatla belirlenecek ortak bir zeminde yürütülmesi arayışlarına yapıcı katkı koyması izlenecek en doğru yol olacaktır.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.