1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. POLİSİN YAŞADIĞI MAĞDURİYET GİDERİLECEK Mİ?
POLİSİN YAŞADIĞI MAĞDURİYET GİDERİLECEK Mİ?

POLİSİN YAŞADIĞI MAĞDURİYET GİDERİLECEK Mİ?

Polisin yaşadığı mağduriyet giderilecek mi ?

A+A-

Polis Teşkilatında 87 yasasından kaynaklanan sıkıntı konusunda arayışlar çeşitli platformlarda sürüyor.

Eniz ORAKCIOĞLU

Polis Teşkilatında 87 yasasından kaynaklanan sıkıntı konusunda arayışlar çeşitli platformlarda sürüyor. Teşkilatın nerdeyse  yüzde  90’nının  mağduriyet yaşamasına neden olan yasa bir yandan  yargıya taşınmaya çalışılırken, diğer yandan ise  siyasi arenada konuyla ilgili destek arayışları da sürüyor.

 

Yargı süreci hızlandırılıyor

 

Yeni Bakış’ın teşkilat içindeki kaynaklardan  elde ettiği bilgilere göre,  1987 Yasasından kaynaklanan çifte standardın  ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Özellikle emeklilik aşamasında yaşayacakları mağduriyeti ortadan kaldırmak amacıyla bir dizi çalışma yürüten  teşkilat içinde bir grup, yaşadıkları haksızlığı ortadan kaldırmak için süreci yargıya taşıma yönündeki çalışmalarını hızlandırdı.

 

Siyasilerle görüşmeler hızlandı

Bu yönde ülkenin önde gelen hukukçularıyla sürekli istişarelerde bulunan polis mensuplarının yeni adli yılın açılmasıyla birlikte yasayı yargıya taşıyacakları Yeni Bakış’ın elde ettiği bilgiler arasında. Hukuksal savaşın yanında siyasi anlamda da destek arayışlarını sürdüren  polis mensupları  son günlerde konuyu sıklıkla siyasi kesimle de ele alıyor.

 

Polis aileleriyle birlikte güçlü bir oy potansiyeli

 

Bu arada, Teşkilat içinde Bin 500 polis mensubu  yasa nedeniyle bugün mağdur durumda. Bu sayı ve  polis mensuplarının aileleri de düşünüldüğünde bu sayı yaklaşık 7-8 Bin kişi anlamına gelmekte. Bu rakamın ise bir seçim ortamında oy olarak sandığa yansıyacağı düşünüldüğünde ise  hiç de azımsanmayacak bir durumda. Polis Mensuplarının yürüttüğü mücadeleye destek veren  Bin 400  üyeli  Emekli Polisler Derneğini de  hesaba katıldığı zaman ortaya çıkan oy potansiyeli ise 2 hatta üçe katlanmakta.  

 

Polisi huzursuz eden unsurlar

Yasal çerçevede polis teşkilatı  başbakanlığa bağlı olarak görülse de  Polis aslında  Güvenlik Kuvvetleri bünyesinde görev yapan bir kurum. Polis hizmet alanındaki görevleri Güvenlik Kuvvetleri emir ve direktifleri doğrultusunda yerine getirmekte.  1987 yılında yapılan yasa değişikliğinde 25 fiili yılını tamamlayan askeri personele hem emeklilik ikramiyesi, hem de emeklilik maaşı almaya hak kazanırken, Güvenlik Kuvvetlerine bağlı olan polis teşkiletı mensupları  aynı yasa maddesi kapsamına alınmadı.

 

Genci de tecrübelisi de mutsuz

Bu haksızlık teşkilat bünyesinde görev yapan genç polislerin yanında bugün emeklilik hakkını kazanma noktasına gelen tecrübeli elemanlarda da moral ve motivasyon sorunu yaratıyor. Küçük yasal bir değişiklikle çözülüp polise moral motivasyon ve mesleğe bağlılığı artıracak olan bu düzenlemenin devlete de ek maddi külfet getirmeyecek oluşu tamamen siyasetin teşkilat üzerinde baskı unsuru oluşturmak istemesinin en büyük göstergesi.

Yıpranma ve askerlik bedelini polise ödetiyorlar

Polisin yaşadığı en büyük mağduriyetlerinden biri de  polis mensuplarından kesilen  5 yıllık yıpranma ve 2 yıllık askerlik bedeli için kesilen yüksek vergiler. Bunun da anlamı bir polis mensubunun kendi emeklilik ikramiyesinin bir bölümünü kendisinin ödemesidir. 25 yılını dolduran polislerin birçoğunun ise maliye bakanlığına müracaat edip  maaşlarından 5 yıllık yıpranma ve 2 yıllık askerlik bedelini kestirme yoluna gittikleri de elde edilen bilgiler arasında. Emekliye ayrıldıkları zaman ikramiyelerini tam almak isteyen polis mensupları zorunlu olarak bu yolu tercih etmekte.

Fazla çalışmanın karşılığını almıyorlar

 Polis teşkilatında yaşanan bir başka önemli sorun da, kamuda aylık çalışma saatlerindeki 35-40 saatlik mesai diliminin poliste  48 saate dayanması ve buna karşın polisin ekstra hizmet olarak verdiği saatlere karşılık  sadece 500-600 TL’lik bir ek maaşı alması.  Polis hizmet saatleri hesaplandığında kamu görevlilerine oranla  Yaz-Kış 11 saat daha fazla çalışmaktadır.  Bir devlet memurunun hafta sonu bayram tatili de hesaba katıldığında bir polis memuru ayda ortalama olarak  50 saat fazla çalışmaktadır. 50 saatlik hizmetin karşılığı 2 bin TL ek mesaiye tekabül ederken, bir  polis mensubu bu saatler karşılığında 500 TL ek maaş almaktadır.

Saat hesaplamalarında 25 yıl değil 50 yıl çalışmış oluyorlar

Polisin çalışma saatleriyle ilgili bir hesaplama yapılacak olursa, polis, 24/48 esasına göre görev yapmakta . Yani bir polis 24 saat çalışıp 2 gün boş yapmaktadır. Buna göre, bir polis memuru ayda 10 gün görev yapmakta. 10 günün karşılığı ise ayda 240 saattir. 240 saat ayda çalışan bir polis memuru yılda yani 12 ayda 2 bin 880 saat çalışmış olur.  Bir polisin 25 emeklilik yılına ulaşması için ise  72 bin saat çalışması anlamına gelmekte. Kamu görevlileri ise günde 8 saat, haftada yani 5 günde 40 saat, 1 ayda ise 160 saat çalışmaktadır. 160 saat haftada çalışan bir kamu görevlisi yılda Bin 920 saat, 25 emeklilik yılını doldurduğunda ise 48 bin saat çalışmış olmaktadır.  Polisin 25 fiili yılda çalıştığı  72 bin saati kamu görevlilerinin çalıştığı 1 aylık çalışma saatine bölündüğünde 450 ay yani 37 buçuk yıla tekabül eder. Polisin çalışma saatlerine bir de alarm, maç görevi, toplumsal olay görevi, toplumsal olay eğitimleri, kurslar, brifingler, heyet karşılamalar, bayramlaşmalardan tutunda daha bir çok görev  eklendiğinde bir polis,  25 yılda 37,5 yıl değil 50 fiili yıl çalışmış sayılırlar.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.