1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. POLİS TEŞKİLATINA GÜVEN KALMADI...
POLİS TEŞKİLATINA GÜVEN KALMADI...

POLİS TEŞKİLATINA GÜVEN KALMADI...

Mehmet Veçhi’nin tutuklandığı ilk günden intihar etti... Polisin ‘hoşgörü’ neticesine bağlaması talihsiz bir açıklama...

A+A-

 

GAZİMAĞUSA MAHALLİ BAROSU: “POLİS TEŞKİLATINA GÜVENİMİZ SARSILDI… SORUŞTURMA TARAFSIZ BİR KİŞİ VEYA KURUM TARAFINDAN YAPILSIN…”

Gazimağusa Mahalli Barosu, Mehmet Veçhi’nin intiharına ilişkin açıklamasında, “Mehmet Bayraktar cinayeti ile ilgili tutuklu bulunan Mehmet Veçhi’nin tutuklandığı ilk günden intihar ettiği iddia edilen güne kadar geçen süreç dikkatlice incelendiği zaman olayın ne kadar vahim ve üzücü olduğu görülmektedir” ifadesini kullandı.

Gazimağusa Mahalli Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Soruşturması devam eden bir mesele ile ilgili açıklama yapmak veya fikir beyan etmek doğru olmadığı düşüncesiyle soruşturmanın neticesini beklemek arzusunda olmamıza rağmen dün Polis Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamayı okuduktan sonra Gazimağusa Mahalli Barosu tarafından da bir açıklama yapılması elzem olmuştur” ifadesi kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

“Mehmet Veçhi olayında ciddi ve ağır bir ihmal olmasına rağmen Polis Genel Müdürlüğü ‘hoşgörü’ neticesinde olayın gerçekleştiğini beyan ve iddia ederek bir açıklama yapmasını talihsiz bir açıklama olarak nitelendirmekteyiz. Polis teşkilatının henüz suçluluğu ispatlanmamış veya diğer bir değişle masum olan bir kişinin henüz soruşturma tamamlanmadan veya hiçbir husus ispat edilmeden kamuoyuna bilgiler vererek veya açıklamalar yaparak Mehmet Veçhi’nin katil olduğu izlenimi yaratılması çok üzücü bir olaydır.”

Gazimağusa Mahalli Barosu’nun, konuyla ilgili açıklamasında, “Anayasamızın 15. maddesinde yer alan Hayat ve Vücut Bütünlüğü hakkının korunmadığı veya açıkça insan haklarının ihlal edildiği bu olayda açıkça görülmektedir. Bir kimsenin polis teşkilatı bünyesinde iken can güvenliğinin sağlanamaması ülkemizde tutuklu hakları yönünden son derce geri kalındığını, polis teşkilatının kendine yüklenen görevin farkında olmadığını ve üzerine düşeni yapmayan bir kurum haline geldiğini üzülerek gözlemlemekteyiz” ifadelerine yer verildi.

“Meydana gelen suçların araştırılması için mahkemelerin güvenerek tutukluluk emri verdiği ve bu tutukluluğu icra eden polis kurumunun aslında bu güveni hak etmediği aşikardır” ifadesi kullanılan açıklamada, “Yaşamış olduğumuz bu acı olay sonrası polis genel müdürlüğü tarafından yapılan basın açıklamasında polis binası içinde kelepçe takılmamasının  hoşgörü olarak nitelendirilmesi ve bunun bir erdemmiş gibi lanse edilmeye çalışılması  da olayda mevcut olan en basit deyimiyle ihmali örtbas etmeye çalışması polis teşkilatı açısından ayrı bir acizliktir” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Ayrıca bu olay ve ihmalde katkısı olan ve kamuoyundan bir sır gibi saklanan dirsek yiyen ve etkisiz hale getirilen iki polis memuru ile birlikte Mehmet Veçhi’nin ölümünde katkısı olan tüm polislerin de ortaya çıkarılması için gerekli soruşturmanın tarafsız bir kişi veya kurum tarafından yapılmasını ve bu durumun kamuoyu  ile bir an önce paylaşılmasını da talep ederiz.  Mehmet Veçhi’nin tutuklandığı andan intihar ettiği iddia edilen ana kadar yaşanılan ve takip ettiğimiz bu süreç , ileri sürülen işkence iddiaları ve tüm yaşananlar neticesinde ne yazık ki tüm toplum ile birlikte Mağusa Mahalli Barosu olarak bizim de polis teşkilatına olan güvenimizi sarsmıştır.”

Açıklamada polis teşkilatı, Bakanlar Kurulu, KKTC Meclisi ve diğer ilgili tüm kurumlardan tutuklu hakları ile ilgili çağdaş ve yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması talep edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.