1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “PROSEDÜR KRİTİK AŞAMADA...”
“PROSEDÜR KRİTİK AŞAMADA...”

“PROSEDÜR KRİTİK AŞAMADA...”

Ortak açıklama metninin içeriği konusundaki görüş ayrılıklarının aşılması ve mutabakat sağlanması maksatlı perde gerisi çalışmalar

A+A-

“AZ AMA ÖNEMLİ KONULARDA ANLAŞMAZLIKLAR VAR, TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZSA MUTABAKATA VARILMASI ZOR”

SİYASİ PARTİLER: “ORTAK AÇIKLAMADA ÇÖZÜMÜN TEMEL İLKELERİ BELİRLENSİN”

ANASTASİADİS BUGÜN KÖŞK’TE SİYASİ PARTİ BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞÜYOR

RUM YÖNETİMİ SABAH GAZETESİNİ YALANLAMAYA HAZIRLANIYOR

ALİTHİA’YA GÖRE MUTABAKAT BİR NEFES KADAR YAKIN, AYNI İYİMSERLİĞİ KASULİDİS DE BELİRTTİ,  MUTABAKATA VARILIRSA ANASTASİADİS HALKA SESLENECEK

Ortak açıklama metninin içeriği konusundaki görüş ayrılıklarının aşılması ve mutabakat sağlanması maksatlı perde gerisi çalışmalar tam hız devam ederken yabancı diplomatik kaynakların, prosedürün kritik aşamada olduğuna vurgu yaptıkları bildirildi.

Fileleftheros “Perde Gerisi... Ortak açıklamayla İlgili Anlaşmazlıklar Az Ama Önemli... Kıbrıs Sorunu: Prosedür Kritik Aşamada” başlıklı manşet haberinde güvenilir bilgilerine dayanarak BM’nin mekik diplomasisine ve yoğun hareketliliğe karşın taraflar arasındaki anlaşmazlıkların, az olmasına karşın varlığını koruduğunu yazdı.

BM’nin son 24 saat içerisinde birçok temas yaparak her iki tarafa da, özellikle dikenli konularla ilgili fikirler ve belgeler aktardığını belirten gazete, perde gerisi faaliyetlerin dizginlerinin Amerikalıların elinde olduğunu kaydetti, şunları yazdı:

“AZ AMA ÖNEMLİ KONULARDA ANLAŞMAZLIKLAR VAR, TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZSA MUTABAKATA VARILMASI ZOR”

“İyi bilgili kaynakların gazetemize söylediğine göre hareketlilik tavan yaptı ancak az olmasına karşın önemli konularda anlaşmazlıklar var. BM çevrelerinden kaynaklar mutabakata varılmasını çok zor görüyorlar çünkü Kıbrıs Türk tarafı etki yaratma oyunlarına karşın Kıbrıs sorununun ana ilkelerini kabul etmemeyi sürdürüyor. Lefkoşa’nın ısrar ettiği her üç konuda da, yani tek egemenlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası temsiliyette sözlü değişiklikler var görünüyor.

Kıbrıs Türk tarafından gelen izahatlar aslında bunları kabul etmediğine göndermede bulunuyor. Derviş Eroğlu ve Osman Ertuğ’un başka, Ankara’nın başka görüşler belirttiğini düşünenler, Türkiye’den müdahale olacağı beklentisi içinde. Ancak bu, Başkan Anastasiadis ve Derviş Eroğlu’nun 25 Kasım’daki gayrı resmî görüşmesi öncesinde de söyleniyordu. Bu müdahale (Türkiye’den) hiç olmadı.

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önümüzdeki Cumartesi günü Kuzey Kıbrıs’a gideceği de hatırlatılıyor. Davutoğlu Cuma günü de temaslarda bulunmak üzere Atina’da olacak. Davutoğlu ziyaretinin gerçekleşeceği Cumartesi gününe kadar görüntünün netleşmesi bekleniyor.

Bugünden itibaren bayrağı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer devralıyor. Gelişmeleri Avustralya’dan izleyen BM yetkilisinin bugün müzakerecilerle planlı görüşmeleri var. Downer yarın da Başkan Anastasiadis ve Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşecek.”
 
SİYASİ PARTİLER “ORTAK AÇIKLAMADA ÇÖZÜMÜN TEMEL İLKELERİ BELİRLENSİN”

Aynı gazete “Ortak Açıklama Çözümün Temel İlkelerini Belirlesin... Siyasi Parti Başkanlarından Tavsiye ve Mesajlar” başlıklı haberinde Rum siyasi parti başkanlarının, ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun temel ilkelerini açıklıkla belirlemesi gerektiği ortak görüşünde birleştiklerini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs sorununda, uzlaşı çerçevesi net olması kaydıyla özlü müzakerelerin başlaması gerektiğini, ortak açıklamaya da olumsuz ifadeler hâkim olmaması gerektiğini belirterek “görüşümüz var, tezlerimiz var, bunları çok dikkatli şekilde ortaya koyuyoruz çünkü olumlu bir sonuca varabilmesi için Başkan’a fırsat vermek istiyoruz” dedi.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ortak açıklamanın içeriğinde; çözümün insan haklarının, Avrupa ilke ve değerlerinin ve Avrupa müktesebatının uygulanacağı tek devlet öngörmesi gerektiğinin basitçe ima edilmemesi, kayıtlı olması gerektiğini söyledi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas görüşmeler sırasında, müzakerelerin, yapıcı belirsizlikler içeren bir ortak açıklamayla başlamasını kabul etmesi için Rum tarafına ağır baskı yapılabileceğinden söz etti. “Türkiye’nin tahrikleri, yabancı büyükelçilerin ve yabancı karar merkezlerinin; Kıbrıs sorununun çözüm zeminini, çerçevesini ve ilkelerini güvence altına almamakla kalmayıp yapıcı belirsizlikler içerecek bir ortak açıklama baskıları altında müzakerelere doğru ilerliyoruz” dedi.

Haravgi “Müzakereler Başlıyor... Ortak Açıklamada Mutabakat Sağlandıktan Sonra Anastasiadis ve Eroğlu Görüşecek... AKEL Genel Sekreteri: Ortak Açıklamaya Olumsuz İfadeler Hâkim Olmasın” başlıklı manşet haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dünkü açıklamasına yer verdi.

ANASTASİADİS BUGÜN KÖŞK’TE SİYASİ PARTİ BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞÜYOR

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in siyasi parti başkanlarını bugün Köşk’te toplayacağını hatırlatan gazete Anastasiadis’in, ortak açıklama metninde mutabakat arayışlarının geldiği nokta ve Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının temsilcilerinin temasları hakkında bilgi vermesinin beklendiğini yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Sabah gazetesine verdiği mülakatta Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bir haftada görüşeceğini, ardından da Ertuğ’un Atina’ya, Mavroyannis’in de Ankara’ya gideceğini açıkladığına işaret etti.

Bütün bilgilerin, (ortak açıklamada) nihayet egemenlik konusunda anlaşmaya varılacağını, Artık Yetkiler ve vatandaşlığa ilişkin yapıcı belirsizlikler içereceğini gösterdiğini yazan gazete şu ifadeye de yer verdi:

“Gazetemizin edindiği bilgilere göre bu, Talat-Hristofyas ortak açıklamalarının Barış Gücü’nün görev süresinin uzatıldığı son Güvenlik Konseyi kararından çıkartılmasını isteyen ve bunu başaran Kıbrıs Rum tarafının ödeyeceği bedeldir.”

RUM YÖNETİMİ SABAH GAZETESİNİ YALANLAMAYA HAZIRLANIYOR

Simerini “Kasulidis’in Ağzına Kelimeler Koyuyorlar... ‘Sabah’ Müzakerelerin Hemen Başlayacağına Dair Açıklamalarına Atıfta Bulunuyor... Hükümet Türk Propagandası Diyor ve Yalanlamaya hazırlanıyor... Ortak Açıklamada Mutabakat Konusunda Halen Zorluklar Var” başlıklı manşet haberinde, Kıbrıs müzakerelerinin hemen başlaması olanaklarıyla ilgili kargaşa olduğunu yazdı.

Gazete Sabah gazetesinin Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le yaptığı ve bugün yayınlayacağı mülakatla ilgili haberinde Kasulidis’in, müzakerelerin bir hafta içerisinde başlayacağını ve ondan bir hafta sonra da Osman Ertuğ ve Andreas Mavroyannis’in Atina ve Ankara’ya gideceğini söylediğine işaret ettiğini yazdı, şunları ekledi:

“Ancak mülakatın tam metni dün öğrenilemedi ve bilgiler parça parça, Sabah muhabiri ile temasa geçen Kıbrıs medyasının Türkiye’deki temsilcilerinden geldi. Bu bilgilere göre Kasulidis ümit veya müzakerelerin hemen başlaması kuşkusu belirtti, daha sonra çok daha net şekilde ifade etmiş görünse de tam olarak öyle söylemedi

Hükümet, karışıklığa karşın, bilgilere herhangi bir yalanlamada bulunmadı ve dün ‘dedikodu’ aşamasında olduğunu, Kasulidis’in öyle bir açıklama yaptığının kesin olmadığını düşünüyor.  Ancak mülakat bugün yayınlandığında Bakan’ın böyle bir açıklama yaptığı görülürse, üst düzeyli hükümet kaynaklarına göre o zaman yalanlama yapmak ve gerçek mülakat metnine karşılaştırmak niyetindedir.  Ancak dün söz konusu bilgi Türk tarafınca izlenim yaratma çabası ve propaganda olarak algılandığı için hükümet yorum yapmak istemedi.

Daha önce açıklandığı gibi Kıbrıs Rum tarafının tezi, ortak açıklamada mutabakat sağlanmazsa müzakerelerin başlamasının söz konusu olmadığı şeklindedir ve bütün hükümet yetkilileri de bu tezi ifade ederler.

Şunu da vurgulayalım, müzakerelere yakın kaynaklar gazetemize, hemen ortak açıklama yapılması konusunda çok da iyimser olmamamız gerektiğini, herhangi bir tahminde bulunmanın tehlikeli olacağını söylediler. Bazı meseleler halen çözülmüş görünse de zorluklar varlığını koruyor. Çaba elbette devam ediyor ve hareketliliğin önümüzdeki 24 saat içerisinde artması bekleniyor.”

MUTABAKAT BİR NEFES KADAR YAKIN, AYNI İYİMSERLİĞİ KASULİDİS DE BELİRTTİ

Alithia da “Başkan Siyasi Parti Başkanlarını Bilgilendiriyor... Ortak Açıklama Bir Nefes Kadar Uzak... Kasulidis Bu Hafta Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi ve Müzakerelerin Başlamasını Öngörüyor” başlıklı manşet haberinde ortak açıklama metninde bu hafta mutabakata varılması ve Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin hafta sonundan önce gerçekleşmesi için ABD’nin ve BM’nin aktif rol aldığı yoğun perde gerisi çalışmaların devam ettiğini yazdı.

Ortak açıklama metninde geriye kalan tek şeyin egemenlik konusunun tam ifadesiyle alakalı olduğuna işaret eden gazete Rum tarafının bu konuda kendisini tatmin edecek ifadeyi ortaya koyduğunu ve dün geceye kadar Türk tarafının yanıtını beklediğini haber verdi.

MUTABAKAT SAĞLANIRSA ANASTASİADİS RUM HALKINA SESLENECEK

Gazete diplomatik kaynaklarının, görüşmelerin varacağı sonuç açısından iyimserlik belirttiklerine vurgu yaparak “Aynı iyimserliği, Sabah gazetesine verdiği mülakatta Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis de belirtti” ifadesini kullandı.

BM’nin, Aleksander Downer’ın Ada’da olacağı bu hafta içerisinde mutabakat olmasını istediğine işaret eden gazete, mutabakata ulaşılması halinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum halkına sesleneceğini yazdı. 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.