1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RAPOR SAVCILIĞA GİDİYOR
RAPOR SAVCILIĞA GİDİYOR

RAPOR SAVCILIĞA GİDİYOR

Polis Müfettişi Bayraktar’ın cinayet zanlısı Mehmet Vechi’nin ...

A+A-

RAPOR SAVCILIĞA GİDİYOR

**Polis Müfettişi Bayraktar’ın cinayet zanlısı Mehmet Vechi’nin Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde intiharını araştıran Soruşturma Komitesi, raporunu tamamlayarak Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na sundu.

 

Başbakan Yorgancıoğlu, raporu Başsavcılığa vereceklerini belirterek, “Asıl olarak bu tür soruşturmaları tarafsız kurumsal yapıların yürütmesi ve kamuoyu vicdanının bu olaylarla ilgili aydınlatılmasıdır” dedi.

 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan soruşturma komitesinde yer alan Emekli Başmüfettiş Osman Bayramoğlu ve Emekli Yargıç Çetin Veziroğlu’nu  dün sabah Başbakanlık Şeref Salonu’nda kabul etti. Kabulde Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hüseyin Gürşan ile Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sedat Kılıç da bulundu.

Başkana Yorgancıoğlu

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bir süre önce Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde yaşanan intihar olayını basının ve kamuoyunun çok irdelemesi, değişik iddialar ortaya atılması üzerine Başbakanlık ve hükümet olarak olayın tarafsız olarak ele alması için komite atadıklarını kaydetti.

Komitenin çalışmasını tamamladığını ifade eden Yorgancıoğlu, komitenin sunduğu raporun Başsavcılığa iletileceğini belirtti.

“Böylece kamuoyu bir başka gözle bu olayı öğrenmiş olacak” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, 4 aydan fazla bir süredir yürüttükleri çalışmalar nedeniyle komiteye teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, kamuoyunun da bu raporu tarafsız ve objektif  bir rapor olarak algılamasını dileyerek, raporun önyargıdan uzak hazırlandığı konusunda şüphesi olmadığını söyledi.

Çetin Veziroğlu

Emekli Yargıç Çetin Veziroğlu da Emekli Başmüfettiş Osman Bayramoğlu ile tam bir işbirliği içinde raporu tamamladıklarını kaydetti.

Bu tür soruşturmaları kurumsal ve hiyerarşik bir bağlantısı olmadan bir kurulun yapmasının en doğrusu olduğunu ifade eden Veziroğlu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin bu tür soruşturmaların bağımsız bir kurul tarafından yapılmasını öngördüğüne dikkat çekti.

Veziroğlu, “Biz herhangi bir kurumsal ve hiyerarşik bağlantı içinde olmadan tam bir bağımsızlık içinde çalışmalarımızı yürüttük. Bu konuda Başbakanlığın olanaklarından yararlanmamızın sağlanması çalışmalarımızı kolaylaştırdı. Teşekkür ederiz” dedi.

Polis örgütündeyken bir tutuklunun ölmesi olayının tüm ileri ülkelerde insan hakları sorununu gündeme getirmekte olduğunu kaydeden Veziroğlu, hükümetin bu konuda araştırma kararı üretmesinin insan haklarına duyarlılığın göstergesi olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki bir kuralın yerine getirildiğini söyledi.

İki konuya açıklık getirmek istediğini ifade eden Veziroğlu, “Soruşturma süresince Avrupa İnsan Hakları Hukuku’nu, ondan önce KKTC Anayasası’nı, uluslararası insancıl hukuku ve uluslararası sözleşme ve protokolları inceledik, uygulamaları inceledik. Bu özenle raporu inceledik. Mehmet Vechi olayı üzerinde kamuoyunda oluşan söylemler, spekülasyonlar ve dedikodulara itibar etmedik. Bizi yönlendiren sadece deliller oldu. Delilleri hukuk kuralları ışığında inceleyip, olayları da bu çerçevede araştırıp objektif bir sonuca ulaştık. Hazırladığımız ayrıntılı raporu, ekleri ve delilleri ile sunacağız” dedi.

“Objektif ve tarafsız gözle”

Başbakan Yorgancıoğlu, raporu almasının ardından, yaptıkları çalışmalar nedeniyle komite üyelerine teşekkür etti.

Raporu kendilerinin de henüz okumadıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, raporu hem kendilerinin hem de komitenin Başsavcılığa ileteceğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, “Kamuoyu daha objektif ve tarafsız gözle Polis binasında yaşanan olayı ayrıntılı şekilde öğrenmiş olacak. Asıl olarak bu tür soruşturmaları tarafsız kurumsal yapıların yürütmesi ve kamuoyu vicdanının bu olaylarla ilgili aydınlatılmasıdır” dedi. 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.