1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “REİS” İSKELE’Yİ KARIŞTIRDI
“REİS” İSKELE’Yİ KARIŞTIRDI

“REİS” İSKELE’Yİ KARIŞTIRDI

“Reis” İskele’yi karıştırdı

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatacak olan “Reis” filminin bazı sahnelerinin çekimi için İskele’de set hazırlıkları yapılıyor. Set hazırlıkları bölge halkı ve esnafını ikiye böldü.

Nadire BAHADİ
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatı “Reis” isimli filmde kayda alınıyor. Filmin bir bölümünün çekimleri için İskele’de set hazırlıkları yapılıyor. Çalışmalar süresince Kasımpaşa’ya dönüştürülecek sokak trafiğe kapatılırken, “Arnavut kaldırımı” formuna dönüştürülmesi içi parke taşları ile kaplanıyor. Bazı dükkanlarda tadilat yapılarak, sokakta Kasımpaşalı Recep döneminin canlandırılması için hummalı çalışmalar yürütülüyor. İskele halkı ise yaşananları meraklı gözlerle izlerken, çekimlerin yapılacağı sokağın esnafı görüş ayrılığına düştü.

Kimi memnun, kimi şikayetçi
Bölgede ulaşım ve restoran alanında hizmet veren esnaf film seti hazırlıkları olmasına rağmen projenin kendilerine katkı sağladığını dile getirirken, bazı esnaf ise yolun kapanması nedeni ile işlerinin düştüğünü mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Dekorların ve tadilatların geçici olduğunu söyleyen İskele halkı ve esnafı projenin İskele Belediyesi ile koordineli olarak yürütülmediğinden şikayetçi. Esnaf ve halk, kalıcı ve turiste yönelik bir yatırım yapılarak, filmin gösterilmesinin ardından meraklılarının ziyaret etmesinin sağlanabileceği yönünde hem fikir.

 

“İskele halkı bilgilendirilmeliydi”
Projenin yaklaşık 6 aydan beri gündemde olduğunu zaman zaman bölgenin bazı kişiler tarafından ziyaret edildiğini savunan esnaf, bu süre içerisinde ne İskele Belediyesi’nden ne de başka bir kimse tarafından bilgilendirilmediklerini söyledi. Hiçbir şeyden haberleri olmadan aniden film çekimi için sokakta yolların kapatılıp tadilat yapılmaya başlandığını, olan biteni ise proje için Türkiye’den gelen çalışanlardan öğrendiklerini belirten esnaf ve halk,  İskele Belediye Başkanı’nı ilgisizlikle suçladı.

 

Sadıkoğlu: “İlk başta herkes heyecanlıydı”
Projenin yaklaşık 1 ay içerisinde kendilerine bildirilerek set kurulması için seçilen sokakta tadilat çalışmalarının başlatıldığını belirten İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise ilk başta projenin belde halkı ve esnafında heyecan yarattığını ancak kendisine de önceki gün düzenlenen toplantıda esnaf tarafından bir takım şikayetler bildirildiğini kaydetti. Sokakta kalıcı bir çalışma için 3-4 aylık süreye ihtiyaç duyulduğunu belirten Sadıkoğlu, film çekimine başlanacağı sebebi ile kısıtlı bir süre olduğunu dolayısı ile geçici bir dekor hazırlandığını ifade etti. “ TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatacak olan filmin çekimlerinin yapılacağı noktanın bir tanesinin de İskele olması sevindirici” diyen Sadıkoğlu, esas olanın bölgedeki esnaf olduğunu belirterek, “yaratılan mağduriyetin giderileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu. Projenin bölgedeki bazı halka katkı sağlayarak kalkınmasını sağladığını belirten Sadıkoğlu, halkın ve esnafın beğenmesi halinde sokağın benzer şekilde parke döşenebileceğini, yürüyüş yolu yapılabileceğini, otantik bir ışıklandırma yapılarak sokağın ayrıca kültür sokağına dönüştürülebilineceğini kaydetti.
 
Esnaf ve halk ne dedi?
Erkut Kaya: Bize tek söylenen sokakta film çekimi yapılacağı ve esnafa da fayda sağlayacağı oldu. Film çekimi henüz başlamadı ama tadilat aşamasında bölge esnafı olarak mağduruz. Dekor amaçlı yapılan tadilatın film çekimi sonrasında yeniden eski haline dönüştürüleceği söyleniyor. Keşke belediye ile ortak bir çalışma yapılsaydı. Başkanın bu konuda biraz ilgisiz kaldığını düşünüyorum.

Mustafa Özdenak: 5-6 ay öncesinden bölge ziyaret edilerek sokak görüldü. Biz ne olacağını bilmediğimiz için, Belediye Başkanı tarafından bilgilendirilmeyi bekledik ancak bize hiçbir şey söylenmedi. Tadilatların ilk etapta kalıcı olacağı söylendi daha sonra film süresi boyunca kullanılacağını öğrendik. Belediye ile koordineli bir çalışama yürütülerek kalıcı bir çalışma ile turiste yönelik bir yatırıma dönüştürülebilinirdi.

Haşmet Özmusa: Ben bölgede taksicilik yapıyorum ve film çekimi yapılacak olmasından şikayetim yok. Bana da katkıları oluyor, çalışan ekibin taksi işlerini ben yapıyorum. Fakat 6 ay önceden gerçekleşeceği belirlenen bu proje için yapılacak tadilatların daha kalıcı olmasını isterdik. Daha set hazırlığı aşamasında bile merak edip gelip görenler oldu. Belediye bunu bir fırsata çevirerek ekip ile koordineli bir çalışma sonucu turistik bir yatırım yapılabilirdi. O zaman İskele ve İskeleli faydalanmış olacaktı, Ahmet Mehmet Ayşe değil. Belediye akıllı davransaydı 4 milyon TL’lik yatırımı lehimize çevirebilecektik.

Kemal Sanlı: Bölgede böyle bir projenin varlığından hiç birimizin haberi olmadı. Esnaf tadilat nedeni ile yolların kapatılması sonucu mağdur edildi. Yapılanlar geçici değil de belediye ile birlikte hareket edilerek yapılsaydı turiste yönelik bir yatırım gerçekleşmiş olabilirdi.

Yusuf Saydağ: Her şey bir yana, burasının bir Rum köyü olduğu bilinen bir gerçek. TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişinin Rum zamanından kalma köydeki bir sokakta canlandırılması sorgulanmayacak mı?

Mustafa Balcıoğlu: Belediye kendisine altın tepside sunulan bu imkanı değerlendirip yapılacakları geçici değil de turiste yönelik bir yatırım sağlasaydı, İskele halkı da esnafı da memnun olacaktı. Belediye isteseydi, imkanı vardı. İskeleli bu fırsattan yararlanabilirdi.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.