1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PİLE VE BEYARMUDU’NA BEDAVA ELEKTRİĞİ KESMEK İSTİYOR
PİLE VE BEYARMUDU’NA BEDAVA ELEKTRİĞİ KESMEK İSTİYOR

PİLE VE BEYARMUDU’NA BEDAVA ELEKTRİĞİ KESMEK İSTİYOR

Uygulama için yetkili birimlerden yardım talebi;

A+A-

Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK), “Pila” (Pile) ve “Pergama” (Beyarmudu) köylerine bedava elektrik enerjisi verilmesine son vermek istediği ve bu yönde çözüm arayışına girdiği, uygulama için yetkili birimlerden yardım talebinde bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “AİK Pila ve Pergama’ya Bedava Elektriği Kesmek İçin Yardım İstiyor... Yılda 1 Milyon Euro’ya Mal Oluyor” başlıklarıyla ön sayfadan verdiği haberinde, AİK Genel Müdür Stelios Stilianu’nun, Rum Dışişleri ve Enerji Bakanlıklarına gönderdiği gizli mektuplarda, Pile ve Beyarmudu köylerine verilen bedava elektrik enerjisinin kesilmesine çözüm bulunması için konuya müdahil olmalarını istediğini aktardı.

Maliyetin yıllık 1 milyon Euro’yu aştığını iddia eden gazete, AİK’in Pile için bugün elektrik parası ödemeyen Kıbrıslı Türklerin de müşterisi olmasını, Beyarmudu için ise buranın da müşterisi olmasını ya da elektrik enerjisini kesmeyi ve KKTC’deki “Makrasika”dan (İncirli) elektrik almasını önerdiğini kaydetti.

Haberi “AİK Pila ve Pergama’ya Elektriği Kesmek İstiyor... Genel Müdür S. Stilianu Ticaret ve Dışişleri Bakanlıklarının Müdahalesini İstedi” başlıklarıyla iç sayfadan ayrıntılarını aktardığı haberinde, Stilianu’nun, Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürü Stelios Himonas’a, KKTC’ye yönelik bedava elektrik enerjisinin kesilmesi için çözüm aranmasını istediği mektup gönderdiğini kaydetti.

Gazete 1964 yılından günümüze kadar AİK için bu maliyetin faiziyle birlikte 1 milyar 5 milyon Euro’yu aştığını da savundu.

Habere göre Stilianu, 28 Ocak 2014 tarihli mektubunda KKTC’ye yönelik tahsil edilmemiş tüketimin, sadece Pile ve Beyarmudu bölgelerinde devam ettiğini ve bunun maliyetinin yıllık 1 milyon Euro olduğunu öne sürdü.

Stilianu, sözlerine “Louricina” (Akıncılar) bölgesinde tüketimin, 2012 yılından itibaren önemsenmeyecek derece olduğunu da sözlerine ekledi.

Gerek Pile gerekse Beyarmudu bölgeleri için 2012 ve 2013 yıllarında bedava elektrik enerjisinin kesilmesi konusunda çözüm bulunması için Dışişleri Bakanlığına birçok mektup gönderildiğini, bu konuda yetkililerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildiğini, Dışişleri Bakanlığına bu konudaki tutum ve önerilerini aktardığını anlatan Stilianu, “Türk hakimiyetindeki” bölgelerde tahsil edilmeyen tüketim konusunun çözülmesi için sürekli girişim ve faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.

Ancak konunun siyasi olduğuna ve ilgili kararları Rum Hükümeti’nin alması gerektiğini söyleyen Stilianu, AİK’in bağlı olduğu Enerji Bakanlığı Müdürlüğü’nün, meselenin çözülmesi için konuya müdahil olması gerektiğine işaret etti.

Gazete AİK’in Dışişleri Bakanlığına gönderdiği mektupta, Beyarmudu için iki öneride bulunduğunu aktardı.

Bunlardan birincisinin köye elektik enerjisi verilmesinin kesilmesi ve Kıbrıslı Türklerin yapacağı hatla İncirli’den elektrik verilmesi olduğunu kaydeden gazete ikincisinin ise “Kokkina”da (Erenköy) uygulandığı gibi köyün AİK’in müşteri olması için düzenleme yapılması, elektrik faturalarının ödenmemesi durumunda tüm müşterine uygulanan yöntemin, yani fatura ödenene kadar elektriğin kesilmesinin hayata geçirilmesi olduğunu belirtti.

Karma köy Pile’de ise Kıbrıslı Rumların düzenli olarak elektrik faturalarını ödediğine, ancak Kıbrıslı Türklerin ödemediğine dikkat çeken gazete, AİK’in Dışişleri Bakanlığına gönderdiği mektupta Pile’deki Kıbrıslı Türklerin de müşterisi olmasını önerdiğini aktardı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.