1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “REKOR KIRILABİLİR”
“REKOR KIRILABİLİR”

“REKOR KIRILABİLİR”

“Rekor kırılabilir”

A+A-

“Rekor kırılabilir”

Halk dilinde “Vergi Affı” olarak anılan “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin 24 Temmuz 2014’te yürürlüğe girmesiyle gerçekleştirilen ceza affının dün son günüydü.

Yasanın süresinin uzatılmasının hükümetin ve meclisin elinde olduğunu ifade eden
Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Hikmet Burkay, ödenmemiş vergilerin cezalarının affından kaç kişinin yararlandığının henüz netleşmediğini belirterek, “Yararlananların sayısı rekor kırabilir” dedi.
 
Halk arasında “Vergi Affı” olarak anılan 161/2014 sayılı “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin 24 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girmesiyle gerçekleştirilen ödenmemiş vergilerin cezalarının affının dün son günüydü. Yapılmış müracaatlar hafta sonu sisteme girilecek.

Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Hikmet Burkay, vergi affından kaç kişinin yararlandığının henüz netleşmediğini belirterek, “yararlananların sayısı rekor kırabilir” dedi.

Vergi konusunda cezaya giren vatandaşlar, dün cezalara getirilen aftan yararlanmanın son günü olması nedeniyle, Gelir ve Vergi Dairesi’ne akın etti. Mali Düzenleme ve Tahsilâtın Hızlandırılması Kararnamesi’nin 24 Temmuz’da yürürlüğe girdiğini anımsatan Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Hikmet Burkay, yasaya göre aftan yararlanma süresinin 90 gün olduğunu söyledi. Müracaat süresinin dün saat 18.00’de sona erdiğini belirten Burkay, verginin anaparasının ödenmesi kaydıyla, birikmiş gecikme zammı ve kusur cezalarına, ödeme şekline göre belirli oranlarda indirim getirildiğine işaret etti.
 
“Süre uzatma Meclisin yetkisindedir”
Bu aftan sonra, şimdilik başka bir uzatmanın olmadığından söz eden Burkay, meclisin uygun görmesi halinde süresi dün sona eren bu yasa gücündeki bu kararnameyi yasaya dönüştürülebileceğini söyledi. Burkay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yasaya dönüştürürken içine çeşitli şeyler ekleyebilir, azaltabilir, müracaat süresini uzatabilir, bu meclisin onayına kalmış bir şeydir. Ya da hiçbir şey yapmaz bu şekilde kalır. Sürenin uzatılması konusunda görünen bir ışık yok. Onu uzatmak meclisin yetkisindedir. 1993, 1996, 2003, 2005 ve 2009 yıllarında da söz konusu af yine çıkmıştı. Burada ilk defa araç kayıtta kayıttan düşen araçlar da gündeme alındı. Artık kararname hükmünü yitirdi. Yeni kararnameyi de hükümet yapar mı, yapmaz mı bilemem. Meclis isterse süreyi uzatabilir. Saat 18.00’de mesai bittiği için başka müracaat kabul etmiyoruz. Yapılmış müracaatları sisteme gireceğiz, Cumartesi ve Pazar günü de çalışacağız.”
 
“Rakam henüz belli değil”

Kaç kişinin aftan yararlandığının şimdilik belli olmadığını belirten Müdür Burkay, işlemler tamamlandıktan birkaç gün sonra rakamın netleşeceğini söyledi. Burkay yasa gücünde kararname hakkında bilgiler vererek, kararnamenin vergilerin yanında; devlete olan kira borçlarını, harç ve kamu borçlarının hepsinin cezalarının indirilmesini kapsama aldığını söyledi.

Anaparanın ödenmesi kaydıyla cezaların bağışlanmasını veya indirimini kapsadığını da belirten Burkay, diğer harçların ise motorlu araç ruhsatları, kayıttan düşen araçların kayıt harçları, sanayi dairesinin aldığı kiralar, Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nin aldığı kiralar üzerinde birikmiş ve ödenmemiş kiraları kapsadığını ve bunların gecikme zamlarından vazgeçilerek anaparanın tahsil edildiğini söyledi. Burkay, “Ne kadar kişi, ne kadar kurum müracaat etti, ne kadar vergi tahsil edilmesi bekleniyor, bunlar ancak birkaç gün sonra belli olacak. Girne, Güzelyurt, Gazimağusa ve Lefkoşa’dan devamlı girişler oluyor. Hafta sonu bu girişleri bitireceğiz” dedi.
 
Af nasıl uygulandı

Burkay, yürürlüğü dün sona eren yasa gücündeki kararnamenin uygulamaları konusunda şu bilgileri de verdi:

“Kesinleşmiş bir vergiyse ve üzerine gecikme zammı da almışsa; ya da beyan vergiyse sadece gecikme zammı eklenir. Resen ikmâlen idarece yapılmış bir vergiyse bunu üzerine kusur cezası ve gecikme zammı da biner. Eğer vatandaş bunu peşin öderse, gecikme zammı ve kusur cezalarının tümü indirilir, sıfırlanır. Eğer kusur cezası ve gecikme zamlıysa, resen ve ikmalen idarece tarzındaysa kusur cezalarının tümü indirilir, sıfırlanır.

Gecikme zamlarının da peşin ödenmesi halinde tümü indirilir. Peşin, 6 ay ve 12 taksitle ödeme gibi seçenek vardır. 6 ayda ödenirse, birikmiş gecikme zammının %10’unu öder, %90’ından vazgeçilir. Eğer 12 ay taksitle ödemeyi tercih ederse, kusur cezasının tamamından vazgeçilir, gecikme zammının %25’i tahsil edilir ve  %75’inden vazgeçilir. Vergilerde sistem böyledir.”

Haberal Kıbrıslı

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.