1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. POLİS YİNE HÜSRANDA!
POLİS YİNE HÜSRANDA!

POLİS YİNE HÜSRANDA!

Yine ertelendi!

A+A-

Meclis, dünkü ve gelecek haftaki toplantılarının ertelenmesine karar verdi, Polis Yasası havada kaldı. TDP ve bazı bağımsız milletvekilleri karara tepki gösterirken, CTP ertelemeye sahip çıktı

Gizem ÖZGEÇ

Polislerin 45 yaşına gelmesi ile maaş alarak emeklilik hakkı kazanmasını içeren Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi, dün Meclis’te görüşülecekti ancak, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 Aralık Pazartesi ve 5 Aralık Salı günkü toplantılarının 11 Aralık’a ertelenerek, yasama ve denetim görevlerinin birlikte yapılmasına karar verdi.

Meclis Genel Kurulu koltuklarında, önerinin onaylanmasını bekleyen polisler hayal kırıklığı yaşarken, vekillerden de farklı sesler yükseldi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı karar sert tepki gösterirken, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, “Popülizme gerek yok” dedi.

ÇELER: POLİSLE DALGA GEÇİYORLAR

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, STAR KIBRIS’a yaptığı açıklamada hükümet ve ana muhalefetin bir olarak polisle resmen “dalga geçtiğini” söyledi. Çeler, alt komitede başsavcılığın görüşüne rağmen olumlu oy ile oybirliği veren UBP ve CTP’nin şimdi topu başsavcılığa ya da hükümet ortağına atarak işi oyaladığını öne sürdü.

Çeler şunları kaydetti:

“Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Meclisi ertelemek için nisap sağlayıp oturumu açabildikleri gibi yasayı da görüşmeye açabilirlerdi. Çekinceleri gerçekten nedir söylesinler. Topu birbirlerine ya da başsavcılığın görüşüne atmayıp gerçek nedir söylesinler herkes bilsin. TDP olarak biz bu konuda yıllardan beri polisin sivile bağlanmasını parti programlarımızda belirtiyor, bu yaptıkları önemli görev karşılığında artık haksızlığa uğramadan, tüm hakları verilerek görevlerini sürdürmeleri hususunda kararlı tutumumuzu sürdürmeye devam ediyoruz. Mecliste şu anda aritmetiğimiz bunu gerçekleştirmek için yeterli olmayabilir fakat gerek nisap sağlanması gerekse de oylamada olumlu yönde katkı sağlamak için ne gün isterse olsun orada olacağız.”

Çeler, Danışma Kurulu kararından haberleri olmadığını da belirterek, hükümet kanadı veya Meclis Başkanlığı’ndan bu konuda bilgi istedi.

AKANSOY: POPULİZME GEREK YOK

Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP) Mağusa Milletvekili Asım Akansoy ise, seçimler dolayısıyla Meclis Genel Kurulu’nun 15 gün sonra yapılacak olmasının, seçim süreçlerinde söz konusu olan rutin bir uygulama olduğunu vurguladı. “Yani bugün alınan karar ne ilktir ne de son olacaktır. Popülizme gerek yoktur. Toplumun pek çok kesiminin ciddi sorunları olduğu bir gerçektir” diyen Akansoy, UBP-DP hükümetinin sekiz aylık tahribatını son üç ayda yoğunlaştırarak topluma büyük zarar verdiğinin aşikar bir konu olduğunun altını da çizdi.

Akansoy, “Halkımız bu ve benzeri oyunlara inanmasın. Bu hükümet fiilen bitmiştir. Biz, çok az süre kalan seçime kadar herhangi bir yasa çalışması yapmak yerine, var olan sorunlara köklü çözüm üretmeyi, yeni döneme bırakmak gerektiğini düşünmekteyiz. Bu hükümetin halkımız ile alay ettiği ortadadır. Eğer ciddi olsalar, bütçeyi Meclise getirir, ülkeyi bir yıllık bir kayba uğratmazlardı. Hiçbir toplum kesimi endişelenmesin. Yeni dönemde yeni bir yaklaşımla sorunlara köklü çözümler üretecek, adalet ve haysiyet eksenli siyasetimizi uygulamaya koyacağız” ifadelerini kullandı.

ÇAKICI: YASA GEÇMELİYDİ

Öte yandan Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Meclis’in yeter sayısı varken Polis Yasası’nın görüşülmesi gerektiğini kaydetti ve Danışma Kurulu kararıyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi. Çakıcı, polislerle ilgili bekleyen yasanın dün geçmesi gerektiğini vurguladı.

SİBER: ÖNCEDEN BİLGİLENDİRMEYE GEREK YOK

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Danışma Kurulu’nun Meclisi İç Tüzüğü’ne göre milletvekili sayısına göre oluşturulduğunu, buna göre de şu anda Meclis’te UBP ve CTP’nin olmak üzere 2 grup bulunduğunu ve kararın da grup başkanlarıyla alındığını söyledi.

Siber, bunun için milletvekillerinin önceden bilgilendirilmesi gerekmediğini kaydetti. Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla onaylanan Danışma Kurulu kararına göre, 11 Aralık’tan sonraki Genel Kurul toplantıları haftada bir gün yapılacak ve yasama ve denetim görevleri birlikte gerçekleştirilecek.

YASA NE İÇERİYOR?

Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi, polis örgütünde 25 yıl fiili hizmet vererek, emeklilik hakkı kazanmasına rağmen, emeklilik alamayan polise 45 yaşında emeklilik yolu açacak. Mevcut yasaya göre polisler yirmi beş yıl fiili hizmetinden sonra emekliye ayrılabiliyor ancak emekliye ayrılan polis Emeklilik Yasası kuralları uygulanacağından, yaş haddini doldurmadan maaş alamıyordu. Yasa önerisinin yasallaşması, 1987 ile 2008 yılları arasında mesleğe giren polisleri kapsayacak. İlk etapta 300 civarında polisin yasan yararlanması bekleniyor.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.