1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. REKTÖRLÜK İYİ NİYETİNİ AÇIKLADI; SENDİKALAR GÜVENSİZ
REKTÖRLÜK İYİ NİYETİNİ AÇIKLADI; SENDİKALAR GÜVENSİZ

REKTÖRLÜK İYİ NİYETİNİ AÇIKLADI; SENDİKALAR GÜVENSİZ

DAÜ’de yetkili sendikalar, ne Rektör Abdullah Öztoprak’a ne de VYK’ya...

A+A-

 

DAÜ’de yetkili sendikalar, ne Rektör Abdullah Öztoprak’a ne de VYK’ya itibar etmediklerini bildirdi; Rektör Yardımcısı Halil Nadiri ise, iyi niyetle, sendikalarla görüşme isteğini dile getirdi…

DAÜ’de Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) imzalanmaması ile büyüyen sorunlar nedeniyle, bugün toplanacak DAÜ Vakıf Yönetim Kurulu’nun (VYK), sendikalarla TİS görüşme yetkisini rektörün elinden alabileceği düşünülürken, DAÜ BİR-SEN Başkanı Tevfik Yoldaş, “DAÜ’de yıllardır uygulanmayan, çalışanların Toplu İş Sözleşmesi hakkını yok etmeye çalışan rektördür, ona çanak tutan ise Arter’dir” dedi.

Sendikalar, DAÜ’de yaşanan rektörlük seçim sürecinin de hukuk dışı olduğunu vurgularken, DAÜ-SEN Genel Sekreteri Mustafa Rıza “DAÜ örnek bir kurum olması gerekirken, burada rektör atama teamüllerinin çiğnendiği aşikârdır. Bu nedenle, bu Rektörün atanması durumunda da dava açacağız” ifadelerini kullandı.

DAÜ Rektör Yardımcısı Halil Nadiri ise, kurumlarda TİS’in önemine vurgu yaparak, Şubat ayında başlayan ve rektörlük seçimi ile yaz tatili nedenleriyle kesintiye uğrayan görüşmelerin devam etmesini istediklerini söyledi. Rektörlük seçiminin hukuk dışı olduğu iddialarına da yanıt veren Nadiri, “Seçimi DAÜ Senatosu, mevzuat ve tüzükler doğrultusunda yürüttü, Abdullah Öztoprak %81 oyla tercih edildi” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

DAÜ’de çalışanların örgütlü olduğu DAÜ BİR-SEN ve DAÜ-SEN, Toplu İş Sözleşmesi haklarının rektör tarafından çiğnendiğini kaydederken, bugün gerçekleşecek VYK toplantısından çıkacak sonuca kilitlendi. Sendikalar, VYK’nın, Toplu İş Sözleşmesi’ni görüşme yetkisinin Rektör Öztoprak’ın elinden almasını umuyor.

Yoldaş: “TİS hakkını yok etmeye çalışan rektör, ona çanak tutan ise Arter’dir”

Kıbrıs Postası’na konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DAÜ BİR-SEN Başkanı Tevfik Yoldaş, VYK Başkanı İsmail Arter’in kendilerine, sendikalarla görüşme yetkisinin rektörün elinden alabileceklerini bildirdiğini anlatarak, Arter’e de güvenmediklerinin altını çizdi.

Yoldaş şöyle konuştu:

“DAÜ Vakıf Yönetim Kurulu (VYK) Başkanı İsmail Arter, bugünkü VYK toplantısında sendikaları tatmin edecek gelişmeler olacağını söyledi. Arter, sendikalarla görüşme yetkisini rektörün elinden alınabileceğini bize bildirdi. Ancak, Arter’in hiçbir sözüne güvenmiyoruz. Bizim gözümüzde Arter’in hiçbir güvenilirliği yoktur. Arter bugüne kadar söylediği hiçbirşeyi yapmamış bir VYK Başkanı’dır.

DAÜ’de yıllardır uygulanmayan, çalışanların Toplu İş Sözleşmesi hakkını yok etmeye çalışan rektördür, ona çanak tutan ise Arter’dir.”

Yoldaş, DAÜ Rektörü Abdullah Öztoprak’ın görev süresinin 14 Ekim’de biteceğini hatırlatarak, rektörün aylar önce hukuk dışı bir şekilde oylama yaparak, bu oylamada destek aldığını duyurduğunu kaydetti.

“Büyük tahribat yaratan rektörün atanmasında hükümetin tereddütleri var”

Yoldaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak, birçok kişiyi işten atmış,üniversiteyi keyfi yönetmiş, büyük tahribat yaratan rektörün atanması konusunda hükümetin de ciddi tereddütleri olduğu düşünülüyor. VYK Başkanı İsmail Arter ise kendini rektörün yeniden atanmasına adadı. Bu nedenle Arter’in laflarına da itibar etmiyoruz.”

“TİS hakkımızı almak veya vermek kimsenin inisiyatifinde değil”

“Belirtmek isterim ki, Toplu İş Sözleşmesi bizim yasal hakkımızdır. Almak veya vermek ne rektörün ne de Arter’in inisiyatifinde değildir. Hakkımızı verseler de vermeseler de alacağız.”

“Başbakan, Arter’e talimat verdiğini söyledi”

“Geçtiğimiz gün DAÜ-SEN konuyu Başbakanla görüştü. Başbakan, Toplu İş Sözleşmesinin imzalanarak uygulanması yönünde kararları olduğunu ve Arter’e talimat verdiğini söyledi. Başbakanın bu sözüne güvenmek istiyoruz. Aksi takdirde, rektör ve VYK başkanı hükümetin iradesiyle alay ediyor pozisyonda olur.”

Rıza: “Başbakan biziöle aynı fikirde”

Öte yandan, geçtiğimiz gün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile görüşen DAÜ-SEN’in Genel Sekreteri Mustafa Rıza, görüşmenin detaylarını ve DAÜ’deki sorunları Kıbrıs Postası’na anlattı.

Rıza şunları kaydetti:

“Başbakan’a hem DAÜ-SEN hem de DAÜ BİR-SEN üyelerine Toplu İş Sözleşmesi’nin uygulanmaması hususunda şikayette bulunduk, bunun hepimiz için çok önemli olduğunu anlattık. Başbakan da bizimle aynı fikirde olduğunu ve bu sorunun çözülmesi için elinden geleni yapacağını aktardı.”

“Sonuçlanan davaların tümü çalışanın lehinde”

“Bu konuda DAÜ rektörlüğüne yönelik açtığımız onlarca dava var. Bu davalar da yavaş yavaş sonuçlanmaya başladı ve şimdiye kadar sonuçlanan davaların tümü çalışanın lehine sonuçlandı.”

“Sorumlu rektör, Arter ise bizi oyaladı”

Toplu İş Sözleşmesinin yıllardır uygulanmaması ve imzalanmamasının sebebinin rektörün tutumu olduğunu söyleyen Rıza, VYK Başkanı Arter ile de altı aydır bu konuyu konuştuklarını, ancak Arter’in de kendilerini oyaladığını ifade etti.

“Normalde işveren VYK”

Rıza sözlerine şöyle devam etti:

“Normalde işveren VYK’dır, yani sendika ile Toplu İş Sözleşmesi’ni görüşme yetkisi VYK’dadır. Ancak bir önceki VYK Yönetimi bu yetkiyi rektöre vermişti.

VYK Başkanı bu yetkiyi rektörden geri alma sözü verdi ama yapmadı. Geçtiğimiz gün Başbakanlık önünde yaptığımız eylem sırasında da, Arter yanımıza gelerek, VYK toplantısında bu konuyu gündeme getireceğini ve bizi memnun edecek gelişmeler olacağını söyledi.”

“Rektör atama teamüllerinin çiğnendiği aşikar”

“Ayrıca biz, tüm bu rektörlük seçim sürecinin de hukuk dışı olduğunu defalarca söyledik. DAÜ örnek bir kurum olması gerekirken, burada rektör atama teamüllerinin çiğnendiği aşikardır. Bu nedenle, bu Rektörün atanması durumunda da dava açacağız.

Daha önce hiçbir görüşme talebimize cevap vermeyen rektör, atanmayı beklediği şu sıralar görüşme taleplerimize cevap vermesi ve bizimle görüşmeye başlaması ise, atanma konusunda puan toplama çabası içine girdiği intibasına varmamıza neden oldu.”

Nadiri: “Konuşarak sorunları aşabileceğimizi düşünüyoruz”

Sendikaların iddia ve suçlamalarını yanıtlayan DAÜ Rektör Yardımcısı Halil Nadiri ise, kurumlarda Toplu İş Sözleşmesi’nin önemine vurgu yaparak, TİS görüşmelerinin Şubat ayının sonunda başladığı ve rektörlük seçimi ile yaz tatili nedenleriyle kesintiye uğradığı bilgisini verdi.

Nadiri şu şekilde konuştu:

“Şubat’ta başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde genel olarak mevcut metinler üzerinden geçildi, öneriler verildi. Sonra araya yaz dönemi ve rektörlük seçimi girdi. Şu anda görüşmelerin devam etmemesi için hiçbir neden yok. Akademik yıl da başlıyor, en kısa zamanda sendikalarla görüşmelere başlama isteğindeyiz. Konuşarak sorunları aşabileceğimizi düşünüyoruz.”

“Seçimde  Abdullah Öztoprak %81 oyla tercih edildi”

Rektörlük seçiminin hukuk dışı olduğu iddialarına da yanıt veren Nadiri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçimi DAÜ Senatosu, mevzuat ve tüzükler doğrultusunda yürüttü, çok yüksek katılımla gerçekleşen seçimde Abdullah Öztoprak %81 oyla tercih edildi. O yüzden tekrardan bu polemiğe girmeyi uygun bulmuyorum. Böyle bir polemiğin üniversitemize zarar vereceğine inanıyorum.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.