1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN DOĞRU BESLENİN
REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN DOĞRU BESLENİN

REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN DOĞRU BESLENİN

Reflüden korunmak için doğru beslenin

A+A-

GASTROENTEROLOJİ uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, son yıllarda görülme sıklığı gittikçe artan gastroözofageal reflü hastalığının, göğüste yanma, ağza acı ve ekşi su gelmesi gibi klasik belirtilerle kendini gösterebildiğini belirterek, ''Reflüden korunmak için kahve, çikolata, alkol ve yağlı besinler gibi şikayetleri artıran yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor'' dedi.
 
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Alper Yurci, reflü şikayetlerinin, sağlıklı kişilerde de görülebildiğini kaydetti. Doç.Dr. Yurci, yemek borusunun alt ucunda, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen bir kapak sistemi bulunduğunu söyledi. Doç.Dr. Yurcu, "Bu sistemde herhangi bir nedenle ortaya çıkan bozukluk, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ve bununla birlikte ağızda acı bir tat oluşmasına yol açar. Reflünün klasik belirtisi, göğüste yanma ve ağıza acı ekşi su gelmesidir. Kronik öksürük, larenjit, astım ve dişlerdeki erozyonların da bu hastalıkla ilişkisi kanıtlanmıştır. Bunların yanında; sinüzit, akciğerlerin ilerleyici olarak yara dokusuna dönüşmesi anlamına gelen pulmoner fibrozis, farenjit ve tekrarlayan orta kulak iltihabı gibi sorunların da reflü ile ilişkili olabileceği ileri sürülmektedir'' ifadelerini kullandı.
 
Gastroözofageal reflü hastalığının kronik öksürük, ses kısıklığı, ağızda ve nefeste kötü koku gibi şikayetlerle de ilişkisi olabileceğinden, bunların görüldüğü kişilerde gerekli tetkiklerin yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Yurci, şunları kaydetti:
 
''Reflüyü artıran yiyecekler tüketilmemeli. Kahve, çikolata, alkol ve yağlı yiyecekler gibi yemek borusu alt ucuna etki ederek reflüyü artıran yiyeceklerden uzak durulmalı. Aynı şekilde yemek borusunun daha fazla aside maruz kalmasına neden olabilecek turunçgiller, gazlı içecekler ve baharatlar gibi asidik yiyeceklerden de uzak durmak gerekir. Beslenme alışkanlıklarının yanında; kilo verme, sigarayı bırakma, yatak başının yükseltilmesi, yemekten sonraki 2-3 saat içinde uzanmama gibi yaşamsal önlemler de özofageal asit maruziyetini azaltabilmektedir."
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.