1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''POLİS ÜSTÜNÜ KAPATTI!''
''POLİS ÜSTÜNÜ KAPATTI!''

''POLİS ÜSTÜNÜ KAPATTI!''

SOS’ten kaçan kız! Şok iddialar!

A+A-

SOS Gençlik Evi’nde kalan 15 yaşındaki kızının geçen hafta kaçtığını, o esnada bir gençle birlikte olduğunu iddia ederek, yetkilileri ilgisizlikle suçladı.

 

İ.B isimli anne, SOS Gençlik Evi’nde kalan 15 yaşındaki kızının geçen hafta kaçtığını, o esnada bir gençle birlikte olduğunu iddia ederek, yetkilileri ilgisizlikle suçladı. Polisin de olayın üzerine gitmediğini savunan anne, “koşullarımın yetersiz olduğu gerekçesiyle çocuğumu benden aldılar. Bayramlarda bile yatılı olarak benim yanımda bırakmadılar. Madem neden sahip çıkamadılar” dedi. Kızı S.B’nin kendilerine önce, “K ile birlikte olduk” demesine karşın, sonra ağız değiştirerek, birlikte olmadıklarını söylediğini savunan anne, polisin, kızıyla kaçan çocuğa yasal işlem yapmadığını ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan SOS Gençlik Evi Sorumlusu Salahi Tözün ise amaçlarının, çocukların korunması olduğunu, ortada bir suç varsa kapanmasına müsaade etmeyeceklerini, ancak S.B’nin, “birlikte olmadık” demesi nedeniyle ileri soruşturmanın yapılamadığını savundu. S.B’nin kaçtığı gün polise gittiklerini kaydeden Tözün, “Polis gerekli çalışmayı yaptı. Kızın, birlikte kaçtığı çocuğun da ifadesini aldı. Kesinlikle olayı kapatmak için çalıştığımız doğru değildir. Birini kapatırsak, diğer çocuklara da yol açmış oluruz” dedi.
“Polis şikayetimizi kaale almadı” iddialarını yanıtlayan bir yetkili polis ise, polisin, kesinlikle bir olayın üstünü örtmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Şikayetin rızaya bağlı olmayacağını ifade eden polis, velayeti kendinde olsun ya da olmasın, çocuğun ebeveyninin şikayetçi olabileceğini vurguladı.

Dört yaşında, Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından “ailesinin koşulları çocuk büyütmeye yeterli değil” gerekçesiyle SOS Çocuk Köyü’ne verilen S.B, bundan 5 ay önce Girne’deki SOS Gençlik Evi’ne nakledildi. Başarılı bir öğrencilik yaşamı olduğu belirtilen S.B, bundan 11 gün önce, okula gitmek üzere evden çıkarak, erkek arkadaşıyla kaçtı.  Olaydan üç gün sonra geri dönen S.B, önce erkek arkadaşıyla cinsel birliktelik yaşadıklarını söylerken, sonrasında ifadesini değiştirdi. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan S.B’nin annesi İ.B, SOS Gençlik Evi ve polisin ilgisizliğinden şikayetçi oldu. Çocuğun “birlikte olduk” demesine karşın, polisin kızının kaçtığı genci tutuklamadığını savunan İ.B, şu ifadeleri kullandı:

“Çocuğumu defalarca almak istedim, ‘uygunsuz’ dediler”

“Kızımı 4 yaşında, benden aldılar. Dört yaşından 14 buçuk yaşına kadar SOS Çocuk Köyü’nde kaldı. Bundan 6 ay kadar önce Girne’deki Gençlik Evi’ne nakledildi. Çocuğumu defalarca almak istedim, ‘uygunsuz’ dediler. Bayramlarda vermediler, günübirlik bile göndermediler. Geçen Cuma kayboldu, Salı ortaya çıktı. Kaçtığı gün üvey babasını aramış. ‘Baba, kaçtım, şimdi telefonu kapatıyorum, 5 buçukta açacağım’ demiş. Aynı gün SOS yetkilileri aradı, ‘kızınız okuldan kaçmış, bulacağız’ dediler. Dört gün sonra eve geldi. SOS yetkilileri alıp götürdüler. 

“SOS yetkilileri kızımın kaçtığı şahsı biliyor”

Kızım 20 yaşında bir gençle görüşüyormuş. SOS yetkilileri bunu biliyormuş. Onunla dışarı çıkıyormuş kızım. Polise gittik, polis kaale almadı. Bu çocuk 15 yaşındadır, alıkoyan kimse hakkında yasal işlem başlatılır. Ayrıca doktor kontrolü gerekir. Ama polisin bize söylediği, ‘bu çocuğun velayeti Sosyal Hizmetler’dedir, ancak onlar şikayetçi olabilir…’ 

“Çocuğun psikolojisi bozulur dediler”

SOS sorumlusuyla görüştüm, ‘ırzına geçildiğini’ söyledim, ama onlar çocukla ilgili şikayette bulunmadılar. Polis, ‘şikayetçi olunduğunda 10 yargıç çocukla görüşüp, psikolojisini bozar’ dediler. Ayrıca kaçtığı kişinin evinde bulunmazsa bir şey yapılamazmış. ‘SOS şikayetçi olmazsa, sizin şikayetinizi alamayız’ dediler. Polisin söylediği bu… Bizi kaale almıyorlar. Ben yolda birine tecavüz edildiğini görsem, şikayetçi olsam, polis buna işlem yapmaz mı? Polis bunu niye gizliyor?

“SOS beni şikayet ederse ben de onları rezil ederim…”

Kızımın kaçtığı genç, ‘SOS beni şikayet ederse, ben de onları rezil ederim’ dedi. Ne demek istiyor?”

Tözün: “Asla suçu örtmek gibi bir şey söz konusu değil”

Gençlik Evi Sorumlusu Salahi Tözün de Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, SOS’un, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin tespit ederek korumaya aldığı çocuklara bakım hizmeti veren ve ihtiyaçlarını karşılayan bir kurum olduğunu söyledi. Süreci çok iyi bildiğini kaydeden Tözün, polise suç duyurusunda bulunulduğunu, polisin de ifadeleri aldığını belirtti. S’yi polise kendisinin götürdüğünü ifade eden Tözün “Önce kızdan, sonra gençten ifade aldılar. Çocuğun yaşının küçük olmasından dolayı Sosyal Hizmetler yetkilisinin yanında alınacak. Ya ebeveyni olacak, ya da velayeti kimdeyse o yanında olacak. Vermiş oldukları ifadede, böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi” dedi.

“Bu çocuk aile tarafından yıllarca kandırıldı”

Tözün, “çocuk önce birlikte olduklarını söylemiş, sonra ifade değiştirmiş” sorusu üzerine şunları söyledi: 

“Burada farklı şeyler var. Bu çocuk aile tarafından yıllarca kandırıldı. S, buraya 5 yaşlarında geldi. Aile özlemi vardı. Biyolojik aileden uzaktı, ama ailenin şartları uygun olmadığı için çocuk verilemedi. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bize verdiği bilgilerle, ‘görüşebilir, görüşemez’ kararına varılır. Çocukların ailesinin yanına gitmesinde hiçbir sakınca yoktur, gider yatılı kalır. 

Bayramlarda, yılbaşında ailenin yanında olur. Aile uygun değilse -ki birçok nedenleri olabilir, şiddet olabilir, taciz ortamı, içki ortamı olabilir- bu çocukların görüşme süreçleri ona göre düzenlenir. Burada da çocuk ailesini ziyarete gidiyor, ama kalmasına izin verilmiyor. Onun kararını da biz vermiyoruz, Sosyal Hizmetler verir. S’nin ailesinin ortamının kalmaya uygun olmayacağı belirtildi. Ben süreçle alakalı eve gittim, ‘ev’ diye sıfatlayacağınız bir şey yoktur. Evdeki çocuklar da tuvaletini dışarı yapar. Annesiyle birlikte yaşadığı kişi arasında polislik bir durum da olunca, çocuğun orada yatılı kalmasına izin verilmedi. Onun dışında ailenin gelip ziyaret etme hakkı vardı; ama bu olay olana kadar hiç ziyaret etmediler.

“Ailenin dikkatini çekmek için yaptı”

Sürekli çocuk arardı, ‘beni ne zaman alacaksınız’ diye. Siz 5’ten, 15 yaşına kadar sürekli telkinlerde bulunacaksınız, ‘seni yanıma alacağım’ diye oyalayacaksınız. Kaçtığı gün çocuk, gün içerisinde üvey babayla konuştu. ‘Ben sizinle kalmak istiyorum’ deyince, üvey baba ‘şu an müsait değilim, sen beni 5’te ara’ dedi. 5’te arayınca üvey baba telefona bakmamış. Telefonu açmayınca tepki olarak ortadan kayboldu. Kurumda mutsuzdur diye bir şey yok. S, aileye tepki olarak yaptı. Sonraki görüşmemizde bunları dile getirdi. ‘Annemin dikkatini çekmek isterdim, o yüzden böyle bir davranış içine girdim’ dedi.”

“Annesine yaptığı ziyaretlerde tanışmış”

S’yi, erkek arkadaşıyla buluşturdukları iddialarını reddeden Tözün, “Bu kesinlikle doğru değildir. Biz bu çocuklarımızın tüm arkadaşlarını bilir, araştırırız. İletişime geçtiği kişiyi tanımamız gerekir. Kız arkadaşlarında da durum aynıdır. Bu çocukla annesini ziyarete gittiğinde tanışmış. Çünkü çocuk o bölgede oturuyor. Biz sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. S’nin kardeşinin sünneti vardı, biz götürdük, saat 11-12 sıralarında da kendisini oradan aldık. (Çocukların akşamları çıkıp çıkamadığı sorusuna karşılık) Her yaş grubuna ayrı uygulamamız vardır. Haftanın belli günleri, belli saatlerde çıkarırız. Onu da yaş gruplarına göre belirleriz” şeklinde konuştu.

“Birisi yanlış bir eylemde bulunduysa bedelini ödemeli”

Çocukların haklarını sonuna kadar savunan bir kurum olduklarını ifade eden Tözün, sayılarının az olmasından ötürü çocukların hepsine ayrı oda verilebildiğini ve ev ortamının sağlandığını kaydetti. 

“Bizim sorumluluğumuz bir anne babadan daha da fazladır” diyen Tözün sözlerini şöyle tamamladı: “Bunlar topluma mal olmuş çocuklardır, dolayısıyla sorumluluğumuz daha fazladır. Bizim kurum zarar görmesin diye bir olayı örtbas etmemiz mümkün değildir. 48 çocuğumuzdan biri hata yapmışsa diğer 47’yi de zan altında bırakamayız. O yüzden hiçbir suçun üstünü örtmemiz mümkün değildir. Birileri ceza alacaksa alacak. Aileler müsamaha gösterebilir, ben gösteremem. Bir kişinin yaptığını örtbas edersem, ardından diğerleri de gelir. Birisi yanlış bir eylemde bulunduysa bedelini ödemeli.”

Polis: “Kesinlikle üstü kapatılamaz”

“Polis şikayetimizi kaale almadı” iddialarını yanıtlayan bir yetkili polis ise, polisin kesinlikle bir olayın üstünü örtmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Şikayetin rızaya bağlı olmayacağını ifade eden polis, velayeti kendinde olsun ya da olmasın, çocuğun ebeveyninin şikayetçi olabileceğini vurguladı. Soruşturmayı yapanın polis olduğunu, polisin dosyayı kapattıktan sonra savcılığın devreye girdiğini anımsatan yetkili, “kamu suçuysa şikayete bile gerek yoktur. Dolayısıyla ailenin şikayetinin alınmaması gibi bir şey söz konusu olamaz” dedi. 

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.