1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RTÜK, KKTC’Yİ TANIMIYOR BAŞBAKAN DEVREDE…
RTÜK, KKTC’Yİ TANIMIYOR BAŞBAKAN DEVREDE…

RTÜK, KKTC’Yİ TANIMIYOR BAŞBAKAN DEVREDE…

RTÜK, KKTC’yi tanımıyor başbakan devrede…

A+A-

RTÜK, Yayın Yüksek Kurulu’ndan (YYK) lisans alınmasına rağmen Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV kanalının kapatılması için, Türksat’a talimat verdi. Bunun üzerine tematik’ten yayın yapan Diyalog ile STAR SHOPPİNG ve STAR SİNEMA kanallarının yayınları dün akşamdan itibaren durduruldu. Konuyla ilgili Başbakanla temasa geçen YYK, bugün acil olarak toplanarak strateji belirleyecek

Kuzey Kıbrıs’tan yayın yapan tüm televizyon kanalları, Yayın Yüksek Kurulu’ndan (YYK) aldıkları izin ile lisanslı bir şekilde, Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetiminde olan TÜRKSAT’tan yayın yapıyor. Lisanslı yayın yapılmasının söz konusu olmasına rağmen RTÜK, zaman zaman Kıbrıs’taki TV’ler hakkında, “Lisanssız” oldukları iddiasıyla kapatma kararı veriyor. RTÜK, geçtiğimiz hafta da 150 TV kanalının kapatılmasına karar verirken, kapatılması ön görülen kanalların içerisinde Kıbrıs’tan iki tematik ve Diyalog TV de bulunuyordu. RTÜK’ün bu kararı Kıbrıs’ta YYK’dan lisans alarak yayın yapan 3 TV’nin akıbetinde belirsizliğe neden olurken, YYK Başkanı İlkay Diren, kararın durdurulduğunu açıklamıştı. Ancak, YYK’nın tüm girişimlerine rağmen RTÜK, Kıbrıs’tan yayın yapan 3 tematik kanalın kapatılması için Türksat’a talimat verdi. Aralarında Diyalog TV’nin de bulunduğu STAR SHOPPİNG ve STAR SİNEMA dün akşamdan itibaren yayınları durduruldu. STAR SHOPPING ve STAR SİNEMA yetkilileri, Star Kıbrıs’a yaptıkları açıklamalarda, yayınların kapatılması durumunda hukuk mücadelesi başlatacaklarına dikkati çekti.

İLKAY DİREN; “BAŞBAKAN DEVREDE”

Star Kıbrıs’a açıklamalarda bulunan YYK Başkanı İlkay Diren, konuyla ilgili olarak Başbakan Ömer Kalyoncu’ya bilgi verdiğini söyledi. YYK üyelerinin yarın (bugün) konuyla ilgili olarak toplanacağını, RTÜK ve Türksat’la temasa geçeceklerini belirten Diren, bu durumdan üzüntü duyduğunu söyledi.

İlkay Diren şöyle dedi: “Biz elimizden geleni yapacağız. Başbakanla temas kurdum. YYK üyelerini toplantıya davet ettim. Toplantıda RTÜK ve TÜRKSAT’la resmi olarak direkt temasa geçeceğiz. Aldığımız cevaba göre tepkimizi ortaya koyacağız. Oradan çıkacak neticeyi de Başbakan’a ileteceğiz.

“BU OLAY ÇOK ÜZÜCÜ”

Böyle bir karar çıkmasını beklemiyorduk. Bunları daha önce konuşmuştuk. Arkasından böyle bir olay çıktı ve çok üzücü. Bu olayı çözmüş biliyorduk. Bu benim için çok üzücü bir durumdur.”

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLAYACAK

YYK’dan lisans alarak tematik üzerinden yayın yapan STAR SHOPPİNG ve STAR SİNEMA yetkilileri, Star Kıbrıs’a yaptıkları açıklamalarda, konunun kendileri için sürpriz olduğunu vurguladılar. Star SHOPPİNG ve STAR SİNEMA yetkilileri şu ifadeleri kullandılar.

“YYK’dan lisansımız var. Bu kadar çok yatırım yaptık. Kapatılmamız durumunda hukuk mücadelesi başlatacağız. Hem TÜRKSAT’a, hem de Yayın Yüksek Kurulu’na 5 milyon Euro’luk dava açacağız. Şu anda avukatlarımızla konuyu değerlendiriyoruz. Lisansımızı alıyoruz sonra da kapatılıyoruz. Böyle saçmalık dünyanın hiçbir yerinde yok.”

ALİ ÖZMEN SAFA UYARMIŞTI…

Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Televizyoncular Birliği Başkanı Ali Özmen Safa, alınan kapatılma kararı üzerine YYK’ nın devreye girip 3 kanalın lisanslı olduğunu RTÜK’e bildirdiğini ancak bu kanalların kapatılmamasına yönelik yazılı bir direktifin RTÜK tarafından TÜRKSAT’a gönderilmemesi durumunda dosyanın hep açık kalacağı uyarısında bulunmuştu.

“YYK KAPATILSIN, RTÜK BURADA ŞUBE AÇSIN”

RTÜK’ün dün Türksat’a bir mektup göndererek, Kıbrıs’tan yayın yapan iki tematik kanalının kapatılması şeklinde talimat verdiğini belirten Safa, zaman zaman yaşanan bu sorunların ileriki dönemlerde de yaşanmaması için YYK’nın, RTÜK ile görüşüp gerekli tedbiri alması için çaba gösterdiğini, ancak bu çabaların sonuç vermediğini söyledi. Safa, RTÜK’ün, YYK’nın verdiği lisansları tanımadığının artık apaçık olduğunu kaydederek, “RTÜK, KKTC’yi de tanımıyor. RTÜK, KKTC’nin bir kurumu olan YYK’nın verdiği lisansı tanımıyor” dedi.

“RTÜK BURADA ŞUBE AÇSIN, LİSANSI ONDAN ALALIM”

Ali Özmen Safa, şunları söyledi:

“RTÜK’ün, Türksat’a gönderdiği ve KKTC’nin bir kurumu olan Yayın Yüksek Kurulu’ndan lisans olan ve KKTC’den tematik’ten yayın yapan 3 kanalın kapatılacağı şeklindeki yazıyı hayretler içerisinde okuduk. Yine aynı haksız kararla karşı karşıyayız. Biz, KKTC’den lisans veren Yayın Yüksek Kurulu’ndan lisansımızı aldık. Buna rağmen, kanalların RTÜK tarafından kapatılmasını kabullenmemiz mümkün değil. Biz bu kanallar için büyük yatırımlar yaptık. YYK’nın, RTÜK tarafından tanınmaması çok garip. RTÜK, KKTC’nin resmi kurumunu tanımıyor. RTÜK, KKTC’ni de tanımıyor demektir bu. O zaman YYK kapatılsın, RTÜK de, KKTC’de şube açsın, biz de lisansımızı ondan alalım. Kapatılma tehlikesinin ortadan kalkması için RTÜK 3 TV ile ilgili TÜRKSAT’a yazılı direktif vermesi gerekir.”

KARAR DURDURULMUŞTU

RTÜK, geçtiğimiz hafta aralarında Kıbrıs’ta yayın yapan 3 TV’nin de bulunduğu 150 TV kanalının kapatılmasına karar vermişti. Ancak YYK’nın girişimleri sonucu kapatılma kararı durdurulmuştu. YYK Başkanı Diren, lisanslı olmadıkları gerekçesi ile haklarında kapatılma kararı verilen 3 TV ile ilgili RTÜK ile temasa geçtiklerini, yayıncı kuruluşların listesini ilettiklerini ve kapatma kararının durdurulduğunu bildirmişti.

Star Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.