1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PİYASAYI DOLANDIRIP ÖYLE GİTTİ!
PİYASAYI DOLANDIRIP ÖYLE GİTTİ!

PİYASAYI DOLANDIRIP ÖYLE GİTTİ!

Piyasayı dolandırıp yurt dışına kaçtı;

A+A-

 

Karşılıksız çeklere hapis cezasının kaldırılmasından cesaret alan fırsatçılara gün doğdu. Bunlardan biri olan inşaat boyacısı Cengiz Kır, karşılıksız çeklerle piyasayı dolandırıp yurt dışına kaçtı.

Star Kıbrıs - Suna ERDEN 

Poliçeler Yasası’nda 2013 yılında yapılan değişiklikle karşılıksız çek sorunu hukuk mahkemelerinin sorumluluğuna verildi. Yasada yapılan değişiklikle karşılıksız çeklerle ilgili hapis cezası kaldırıldı. Bir kişiye güvenip alış veriş karşılığı çek alan kişilerin çekin karşılıksız çıkması halinde gideceği tek yer hukuk mahkemeleri oldu. 

Son zamanlarda karşılıksız çeklerden dolayı birçok kişinin zarar ettiği ve alacaklarını tahsil edemediği belirtilirken, bazı uyanıklar ise yasadaki değişikliği kötü emelleri için kullanmaya ve dolandırıcılığa başladı. İşte bunlardan biri olduğu öne sürülen Cengiz Kır isimli şahıs Lefkoşa’da bir bankadan 500 TL teminat yatırarak aldığı çeklerle birçok işyerini dolandırıp yurt dışına kaçtı. 

MAMALI, “BANKA DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMALI” 

Karşılıksız çeklerde hapis cezasının kaldırılmasının insanı açıdan olumlu bir adım olduğunu ifade eden Avukat Barış Mamalı ancak çek alacaklısının düşünülmediğini, yaşanan mağduriyet karşısında güvene alınmadığını ifade etti. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Mamalı, bankalara karşılıksız çıkacak çeklerden dolayı daha fazla sorumluluk yüklenmesi gerektiğini, böylelikle çek hesabı açmadan daha iyi araştırma yapacaklarını dile getirdi. Mamalı, mevcut hukuk sisteminde alacaklının dava yolu ile mağduriyetini gidermesinin zor olduğunu vurguladı. 

VOLEYİ VURUP ÖYLE GİDECEKTİ 

Karşılıksız çeklere hapis cezasının kaldırılmasına karşın diğer taraftan alacaklı kişilerin haklarının yasal olarak iyi düzenlenmemesinden dolayı fırsatçılara gün doğdu. Bunlardan biri olan Cengiz Kır, piyasayı dolandırıp yurt dışına kaçtı. 

Cihangir bölgesinde iki çocuğu ile yaşayan inşaat boyacısı Cengiz Kır’ın kiracı olarak bulunduğu ev 2013 yılının Mart ayında sigara izmaritinden dolayı yandı. Tüm eşyaları zarar gören Cengiz Kır ile ailesi daha önce yaşadıkları Alayköy bölgesine akrabalarının yanına taşındı. Bir süre orada kalan Kır, Eylül 2014 tarihinde çocuklarını memleketleri olan Adana’ya gönderdi. 

Kendisi ülkede kalan ve “piyasayı dolandırıp” öyle gitmeyi planlayan Cengiz Kır, Lefkoşa’da bir bankaya teminat yatırarak çek defteri aldı. KKTC’de kaldığı yıllar içinde inşaatlarda işçi olarak çalışan zaman zamanda işsiz kalan Kır, çek defterlerini aldıktan sonra Kasım ayı sonu ve Aralık ayı itibari ile iş adamı kılığına girerek dolandırıcılığa başladı. 

BORÇLARINI KARŞILIKSIZ ÇEK İLE ÖDEDİ 

İddialara göre aldığı çek defteri ile dolandırıcılığa başlayan Cengiz Kır,20 Kasım 2014 tarihinde Lefkoşa’da bazı işyerlerinde alış veriş yaptı. Kır’ın aldığı eşyalara karşın Aralık ayı sonlarında ödenmek üzere çek yazdığı öne sürüldü. Daha önceden mazbata borçları olan ve “borçların yeniden yapılandırılması yasası” çıkarılmadan önce hakkında tutuklama kararı çıkarılan Kır’ın bazı şahıslara olan ufak tefek borçlarını da çek yazarak ödediği öğrenildi. 

İŞADAMI KILIĞINA GİRDİ 

Karşılıksız çek ile alış veriş yapan, borçları için karşılıksız çek veren Kır, Girne’de faaliyet gösteren bir elektronik eşya mağazasına da giderek 8 bin TL değerinde dört adet telefon aldı. Mağaza sorumlularına iş adamı ve inşaat firması sahibi olduğuna dair yalan söyleyen Kır, dört adet telefona karşılık çek yazdı. 

BİR İŞ ADAMINA AİT ÇEK DEFTERİNİ ÇALDI İDDİASI 

Piyasaya 22 adet karşılıksız çek sürdüğü, M.H isimli bir iş adamına ait çek defterini çalıp bazı şahıslara verip piyasaya sürülmesini sağladığı öne sürülen Cengiz Kır, 20 Kasım 2014 ile 4 Aralık 2014 tarihleri arasında birçok işyerini dolandırdıktan sonra 5 Aralık 2014 tarihinde KKTC’den ayrıldı. 

BANKANIN UYARISI ÇOK GEÇ OLDU 

Çek alan şahıslar ile işyerleri sahipleri bir süre sonra çeklerinin karşılıksız çıktığını görünce ilgili banka ile temasa geçti. Bankayı arayan şahısların yetkililerden duyduğu ile cümle ise, “Sakın güvenip çekleri almayın” oldu. 

BANKA DAVACI OLDU

Karşılıksız çeklerden dolayı bankanın Kır’dan çek defterinden arta kalan üç adet çek yaprağını iade etmesini istediği, konuyu hukuk mahkemesine taşıdığı ve dava açtığı öğrenildi. Ancak Kır’ın yurt dışında olmasından dolayı dava tebliğ edilemediği belirtildi. 

ARANAN ŞAHIS

Öte yandan 5 Aralık 2014 tarihinde yurt dışına giden ve halen geri gelmeyen Cengiz Kır’ın Gazimağusa’da çek sahteleme suçu ile bağlantılı aranan şahıs ilan edildiği belirtildi.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.