1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. POLİSE YASADIŞI KESİNTİ
POLİSE YASADIŞI KESİNTİ

POLİSE YASADIŞI KESİNTİ

Polis Genel Müdürlüğü’nün, yüzlerce polisten, 22 yıldır “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı” adı altında hukuka aykırı şekilde maaş kesintisi yapıldığı iddia edildi

A+A-

Polis Teşkilatı kendi içinde 1991 yılında kurduğu “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı” adı altında “illegal” bir yapılanmanın kurulduğu ve yıllarca yüzlerce polisten yüzde 3’lük maaş kesintisi yapıldığı iddia edildi. 

Ulaşan belgelere göre, 27 Haziran 1991 yılında kurulan Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı’nın dönemin Polis Genel Müdürü Ali Kırgın öncülüğünde kurulduğu ve üyelerinin faal olan üst düzey birçok polis subayından oluştuğu kaydedildi. 

Elde edilen belgelere göre, dönemin Polis Genel Müdürü Günay Ozan’ın “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı’na ilişkin bilgi edinmek isteyen Avukat Barış Mamalı’ya gönderdiği resmi yazıda ise “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı’na ile ilgili bilgi talebiniz incelenmiştir. Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve ‘resmi bir kimliği bulunmayan’ bir fondur. Bu nedenle talep ettiğiniz bilginin verilmesi mümkün değildir” ifadesi yer alıyor.

Polis Genel Müdürlüğü’nün, yüzlerce polisten, 22 yıldır “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı” adı altında hukuka aykırı şekilde maaş kesintisi yaptığı ortaya çıktı. Elde edilen çarpıcı belgeler ise hukuka aykırı şekilde 1991 yılında kurulan “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı” adı altında yıllardır yüzlerce polisin maaşından kesinti yapıldığını açıkça gözler önüne seriyor.


22 yıl önce kuruldu

Elde edilen bilgilere göre, Polis Teşkilatı’nın kendi içinde 1991 yılında “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı fonu kurduğu ve öncülüğünün ise dönemin Polis Genel Müdürlü Ali Kırgın olduğu belirtildi. Öncülüğünün Kırgın olduğu belirtilen belgede ise 7’şer kişilik polis subaylarından oluşan üyeler bulunuyor. Hukuka ayrı kurulduğu iddia edilen fonda yer alan 7’şer kişilik üyelerin çoğunun Polis Teşkilatı’nda üst düzey olarak görevlerine devam ettiği görülüyor.


Yıllardır maaşlardan yüzde 3 kesinti yapılıyor

Öte yandan hukuka aykırı olan ve yasal dayanağı olmayan Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu adı altında 1991 yılından bu zamana kadar yüzlerce polis memurunun maaşından yüzde 3’lük kesinti yapıldığı kaydedildi. Ulaşan belgeler arasında “memur maaş bordosunda” ise yüzde 3’lük kesintinin Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu adı altında kesildiği açıkça ifade ediliyor.


Paraların nereye harcandığı bilinmiyor

Polis Genel Müdürlüğü’nün yasal dayanağı olmadan 22 yıldır personelinden yüzde 3’lük kesinti yapmasından elde edilen milyonlar TL’lik kaynağın nerelerde hangi amaçla kullanıldığı ise hala gizemini koruyor. 


Avukat Mamalı fark etti

Öte yandan konuyla ilgili Avukat Barış Mamalı, “şifahi” bir bilgi ile yola çıkarak Polis Genel Müdürlüğü’ndeki tuhaf yapılanmayı araştırmaya başladığını ve araştırmalar neticesinde hukuka aykırı Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu adı altında bir fona ulaştığını kaydetti. 


Mamalı, 1991 yılında kurulan Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu’nun yasal dayanağı olmadığını ve Polis Teşkilatı içerisinde kurulan illegal bir yapılanma olduğunu söyledi. Mamalı, yüzlerce polis personelinden haksız yere yüzde 3’lük maaş kesintisi yapıldığını ve bu durumun asla kabul edilir bir durum olmadığını ifade etti.


“GKK’ya suç ihbarında bulundum”

Avukat Barış Mamalı, Polis Teşkilatı içerisinde 22 yıl önce hukuka aykırı olarak kurulan fona ilişkin Ekim 2011 yılında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na suç ihbarında bulunduğunu söyledi. Mamalı konuya ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Suç ihbarının ardından Polis Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili açıklama istedim. Dönemin Polis Genel Müdürü Günay Ozan’dı. Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu’nun varlığının yasal olup olmadığına ilişkin uzun bir süre cevap alamadım.” 


“Günay Ozan’ın cevabı gerçeği ortaya koydu”

Avukat Barış Mamalı, Polis Genel Müdürlüğü’ne yıllarca polis personelinden haksız yere yüzde 3’lük kesinti yapılmasına ilişkin yazdığı dilekçeden 2 ay sonra cevap geldiğini ve dönemin PGM Günay Ozan’ın Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu’nun resmi yazıda inkar etmediğini söyledi. Dönemin Polis Genel Müdürü Günay Ozan’ın Avukat Barış Mamalı’ya gönderilen resmi dilekçede ise konuyla ilgili çarpıcı ifade yer alıyor. Dönemin Polis Genel Müdürü Günay Ozan’ın Avukat Barış Mamalı’ya Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Fonu’nun varlığına ilişkin yazdığı cevapta, “Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı’na ile ilgili bilgi talebiniz incelenmiştir. Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ve ‘resmi bir kimliği bulunmayan’ bir fondur. Bu nedenle talep ettiğiniz bilginin verilmesi mümkün değildir” ifadeleri yer alıyor.


Fon üyeleri kimlerden oluştu? 

Diğer yandan, dönemin Polis Genel Müdürü Kırgın’ın öncülüğünde kurulan Polis Örgütü Moral ve Sosyal Yardım Sandığı fonunun 7’şer kişilik üyelerin adlarını yarın deşifre ediliyor..

Haberal Kıbrıslı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.