1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. ROCK MÜZİĞİ DEV BİR İSMİNİ KAYBETTİ
ROCK MÜZİĞİ DEV BİR İSMİNİ KAYBETTİ

ROCK MÜZİĞİ DEV BİR İSMİNİ KAYBETTİ

Rock müziği dev bir ismini kaybetti

A+A-

Rock müziğin son 50 yılına damgasını vuran en önemli isimlerden biri Lou Reed, 71 yaşında hayata veda etti.

 The Velvet Underground'un kurucusu olarak söz ettiği Lou Reed, bu grupla müzik tarihine geçmişti. 1960'larda Andy Warhol'un da desteğiyle, onun atölyesinde başlayan serüven dönemin underground ruhunu simgeleyen bir müzikle albüme dönüşmüştü. Lou Reed'in sözlerini yazdığı, bestelediği ve gitarıyla eşlik ettiği şarkılar, ağırlıkla eşcinsellerden, fahişelerden ve uyuşturucudan söz ediyordu. Kapağında Warhol imzalı bir muz resminin bulunduğu albüm de solistleri Niko da müzik tarihinde kaldılar ama Lou Reed solo çalışmalarıyla, farklı müzisyenlerle yaptığı işbirlikleriyle kedinden söz ettirmeye devam etti. Transformers albümüyle rock dinleyicisine bambaşka bir kapı açtı. En popüler şarkısı da Perfect Day oldu. 

Gİtar çalma tekniği, vokali ve besteleriyle kendine özgü bir müzisyen olan Lou Reed, İstanbul Caz Festivali kapsamında Türkiye 'ye de gelmiş ve Açıkhava Tiyatrosu'nda konser vermişti.

NAKİL OLMUŞTU

Lou Reed, Mayıs ayında karaciğen nakli olmuştu. Lou Reed'in karaciğer naklinden kaynaklanan bir rahatsızlıktan yaşamını yitirdiği belirtildi. 

LOU REED KİMDİR?

Lewis Allan "Lou" Reed 1942 yılında, Brooklyn'de doğdu.  Özellikle 1960'larda The Velvet Underground üyesiyken rock müziğine yeni ufuklar açmış ve bu türü derinden etkilemiştir.
Gitaristi ve vokalisti olduğu The Velvet Underground ile ilk defa üne kavuştu. Şarkı sözü yazarı olarak birçok tabu hakkında şarkı yazdı, en başta S&M ("Venus in Furs"), transseksüeller ("Lady Godiva's Operation"), fahişelik ("There She Goes Again") ve uyuşturucu bağımlılığı ("Heroin", "I`m Waiting for the Man") gibi konular sayılabilir. Kaba ve farklı tonladığı gitarıyla müzikal anlamda da yenilikler getirdi. Velvet Underground'dan ayrıldıktan sonra çıkardığı "Transformer" adlı albümü rock tarihinin en iyi albümlerindendir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.