1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ROMANYA'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ IOHANNİS KAZANDI
ROMANYA'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ IOHANNİS KAZANDI

ROMANYA'DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ IOHANNİS KAZANDI

Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi ...

A+A-

 

IOHANNİS: "BAMBAŞKA BİR ROMANYA DÖNEMİ BAŞLIYOR. BU DÖNEMİN TEMELİNİ OYLARINIZLA ATTINIZ"

Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Sibi kentinin Alman kökenli Belediye Başkanı KlausIohannis oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Iohannis oyların yüzde 54,8'ini alırken, seçimi kazanması beklenen Başbakan Victor Ponta'nın oy oranı 45,2'de kaldı.

Seçim kampanyasında yolsuzlukla mücadele ve bağımsız yargı sözü veren 55 yaşındaki Iohannis, sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yaptığı açıklamada, "Hepinize teşekkür ederim. Bambaşka bir Romanya dönemi başlıyor. Bu dönemin temelini oylarınızla attınız" dedi.

Binlerce kişi, Iohannis'in zaferini kutlamak için başkent Bükreş'e akın etti.

"HALK HER ZAMAN HAKLIDIR"

Seçim öncesinde yapılan anketlere göre kazanmasına kesin gözüyle bakılan Ponta ise rakibini arayarak kutladığını söyledi.

Sosyal Demokratik Parti'nin merkezi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ponta, "Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Halk, her zaman haklıdır" ifadesini kullandı.

Kendisine destek vermek için parti merkezi önünde toplanan yaklaşık 15 bin kişiye de seslenen Ponta, seçim sırasında tırmanan gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

Ponta, 2 Kasım'da yapılan seçimin birinci turunda oyların yüzde 40,3'ünü, Ulusal Liberal Parti lideri Iohannis de yüzde 30'unu almıştı. Yaklaşık 21,7 milyon nüfusa sahip ülkede cumhurbaşkanlığı koltuğunda 2004'ten bu yana Traian Basescu oturuyordu.

Romanya anayasasına göre dışişleri ve savunmadan da sorumlu olan cumhurbaşkanı, savcılar ile istihbarat servisi liderlerini atama yetkisine sahip.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.