1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ!
RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ!

RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ!

RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ!

A+A-

Avukat Boyra,işyerlerinin yüzde 80 oranında güvenliği sağlamadığını iş kazası sonucu eli kolu yaşam boyu sakat kalanlara komik tazminatlar verildiğini söyledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürürlükte olan İş Yasası, işverenin işçinin güvenliğini sağlaması için her türlü önlemi almasını şart koşuyor. Yasada, ölüm veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazası oluşması durumunda müfettiş raporuyla işverenin ihmalinin saptanması halinde, işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılabileceğini öngörüyor. Mevcut iş yasası işçi ve işverenin yükümlülüklerini düzenlerken, oluşan iş kazalarına uygulanacak tazminat bedelleri ise mahkeme tarafından belirleniyor. Ancak KKTC’de meydana gelen iş kazaları sonucu yaşam boyu sakat kalanlara verilen tazminatlar ise adeta iç acıtıyor. Kolunu, elini yaşam boyu kullanamayacak kişilere mahkeme 25 ile 17 bin TL arasında tazminat ödenmesine hüküm verirken, Star Kıbrıs’a konuşan Avukat Boysan Boyra, tazminat bedellerini belirleyen mahkemelerin farklı kararlar vermesi gerektiğini söyledi. Boyra,KKTC’de meydana gelen iş kazalarına karşın ödenen tazminatların komik ve düşündürücü olduğunu, iş yasasında işverenin tüm güvenlik önlemlerini almakla yükümlü olduğunu ifade ederek, “Alınan tazminatlardan mutlu değilim. Yetersiz ve komik buluyorum. Bana göre daha farklı ölçü olmalı. Eğer bir delikanlı 28 yaşındaysa ve bir elini tamamen kaybettiyse ve bunun bedeli 25 TL olmamalıdır” şeklinde konuştu.İşyerlerinin yüzde 80 oranında güvenliği sağlamadığını savunan Boyra, her iş yerinin potansiyel iş kazalarına açık olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde yüzde 80 oranında iş yerinde güvenlik önlemleri eksiktir. Birçok çalışan risk altındadır” dedi.

YASA MAĞDURİYETLERİ GİDERMİYOR
Yürürlükteki İş Yasası’nın, işverenin ve işçinin sorumluluklarını düzenlerken iş kazalarına mazur kalanların mağduriyetini gidermediği ortaya çıktı.Gazimağusa’da 2004 yılında bir inşaat firmasında çalışan 28 yaşındaki N.Ç (E) şantiyede betonyer makinesini temizlerken aniden makinenin çalışması üzerine pistonlara elini kaptırdı.N.Ç’nin sağ kol ile eli ağır bir şekilde yaralandı.N.Ç, sağlığına kavuşmak için10’dan fazla geçirdiyse de sağlığına kavuşamadı.

GENÇ ADAM YAŞAM BOYU SAKAT KALDI
Doktor raporu ile N.Ç’nin yaşamı boyunca sağ elini bir kez daha kullanamayacağı belgelendi.Bunun üzerine 2008 yılında inşaat firmasına karşı hukuk savaşı başlatan N.Ç’nin açtığı tazminat davası 2013 yılında sonuçlandı. Mahkeme yaşamı boyunca sakat kalacak N.Ç’nin sağ el ve kolu için 25 bin TL tazminat belirledi. 

ELİNİ KAPTIRDI, PARMAKLARI GİTTİ
Güzelyurt’ta 2006 yılında meydana gelen bir başka olayda ise S.K isimli bir kadın çalıştığı hellim paketleme fabrikasında elini paketleme makinasına kaptırdı. S.K’nin eli 2 ay alçıda kaldı, parmakları hasar gördüğü için birkaç kez operasyon geçirdi. Uzun ve ağrılı bir tedavi süreci geçiren S.K’nin sol elinde kalıcı hasar kaldı. Bedensel zarara uğrayan S.K de kazaya uğradığı işyerine karşı tazminat davası açtı.

TALİMATI ONLAR VEMİŞTİ
S.K, hellim paketleme makinesinde zaman zaman sıkışma olduğunu, davalı şirketin talimatı ile sıkışan paketlere çıplak elle müdahale ettiğini, böylece sıkışmanın önlendiğini ve yine sıkışan hellim paketlerini düzeltmek amacı ile elini uzattığı zaman bıçakların elinin üstüne inmesi ile ciddi şekilde yaralandığını öne sürdü.

ZAMANDAN TASARRUF İÇİN KORUYUCU ÇIKARILDI
S.K’nin avukatı ise bıçağın çalışmakta olduğu kısım üzerinde plastik koruyucu olduğunu, sıkışma, düzeltme ve temizlik esnasında koruyucunun çıkarılırken makinenin durdurulduğunu ancak işyerinin zamandan tasarruf etmek için söz konusu koruyucu parçayı çıkarttığını ve S.K’ye koruyucusuz çalışması için talimat verdiklerini savundu.

ŞİRKET KAZAYA UĞRAYAN İŞÇİYİ SUÇLADI
Dava edilen işyeri yetkilileri ise mahkeme sürecinde S.K’nin fabrikada düz işçi olduğunu, fabrikalardaki makinalarda çalıştırılmadığını, işçilere gerekli uyarıları yaptıklarını, S.K’nin kendi görevi dışında başka iş yapmaya kalkıştıklarını iddia etti.

MAHKEME, YÜZDE 70 KUSURLU BULDUĞU ŞİRKETİ 17 BİN TL TAZMİNAT ÖDEMEYE MAHKÛM ETTİ
Mahkeme davalı ve davacı tarafların beyanlarını değerlendirdikten sonra yüzde 30 davacı yüzde 70 davalı tarafın kusurlu olduğuna kanaat getirdi. Mahkeme 2006 yılında gerçekleşen kaza ile ilgili kararını 2013 yılında verdi ve yaşamı boyunca bir elini kullanamayacak S.K’ye 17 bin 600 TL tazminat verilmesini kararlaştırdı. 

BİR KİŞİ DAHA SAKAT KALDI, BİR DAVA DAHA GÖRÜŞÜLECEK
Yine bir balık satış firmasında çalışan F. E isimli 27 yaşındaki erkek şahısta iş kazasına kurban gitti. F.E, 2011 yılında meydana gelen olayda,balıkların üzerine dökülmek için kullanılan buzları kırmaya yarayan makineye kolunu kaptırdı. Buz makinesinde kırılan buzlar çıkarıldıktan sonra sıkışan ve biriken buzlara elle müdahale eden F.E,işyeri sorumlusunun talimatı ile yaptığı işin bedellini koluyla ödedi.

GÜVENLİĞİ SAĞLAYAN PARÇA YOKTU
Buzları eliyle çıkarmaya çalışan F.E kolunu kaptırarak sakat kaldı. Buz kırmak makinesinde 12 ızgara olması gerekirken, bu ızgaraların çıkarıldığı ve bu nedenle kaza olduğu belirtildi. Yaşam boyu kalıcı hasara maruz kalan F.E ise hukuk mücadelesi başlatmayı planladığı öğrenildi. 

BOYRA, “HER İŞVEREN İŞÇİNİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR”
Avukat Boysan Boyra, KKTC’de meydana gelen iş kazalarına karşın ödenen tazminatların komik ve düşündürücü olduğunu, iş yasasında işverenin tüm güvenlik önlemlerini almakla yükümlü olduğunu söyledi.Boyra, yasada her işverenin, işyerinde çalışan işçilerin sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almak ve bu konuda gerekli koşulları sağlamak, araç ve gereçleri eksiksiz bulundurmakla yükümlü olduğunu ifade etti. Yasada işçilerin de, işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkındaki usul ve koşullara uymakla yükümlü tutulduğunu kaydeden Boyra yasal mevzuatla ilgili bilgiler verdi.

TEHLİKE OLAN DURUMLARDA İŞ DURDURULUR
Yasada işverenin, fabrika kapsamına girip girmediğine bakılmaksızın, işyeri veya iş ile ilgili her türlü iş kazasını, tehlikeli olayı, kaza ve olayın gerçekleştiği veya hastalığın doktor raporu ile tespit edildiği ve işverene ibraz edildiği tarihten başlayarak en geç iki iş günü içinde Çalışma Dairesine bildirmesini şart koşulduğunu söyleyenBoyra, herhangi bir işyerinde işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir konunun saptanması halinde, bu tehlike giderilinceye kadar işin ilgili dairece tamamen veya kısmen durdurulabildiğini ifade etti.

İŞ KAZALARI İSTENMEYEN OLAYLARDIR
Boyra, yasada iş kazasının “bir işyerinde veya iş gereği olarak işyeri dışında veya işyerine gidiş gelişlerde meydana gelen ve bağımsız olarak veya bir işverene bağlı olarak çalışan şahısları hemen veya sonradan bedence veya ruhça arızaya uğratan beklenmedik, planlanmamış ve istenmeyen bir olayı anlatır. Bu Yasa amaçları bakımından çalışanların, işverenin emri ile başka bir yere gönderildikleri durumlarda ve kadın çalışanların emzirme izni sırasında işyerinde veya bu izni kullanırken işyerine gidiş-gelişlerde meydana gelen kazalar da iş kazası sayılır” şeklinde yorumlandığını belirtti.

İHMALİ OLANA DERHAL YARGI YOLU
Bir işyerinde ölüm veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazası oluşması durumunda işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin hükümlere uyulmaması nedeni ile müfettiş raporuyla saptanması halinde, olayda hata, kusur veya ihmali bulunan işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılabileceğini ifade etti. 

SAKAT ELİN BEDELİ 25 BİN TL
Yürürlükteki iş yasasının yeterli düzenlemeye sahip olduğunu kaydeden Boyra, esas şikâyetçi olduğu konunun yasal mevzuatın eksik oluşu değil, iş kazasına uğrayan kişilerin yeterli derecede tazmin edilmemesi ve tazmin rakamlarının düşük olması olduğunu ifade etti.Boyra sözlerini şöyle sürdürdü: “ Son yaptığım davalarımdan bir tanesi Mağusa’daki bir iş kazası ile ilgiliydi. İşçilerden biri beton makinesi pompası üzerinde aracı temizlerken araç birden bire çalışmaya başladı.Tamda eli ile pistonu temizlerken piston elini kaptı ve asla kullanılmayacak duruma geldi. Mahkeme hayatı boyunca elini kullanamayacak olan 28 yaşındaki bu gence 25 bin TL tazminat vermeyi uygun buldu. Bir insanın bir elini sonsuza kadar kaybetmesi, çektiği acılar bir yana uygun görülen 25 bin TL gerçekten üzücü ve komikti.”

BİRÇOK ÇALIŞAN RİSK ALTINDA
İşverenlerin, işyerinde çalışan işçilerin iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu ifade eden Boyra şunları söyledi: “ KKTC iş güvenliği konusunda sınıfta kalmıştır. İşçiyeişyerinde kullanacağı cihazlar ve araçlar konusunda yeterli eğitim verilmemektedir. Fabrikalarda uyarı levhaları bulunmamaktadır. Hellim makinesi, beton dökme makinesi gibi tehlikeli araçların denetimi yapılmamaktadır. Hellim fabrikalarında yeterli önlem yoktur. Bana iş kazası ile başvuran bir müvekkilim hellim makinesini temizlerken elini bıçaklara kaptırmıştı. Otomatik durması gereken bıçaklar durmamıştı. Elini kaptıran bayan çalışan iki parmağını yitirmişti. Yapılan incelemede bıçakların üzerinde olması gereken koruyucu kapağın olmadığı tespit edilmişti.Ancak buna rağmen çalışanın da ihmali olduğu gerekçesi ile mahkeme 17 bin TL tazminat vermeyi uygun görmüştü.”

KOMİK RAKAMLAR ÖNGÖRÜLÜYOR
İşyerlerinin yüzde 80 oranında güvenliği sağlamadığını savunan Boyra, her iş yerinin potansiyel iş kazalarına açık olduğunu ifade etti. Boyra, “Ülkemizde yüzde 80 oranında iş yerinde güvenlik önlemleri eksiktir. Birçok çalışan risk altındadır. Kolunu, elini kaptıran hayatı boyunca sakat kalsa ve çalışamayacak duruma gelse de alacağı tazminat komik rakamlardır. Bu nedenle çalışanların kendilerini koruması gerekmektedir. Tehlikeli ve güvenliği alınmamış yerlerde çalışmayı ret etmeleri gerekmektedir” dedi.

YÜKSEK TAZMİNAT OLURSA İŞVEREN DAHA DİKKATLİ OLUR
En çok iş kazalarının inşaat ve fabrikalarda meydana geldiğini kaydeden Boyra, özellikle inşaatlarda kaçak çalışanlar olduğunu, sigortası olmayan bu kişilerin kazaya maruz kalması durumunda daha da mağdur olduklarını söyledi. Boyra, iş güvenliği açısından devlet denetiminin şart olduğunu, işverenlerin gerekli önlemler alması için yüksek tazminatların öngörülmesini ve böylelikle işverenlerin daha dikkatli davranabileceğini ifade etti.

MAHKEME KARARLARI BAZI ŞEYLERİ DEĞİŞTİRMELİ
İş kazaların maruz kalanlar için tazminatları belirleyen yasal bir düzenleme olmadığını, tutarların yargıçlar tarafından tespit edildiğini kaydeden Boyra, mahkeme kararları ile bazı şeylerin daha iyi noktaya getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Boyra, “Alınan tazminatlardan mutlu değilim.Yetersiz ve komik buluyorum. Bana göre daha farklı ölçü olmalı. Eğer bir delikanlı 28 yaşındaysa ve bir elini tamamen kaybettiyse ve bunun bedeli 25 TL olmamalıdır” şeklinde konuştu.

StarKıbrıs

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.