1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. PSİKOLOJİK DESTEK TEDAVİYİ ETKİLİYOR!
PSİKOLOJİK DESTEK TEDAVİYİ ETKİLİYOR!

PSİKOLOJİK DESTEK TEDAVİYİ ETKİLİYOR!

Kısırlık tedavisi sırasında psikolojik destek alan anne-baba adayları tedavi sürecini daha rahat geçiriyor. Bu, hem tedavinin başarı oranında hem de çiftin yaşadığı sorunların çözümünde olumlu katkı sağlıyor.

A+A-

“İnfertilite bir kriz durumudur ve bu kriz, belki de tüm yaşamları boyunca çiftin ilişkisini etkileme potansiyelindedir" diyen Uzman Psikolog Arzu Güneş, kısırlık sorunuyla yüzleşen çiftin, çelişkili ve karmaşık duygular yaşadığını söyledi. Güneş, çiftlerde yoğunluk kazanan duyguları, “Bir an hayat arkadaşını suçlar ve büyük öfke yaşar, ardından suçluluk duyguları ile ezilir. Hayal kırıklığı, ümitsizlik, haksızlığa uğramışlık duygusu, öfke, suçluluk hepsi birbirine karışır” diye özetledi.

Bu karışıklığın bir süre sonra yerini çözüm arayışına bıraktığını belirten Güneş, kısırlık tedavisi sürecinde yaşanan sıkıntıları atlatabilmek için psikolojik desteğin önemli olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Tüp bebek tedavisine son bir umutla sıkı sıkı sarılan çiftin, tanı koyma aşamasından itibaren psikolojik destek alması çok önemlidir. Psikolojik destek, her şeyden önce, çiftin sırtındaki yükü hastanenin kapısında bırakabilmesini amaçlamaktadır. Böylece maça 1-0 yenik başlamak zorunda kalmayacaktır. Farklı çiftler, farklı bireyler infertilite tedavisi sürecinde farklı desteklere ihtiyaç duymaktadır. Psikoloğun görevi, hastanın neye ihtiyaç duyduğunu doğru belirlemektir. Daha sonra da, kişiye ve çifte özel bir tedavi planı hazırlayarak uygulamak gerekecektir. Psikolojik destek, bir bütün olarak tedavi boyunca devam eden bir hizmettir.

UMUTLANDIKÇA KORKU DA ARTAR
Engelleyici kaygı ve düşünceler bu dönemde çiftin işini çok zorlaştırır. Duygusal yük gerçekten ağırdır. Bazen bireyler kaygı ve korkularını hafifletmeye çalışırlarken; öfke, kıskançlık gibi duyguları çok yoğun yaşar hale gelirler. Gelecek planları yapmaktan, umutlanmaktan kendilerini alamazlar. Ama umutlandıkça korku ve kaygıları artar, güven duygusu ve benlik saygısı gibi pek çok alanda önemli sıkıntılar yaşanır, zaten infertilite kavramı ile birlikte cinsel yaşam olabildiğince olumsuz etkilenmiştir. Tüm bunlar, çiftin birbirlerinden uzaklaşmasına, yalnızlık hissinin yoğunlaşmasına sebep olur. Bu durumlarla başa çıkma konusunda psikolojik destek çok yararlıdır. Unutmamak gerekir ki; zaman zaman herkesin yardıma ihtiyacı olur. Böyle bir dönem ise yardım almak için belki de en uygun dönemdir.

SORUNLARLA BAŞA ÇIKMA BECERİSİ ARTIRILIR
Psikolojik destek; çifti birbirini anlar ve birbirine destek verir hale getirecek, kendi duygularını ve eşlerinin duygularının farkında olmalarını sağlayacak, başa çıkma becerilerini artıracak birçok uygulamayı içermektedir. Temelde amaç; çifti bu ve diğer olası kriz durumlarında, duygularını birbiriyle paylaşabilen, gereken desteği verebilen, sonuç ne olursa olsun onu göğüsleyebilen kişiler haline getirmektir. Bunların başarılması; çift için sadece infertilite tedavisi aşamasında değil gelecekte de büyük yararlar sağlayacaktır. Tedaviye başlarken sırtındaki yükleri hastane dışında bırakmayı başaran çift; sonuç ne olursa olsun, hastaneden "başarılı bir çift" olarak çıkar. Çünkü birbirine destek olmayı başarmıştır, çetin bir mücadeleyi tamamlamayı başarmıştır ve gelecekte kullanabileceği yeni güçler edinmeyi başarmıştır. Hastaneden ayrılırken, yüklerin bir kısmını yeniden sırtlanacak olsa bile, gerektiği zaman bırakmayı öğrenmiştir."

 

Kaynak: ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.