1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PLAN OCAK SONU, AKABİNDE BEŞLİ KONFERANS...
PLAN OCAK SONU, AKABİNDE BEŞLİ KONFERANS...

PLAN OCAK SONU, AKABİNDE BEŞLİ KONFERANS...

Plan Ocak sonu, akabinde beşli konferans...

A+A-

 

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda taraflar arasındaki uzlaşının Ocak 2016 sonu ya da Şubat 2016 başında plana döküleceği ve iki toplumun onayına sunulacağı öğrenildi.

Sürece yakın diplomatik bir kaynak, çözüm planının ufak rötuşlar dışında hazır olduğunu ifade ederken, garantiler konusunun masaya yatırılacağı ve uzun süreden beri dile getirilen ‘beşli toplantının’ da yine aynı tarihler içerisinde planlandığını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı ‘dönüşü olmayan nokta aşıldı’ diye niteleyen diplomatik kaynak, iki tarafın liderliğinin en geç Ocak sonu veya Şubat başı çözüm planının ortaya çıkarma hedefinde olduklarını söyleyerek bu konuda iki tarafın da güçlü irade gösterdiğini belirtti.

Beşli görüşmenin muhatabı olan üç garantör; İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın konuları zaten hali hazırda istişare ettiğini de belirten aynı kaynak, çözüm konusunda bir başka ilgili tarafın ise BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olduğunu söyledi.

Buna göre, planın ortaya çıkmasına müteakip, garantiler konusundaki beşli görüşmenin yapılacağını da ifade eden kaynak, bu toplantının ardından BM Güvenlik Konseyinin devreye girip, konuyu karara bağlayacağını belirtti.

Öte yandan bir başka kaynaktan edinilen bilgiye göre, Ocak sonu ya da en geç Şubat başı ortaya çıkması beklenen çözüm planının arından yapılacak olan referandumun ise büyük bir ihtimalle Nisan ayında olabileceği ancak Mart ya da Mayıs 2016 tarihlerinin de olasılıklar arasında olduğu gelen bilgiler arasında...

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.