1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. POLEN ALERJİSİ OLANLAR İÇİN 7 UYARI
POLEN ALERJİSİ OLANLAR İÇİN 7 UYARI

POLEN ALERJİSİ OLANLAR İÇİN 7 UYARI

POLEN ALERJİSİ OLANLAR İÇİN 7 UYARI

A+A-

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Süreyya Şeneldir, bahar aylarında sık görülen saman nezlesi (alerjik rinit) hastalığının birçok kişinin yaşam kalitesini bozduğuna dikkat çekiyor.

POLEN ALERJİSİ OLANLAR İÇİN 7 UYARI
 
OP.DR.SÜREYYA ŞENELDİR:" GÜNLÜK KIYAFETLERİNİZİ YATAK ODASINDA ÇIKARTMAYIN"
 
Baharın gelmesi birçoğumuz için enerji ve güneş anlamı taşıyor. 
Kışın yorgunluğundan arınıp güneşli günlere merhaba demek aynı zamanda da. Ancak alerjisi olanlar için bahar ayları kabusa dönüşebiliyor.Burun akıntısı, gözlerde kızarma ve yanma derken alerjisi olanlar için süreç oldukça sıkıntılı geçebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Süreyya Şeneldir, bahar aylarında sık görülen saman nezlesi (alerjik rinit) hastalığının birçok kişinin yaşam kalitesini bozduğuna dikkat çekiyor. 
 
SAMAN NEZLESİ (ALERJİK RİNİT)  NEDİR 
 
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr Süreyya Şeneldir rinitin, burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonu olduğunu belirtiyor."Rinitlerin yaklaşık yarısının  alerjiye bağlıdır. Alerjik rinit, ortamda bulunan bir alerjenin, nefes alma sırasında burna alınıp, burnun iç yüzeyine yapışması ile bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetler ve bulgulardır."
 
Alerjik rinit’in görülme sıklığı nedir?
 
Op.Dr. Süreyya Şeneldir, alerjik rinitin en sık görülen alerjik hastalık olduğunun altını çiziyor.Toplumun yaklaşık %20 sini etkileyen hastalığı bazı kişilerin hafif atlattığını belirten Op. Dr. Şeneldir,  bazı kişilerin hastalığı çok ağır atlattıını vurguluyor."Bazı kişiler için hastalık çok ağır geçmekte, işlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozmaktadır. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar.Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur."
 
Alerjik rinitin belirtileri nelerdir?
 
-Burunda kaşıntı, 
-Sulanma (şeffaf), 
-Hapşırma, aksırma nöbetleri, 
-Damakta kaşınma, 
-Öksürük ve boğaz ağrısı, 
-Boğazı temizleme isteği, 
-Gözlerde sulanma ve kaşıntı.
 
Alerjik rinite hangi alerjenler neden olur?
 
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif  olan hayvan ve bitki proteinlerinin göz, burun ve boğaz zarları üzerinde biriktiğini ifade ediyor:" Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozları bu parçacıkların en sık rastlanılanlarıdır.İlkbaharın erken dönemlerinde alerjik rinite sıklıkla polenler veya çevrede yaygın olarak bulunan ağaçlar neden olmaktadır. İlkbaharın geç dönemlerinde ise polenler çayırlardan kaynaklanmaktadır."
 
POLEN ALERJİSİNE 7 ÖNLEM
 
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, alerjik rinit tedavisinde temel yöntemin tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmak olduğunun altını çiziyor. Op.Dr. Şeneldir polen alerjsi için 7 maddeye dikkat çekiyor;
 
-Polen zamanı açık havada spor yapmayın,
-Dışarıda gözlük veya şapka kullanın,
-Her akşam duş alın,
-Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkartmayın,
-Polen zamanı evinizin ve arabanızın camlarını kapalı tutun,
-Polen filtreli klimalar kullanın,
-Çocuklar okuldan eve gelince hemen üstlerini değiştirin. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.