1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. PUTİN 3'ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI İSTİYOR
PUTİN 3'ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI İSTİYOR

PUTİN 3'ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI İSTİYOR

"Putin 3'üncü Dünya Savaşı istiyor"

A+A-

Ukrayna sınırındaki askeri gerilim Rusya ordusunun yaptığı tatbikat nedeniyle yükselmeye devam ediyor. Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk "Rusya üçüncü dünya savaşını başlatmaya çalışıyor" dedi. Yatsenyuk "Dünya henüz İkinci Dünya Savaşı'nı unutmadı ama Rusya 3'üncü Dünya Harbi'ni başlatmak istiyor. Ukrayna'ya yönelik bir askeri işgal teşebbüsü çatışmaya yol açacak" diye konuştu.

İki ülkenin de sınıra askeri yığınak yaptığı ortamda yapılan bu açıklama son günlerin en ciddi çatışma uyarısı olarak yorumlandı. Yatsenyuk, Rusya'nın bir suç çetesi gibi hareket ettiğini ve Ukrayna'da teröristleri desteklediğini belirterek "Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak seçimlere zarar vermek istiyorlar. Rusya'nın barışçıl gösteri yapan aktivistlere işkence yapan suç çetelerine ve teröristlere destek vermesi insanlığa karşı işlenen bir suçtur" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'yı Ukrayna'yı boyunduruk altına almaya çalışmakla suçladı. Lavrov Ukrayna'nın doğusundaki silahlı milislerin başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'ndaki kampları dağıtması halinde silah bırakabilecekleri söyledi.

Lavrov "Kiev'deki yönetim kendi halkına savaş açıyor. Bu kanlı bir suçtur ve orduya bunu yapanlar bedelini ödeyecekler bundan eminim" dedi.

Rusya'ya daha fazla yaptırımda bulunmak istenen ABD yönetiminin Avrupalı liderleri ikna etmekte zorlandığı söyleniyor. Reuters'ın haberine göre özellikle Rusya'ya ekonomik bağımlılığı yüksek olan Almanya ve İtalya yeni yaptırım kararı alınmasına soğuk bakıyor. Amerikan Başkanı Obama'nın Avrupalı liderleri telefonla arayıp ikna etmeye çalışacağı konuşuluyor.

Rusya ordusu sınırda tatbikat yaparken Ukrayna ordusu da alarma geçirilmiş durumda. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Vekili Sergey Paşinskiy de, Rusya askerlerinin sınırını geçmesi durumunda, bunu işgal olarak değerlendireceklerini ve gereken adımları atacaklarını duyurdu.

Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırına 1 kilometre kadar yaklaştıklarını ve savaş uçaklarının bölgeye çok yakın uçtuğunu açıkladı.

Ukrayna'nın doğusunda görevli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) bir heyetle irtibatın kesildiği iddia edildi. Ukrayna basınındaki haberlere göre, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yevgeniy Perebiynis, AGİT heyetinin Viyana Belgesi çerçevesinde ülkenin doğusunda görev yapan bir askeri tespit misyonundan olduğunu belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.