1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RİSKE GİRİLMEDİ!
RİSKE GİRİLMEDİ!

RİSKE GİRİLMEDİ!

10 gün önce KKTC sularına geldi ancak engellendi!

A+A-

İsrail devleti tarafından, çimentolar arasında askeri mühimmat taşıdığı gerekçesiyle geçtiğimiz mart ayında Kızıldeniz’de el konulan ve mürettebatı tutuklanan Panama bandıralı “Klos C” isimli gemi, içerisindeki çimento yüküyle 10 gün önce KKTC sularına geldi. Getirilen yük, dün limana indirilmek istendi ancak, liman yetkilileri, geminin limana inmesini sakıncalı bularak, engelledi.

Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği, geminin içerisinde bulunan ve KKTC’ye indirilmesi öngörülen çimentoların arasında İsrail devletinin geçen mart ayında silah ve roketler ele geçirdiğini bildirdi ve söz konusu geminin KKTC limanına gelmesinin sakıncalı olacağı yönünde uyarıda bulundu.

Gazimağusa Serbest Liman Bölge Müdürlüğü, gemi hakkında yaptığı araştırmanın ardından, geminin Mağusa Serbest Liman’a yük indirmesine izin vermeyeceklerini bildirdi ve muhaceret işlemlerini yaparak KKTC sularını terk etmesini istedi.

Söz konusu gemi KKTC sularından ayrılmak için gereken muhaceret işlemini dün saat 17.30’da tamamladı.

Geminin acenteliğini üstlenen şirket ise gemi hakkındaki iddiaları öğrendikten sonra geminin acenteliğinden çekildiği ve gemi armatöründen gemiyi KKTC sularından uzaklaştırılmasının istendiği öğrenildi.

Curcioğlu: İzin vermedik

Yaşanan olayla ilgili olarak araştırmalarını sürdüren Serbest Liman Bölge Müdürü Hasan Curcioğlu, geminin geçen mart ayında Kızıldeniz’de İsrail devleti tarafından içerisinde yapılan aramada çok sayıda silah ve roketler bulunduğuna dikkat çekti.

Hasan Curcioğlu, sözlü olarak KKTC’ye indirilmesi talep edilen çimentoların bulunduğu konteynerlerin içerisinde geçmişte İsraillilerin bulduğu söz konusu silah ile roketlerin bulunduğunu biliniyor olmasının, bu yükün indirilmesine izin vermemelerinde etkili olduğunu belirtti.

Curcioğlu, kendisinin Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’la da görüştükten sonra çimentoların limana indirilmesine izin vermediğini ve gemiden muhaceret işlemini yaparak KKTC sularını terk etmesini istediğini açıkladı.

 “Radyasyon testi gerekirdi”

Hasan Curcioğlu, kendilerine geminin ve içerisindeki çimentoların limana gelmesi yönünde yazılı bir talep gelmediğini bildirdi.

Curcioğlu, geminin acentesi olan Rama Shipping Ltd’ten kendine sözlü olarak çimento yükünün indirilmek istendiği yönünde bir talep geldiğini söyledi.

Acentenin kendisine bu çimento yükünü serbest liman üzerinden KKTC’ye satmak istediğini sözlü olarak beyan ettiğini anlatan Hasan Curcioğlu, kendisinin de bu çimentoya kalite basınç testi yapılmasını istediğini dile getirdi.

Çimentodaki test sonuçlarının olumlu olduğunun kendisine acente tarafından bildirildiğini ancak eline bir belge gelmediğini belirten Curcioğlu, malın indirilecek olması halinde radyasyon testine de tabi tutulması gerektiğini kaydetti.

Eroğlu: Acenteliğini bıraktım

Söz konusu “Klos C” isimli geminin acenteliğini üstlenen Rama Shipping Ltd Direktörü Mustafa Eroğlu ise, önce gemide olan çimento yükünü KKTC’ye indirmek istediklerini ancak gemide ve çimento da radyasyon olabileceği iddiasını duyunca bundan vazgeçtiğini açıkladı.

Kendisinin sadece acente olduğunu, gemi ile ilgili olarak gerçekleri öğrenmesi üzerine acenteliğinden çekildiğini ifade eden Eroğlu, geminin durumunu öğrendikten sonra armatörü aradığını, yükü kendisinin boşaltmayacağını ve gemilerini alarak ülkeden çıkmalarını istediğini belirtti.

Özkıraç: Mal, KKTC’ye ait değil

Kıbrıs Türk Gemi Acenteleri Birliği Asbaşkanı Yıltan Özkıraç, “Kros C” isimli yük geminin menşeinin KKTC olmadığını söyledi.

Geminin Arap ülkelerinden birine gitmesi gerektiğini anlatan Özkıraç, geminin içindeki malın da KKTC’ye ait bir mal olmadığını açıkladı.

Çimentonun kalitesini konuşmadıklarını, gemiye geçmişte el konulmasının ve mürettebatının tutuklanmasının daha dikkat çekici olduğunu belirten Yıltan Özkıraç, gemideki çimentoların altında silah ve roketler bulunduğunun kanıtlandığını açıkladı.

Özkıraç, böylesi bir olaya karışan gemiyi hiçbir ülkenin kabul etmediğinin, bu nedenle KKTC’nin de kabul etmemesi gerektiğinin altını çizerken, İsrail’in gemide silah ve roketler bulduğunu açıkladığını ve bunun da internet ortamında çok rahat görülebileceğini kaydetti.

Dünyanın gözünün bu geminin üstünde olduğunu belirten Özkıraç, KKTC’nin bu gemiyi kabul etmesinin yanlış olacağını Serbest Liman Müdürlüğü’ne bildirdiklerini açıkladı.

femi2.jpg

İsrail devleti, “Klos C” isimli gemiye geçen yılın mart ayında çimentolar arasında askeri mühimmat taşıdığı gerekçesiyle el koymuştu. Kızıldeniz’de el konulan ve mürettebatı tutuklanan Panama bandıralı “Klos C” gemisi, günlerce tartışma konusu olmuştu.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.