1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Programda Şoke Eden Laf!
Programda Şoke Eden Laf!

Programda Şoke Eden Laf!

Beren Saat için...

A+A-

Feminizm tartışmaları son günlerde Beren Saat'in Le Figaro'ya verdiği röportajdan sonra bir kez daha konuşulmaya başlandı. Feminizm nedir, ne değildir gibi tartışmalar elbette dünya döndüğü sürece olacak. Bu tartışmaya 'Gel Konuşalım' sunucuları Seda Akgül ve Hakan Ural oldukça enteresan bir açıdan yaklaştı...

Ne konuşacağız?

Beren Saat'in Le Figaro'ya verdiği ve "Aileler çocuklarını feminist yetiştirmeli" başlığıyla haberlere konu olan röportajının yankıları sürüyor. Beren Saat'in 'feminizm' vurgusu değerli ve önemliydi. Kadınların ötekileştirildiği, cinayetlere kurban gittiği, şiddet gören kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak bakılmasına -yıl 2018- inatla devam edildiği bir dünyada, feminizm konuşmayacağız da ne konuşacağız?

Hafife almak anlamına geliyor

Elbette feminizm, feminizmden de öte kadın haklarına duyarlılık her zaman önem verilmesi, her zaman dikkate alınması gereken bir konu. Dolayısıyla konuya "Feminizm ne ya?" gibi yaklaşmak aynı zamanda annenize, ablanıza, kız kardeşinize, teyzenize, halanıza yapabileceğiniz saygısızlık, hafife alma anlamına da geliyor. 

"Maskülenizm var mı yok mu?"

İşin feminizm boyutundan ziyade kadın haklarına duyarlılık kısmı önemli. "Peki biz '-izm'lerden neden bu kadar korkuyoruz?" tartışmaları bile klişeleşmişken bir anda 'Maskülenizm' kavramıyla karşılaşmak oldukça enteresan oldu diyebiliriz. Seda Akgül ve Hakan Ural'ın 'Gel Konuşalım' programında yer verdiği bu tartışmada "Maskülenizm var mı yok mu?" cümlesi sarf ediliyor.

Derhal antitez sunuluyor

"Feminizm eşittir kadın, maskülenizm eşittir erkek" tekdüzeliğinde dönüyor tartışma. Halbuki böyle olmaması gerekiyor. Feminizm konuşulduğunda hemen antitez olarak maskülenizmi sunmak fena halde primitif bir düşünce ve yol. Konu gerçekten bu mu olmalı mesela? Maskülenizm niye yok? Çünkü dünya zaten ataerkil bir dünya. Maskülenizm zaten halihazırda bu dünyanın temelinde yatıyor!

Ataerkil bir dünya

Ataerkil bir dünya, erkek egemen bir kafa yapısıyla bulunduğumuz nokta bu. Faydasını görüyor muyuz? Hayır. Bırakın kadın haklarını, dünya üzerindeki hiçbir bitkiye ya da hiçbir hayvana karşı saygımız yok. Hümanist değiliz. Doğa sevmiyoruz. Kadın haklarına duyarlı değiliz. Kadın haklarını savunan feministleri ötekileştiriyoruz! Gerçekten tüm bunlara rağmen hala "Maskülenizm niye yok?" mu gerçekten? Emin miyiz?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.