1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “RAHİM AĞZI VE MEME KANSERİ” KONUSUNDA FARKINDALIK SEMİNERİ
“RAHİM AĞZI VE MEME KANSERİ” KONUSUNDA FARKINDALIK SEMİNERİ

“RAHİM AĞZI VE MEME KANSERİ” KONUSUNDA FARKINDALIK SEMİNERİ

Gazimağusa ve civar bölgelerde kadınla ilgili hemen her konuda çalışma ve bilinçlendirme yapmak için Gazimağusa Belediyesi “Rahim ağzı (serviks) ve Meme Kanseri” konusunda farkındalık semineri düzenledi.

A+A-

Gazimağusa ve civar bölgelerde kadınla ilgili hemen her konuda çalışma ve bilinçlendirme yapmak için Gazimağusa Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Mağusa Kadın Merkezi (MAKAMER), dün akşam “Rahim ağzı (serviks) ve Meme Kanseri” konusunda farkındalık semineri düzenledi.

Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan seminerde kadınlara bilgi veren Dr. İçten Balık Kıvançlı, her iki kanser türünde de düzenli tarama yaptırmanın ve erken teşhisin çok önemli olduğunu kaydetti.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, seminerin başında bir konuşma yapan Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, Gazimağusa Belediyesi’nin daha önce olduğuğu gibi ülke belediyeciliğinde yine bir ilki yaptığını, 2 yıllık hazırlık sürecinin ardından kadın merkezini kurduklarını ve 15 bin kadın arasında anket yaparak çalışmalara başladıklarını söyledi.

Merkezin kadınlara ekonomik katkı sağlama ve siyasette ve devlette daha çok yer almaları için özel programlarla eğitim çalışması yapacağını ifade den Kayalp, kadın merkezinin amacının her alanda kadınları daha yukarıya çıkaracak etkinlikler yapmak olduğunu belirtti.

Kayalp, diğer belediyelerde de yaşam bulmasını dilediği merkezin, insana hizmet etmek ve yaşam kalitesini artırmak için önemli olduğunu, merkezde görev yapan yönetici ve görevlilere teşekkür etti.

Kayalp, ilk seminerin konusunun kadınlarla yapılan ankettte belirlendiğini de sözlerine ekledi.

Gazimağusa Devlet Hastnesi’nde görevli Kadın Doğum Uzmanı Dr. İçten Balık Kıvançlı, seminerin uygulama yöntemleri ile ilgili farkındalık kazandırmak ve kendi sağlığımzda aktif rol üstlenmeye yardımcı olmayı hedeflediğini ifade ederek, rahim ağzı kanserinin her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olduğunu, meme kanserinden sonra kadınlarda sık görülen 2. tür kanser olduğunu, taramayla önlenebildiğini, hiç şikayeti olmayan kişilerde yapılmasının önemli olduğunu, rahim azğı kanseri olan kadınalrın yarısının hiç tarama yaptırmayan kişiler olduğunu belirtti.

HPV enfeksiyonunun kanserine sebebiyet veren bir virüs olduğunu, cinsel olarak aktif olanların 50 yaşına kadar bu virüsle karşılaşma oranının yüzde 80 olduğunu, bunun rahim ağzı kanseri için risk olduğunu söyleyen Kıvançlı, düzenli tarama, HPV aşısı, tek eşlilik sağlıklı beslenme ile riskin azaltılabileceğini söyledi. 20 yaşın altında olanların HPV aşısı yaptırması gerektiği, taramaların ilk cinsel ilişki yaşından ve 21 yaşından itibaren başlanması gerektiğini, 21 ile 29 yaş aralığında 3 yılda bir smear testi yapıldığını, 30 ile 65 yaş arası 5 yılda bir smear testi ve HPV aşısının yapıldığını söyledi.

Meme kanserinin akciğerden sonra en çok ölüme neden 2. kanser türü olduğunu söyleyen Kıvançlı, belirtiler olarak memede kitle, memenin birinde anormal büyüme, meme başında kanlı akıntı, kolda şişlik, cilt renginde değişiklik olabileceğini ifade etti.

Kıvançlı, 20 ile 39 yaş aralığında kadınların kendi kendine elle muayene ve 3 yılda bir doktor muayenesi, 40 ile 49 yaşa aralığında elle muayene ile birlikte bir ya da 2 yılda bir mamografi yapması, 50 yaş üzerindekilerin aylık elle muayene ve yılda bir doktor muayenesi ve mamografi yapması gerektiğini söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.