1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''RESİM ORTAYA ÇIKIYOR''
''RESİM ORTAYA ÇIKIYOR''

''RESİM ORTAYA ÇIKIYOR''

Özersay, Mavroyannis ile “Federal yürütmenin seçimi”, “Federal yetkiler” ve “Mülkiyet” konusunu ele aldıklarını söyledi.

A+A-

Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile konuların özüne ilişkin derinlemesine bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Özersay, “Resim ortaya çıkmaya başladı. Önemli olan her iki tarafın çizdiği resimle, ortak bir resim ortaya çıkarabilecek miyiz? Kolay bir süreç olmayacak ama tarafların genel anlamda nasıl bir çözüm öngördüğüne ilişkin resim daha da belirginleşmeye başladı” dedi.

Kudret Özersay, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile dün yaklaşık 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Özersay, Cumhurbaşkanlığına dönüşünde basına yaptığı açıklamada, “Federal yürütmenin seçimi”, “Federal yetkiler” ve “Mülkiyet” konusunu ele aldıklarını söyledi.

Özersay, dünkü görüşmede ayrıca liderlerin mart ayı sonuna doğru bir toplantı yapması konusunda bir ilke anlaşmasına vardıklarını söyledi.Müzakerecilerin bir sonraki toplantısı gelecek hafta Salı günü saat 11.00’de yapılacak.

Derin tartışmalar yaşandı

Konuların özüyle ilgili çok derinlemesine bir tartışma yaşandığını ve tarafların bazı konularda birbirini daha iyi anladığını düşündüğünü söyleyen Özersay, “Amaç federal bir ortaklıksa, çıkış yolu bulunmaması için neden yok” dedi.

 

Rumların düşüncelerini dinledik

Özersay, “Federal yürütmenin ne şekilde seçileceği, nasıl bir kompozisyona sahip olacağı, kararlarını nasıl alacağı gibi konularda Rum tarafının düşüncelerini dinledik. Kendi pozisyonumuzu hatırlattık” dedi.

Federal yetkiler konusunun da ele alındığını kaydeden Özersay, şöyle devam etti:

“Bu konuda bir yakınlaşma kağıdı zaten daha önceden vardı. O yetkilerin bazılarıyla ilgili olarak taraflar arasında bir uzlaşmazlık sözkonusuydu. Bugün Kıbrıs Rum tarafı bu yetkilere biraz daha farklı bir bakış açısıyla bir açıklama getirdi. Biz onu, bir sonraki toplantıda değerlendirip, kendi elimizdeki yetkiler listesi ve yakınlaşma kağıdıyla örtüştürebilir miyiz. Değerlendireceğiz.”

 

“Mülkiyet ile ilgili temel beklentileri açıkladık”

Kudret Özersay, mülkiyet konusunu da ele aldıklarını belirterek, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyetle ilgili temel beklentilerini ve masadaki önerilerini açıklama imkanı bulduklarını söyledi.

Bir sonraki toplantıda bu konuya devam edeceklerini kaydeden Özersay, Kıbrıs Rum tarafının da mülkiyete ilişkin genel bazdaki düşüncelerini aktardığını belirtti.

“Harita ve rakamı bu aşamada sözkonusu değil”

Kudret Özersay, Rum tarafının, mülkiyet konusuyla ilgili olarak duruşunu anlatırken, toprak konusuyla ilgili görüşlerini de paylaştığını kaydetti.

Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı olarak toprak konusunun konuşulmasına karşı değiliz. O da 6 başlıktan bir tanesidir ama harita ve rakamı bu aşamada müzakere etmemiz sözkonusu olmadığı için biz de Kıbrıs Türk tarafı olarak toprakla ilgili kriterlerimizi genel anlamda paylaştık. Bir sonraki toplantıda bunu biraz daha detaylandıracağız” dedi.

Özersay ve Mavroyannis Brüksel’e gidiyor

Öte yandan Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis, Brüksel’de düzenlenecek konferansta, Kıbrıs’ta olası kapsamlı çözümün ekonomik getirisinin farklı sektörlere yansıması konusunda bilgilendirilecek.

Özersay, merkezi Norveç’te bulunan Olso Uluslararası Barış Enstitüsü’nün (PRIO) 6-7 Mart tarihleri arasında düzenleyeceği konferansa katılmak üzere bugün adadan ayrılacak.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.