1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. REKLAM PANOLARI TEHLİKE SAÇIYOR
REKLAM PANOLARI TEHLİKE SAÇIYOR

REKLAM PANOLARI TEHLİKE SAÇIYOR

Reklam panoları tehlike saçıyor

A+A-

Yol kenarlarına gelişigüzel konulan reklam panoları trafik emniyetini tehdit ediyor. Uzmanlara göre özellikle ışıklı panolar sürücülerin dikkatini dağıtarak kaza riskini arttırıyor.

Reklam rekabeti trafikte emniyeti tehdit ediyor. Bilinçsizce dikilen reklam panoları kazalara davetiye çıkartıyor. Her gün yüzlerce sürücünün kullandığı yolların kenarlarına, virajlara ve çemberlerin etraflarına dikilen reklam panoları sürücülerin dikkatini dağıtıyor, kaza yapmalarına neden oluyor. Herhangi bir yasal düzenlemeye tabi olmayan reklam panoları, belediye sınırları içerisine dikildiğinde bütün sorumluluk belediyenin, herhangi bir belediyenin sınırı içerisine girmeyen bir bölgede ise yetki Karayolları Dairesi’nin. Reklam panoları konusunda her belediye kendi bölgesinde farklı bir düzenleme oluştururken Karayolları Dairesi ise kendine has kriter oluşturdu.

Avcı: Ölüm riski büyük

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, dev reklam panolarını yere sabitlemek için yol kenarına dökülen beton kütlelerinin de yoldan çıkma riski taşıyan araçlar için ayrı bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekti. Avcı, 100 km hızla giden bir aracın bu beton ve demir ayaklara çarpması halinde ölümün kaçınılmaz olacağı görüşünde.
LED ışıklar göz alıyor

Avcı, özellikle LED ışıklı reklam panolarının sürücülerin gözünü altığını ve sürüş emniyetini ciddi bir şekilde tehdit ettiğini anlattı. Reklam panolarının yolların dibine değil de, 100 metre içeriye yapılması gerektiğini savunan Avcı, Lefkoşa-Girne ana yolunda durumun çok kötü olduğunu kaydetti. Belediyelerin reklam panolarından gelen geliri kaybetmemek için hiçbir çalışma yapmadıklarını öne süren Avcı, sürücülerin reklamları okuma şansı olmadığını, panoların aslında reklam anlamında bir faydasının da olmadığını savundu. Avcı, dernek olarak bu konuda yasal bir düzenlemeye gidilmesi için defalarca girişimlerde bulunduklarını ancak kimsenin elini taşın altına koymak istemediğini, o nedenle de girişimlerin sonuçsuz kaldığını vurguladı.

Uyguroğlu: Yasal bir düzenleme şart

Kıbrıs Türk Reklamcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Uyguroğlu, yol kenarlarındaki reklam panolarının düzensiz bir şekilde dikilmesinden kendilerinin de rahatsız olduğunu söyledi. Reklam panolarının hem görüntü kirliliği oluşturduğunu hem de tehlike saçtığını savunan Uyguroğlu, LED ışıklı panoların görüşü engellediğini de belirtti. Uyguroğlu, reklam panolarının yüksekliği, genişliği ve yoldan ne kadar içeride olacağına ilişkin kuralların yasal bir düzenlemeyle belirlenmesi gereğine işaret etti.

“Belediyeler denetlemeli”

Fahri Uyguroğlu, belediyelerin kendi sınırları içerindeki herhangi bir yere reklam panosu dikilmesine izin vermesinin çok yanlış olduğunu belirterek, belediyelerin reklam panolarını denetlemesi gerektiğini dile getirdi.
 

Işısal: Karayolları Dairesi’nden onay alıyoruz

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, kendi bölgelerine dikilen reklam panoları ile ilgili öncelikle Karayolları Dairesi Trafik Şubesi’nden onay aldıklarını söyledi. Osman Işısal reklam panolarının trafikte bir tehlikeye neden olması halinde veya izinsiz dikildiği taktide belediye olarak sökme yetkileri olduğunu vurguladı. Değirmenlik Belediyesi’nin reklam panolarından yılda yaklaşık 80 bin TL’lik gelir desteği ifade eden Osman Işısal, bunun emniyet söz konusu olduğu zaman vazgeçilemeyecek bir gelir olmadığını da vurguladı.

Karayolları kendi kriterlerini belirledi

Karayolları Dairesi, sorumlu olduğu bölgelerde kendi kriterlerini oluşturdu. Buna göre bir reklam panosunun yol kenarına konulabilmesi için; herhangi bir trafik levhasını kapatmaması; kavşakların görüş hattını kapatmaması; özel dikkat isteyen noktalarda sürücünün dikkatini çekmemesi; pano üstündeki yazıların en az 10 cm olması; Karayolları Dairesi’ne ait aydınlatmalara, korkuluklara müdahale etmeyecek şekilde konması ve yoldan 9 metre uzaklıkta olması gerekiyor.

Havadis

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.