1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. RUM BAKAN'DAN ÇİRKİN ESPRİ
RUM BAKAN'DAN ÇİRKİN ESPRİ

RUM BAKAN'DAN ÇİRKİN ESPRİ

Salon buz kesti...

A+A-

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında Rum Bakan Hacıgeorgiou, AB Bakanı Bağış’ın bir sözüne yanıt verirken, “Aylak bakan nokta nokta tartar” dedi

TBMM’de düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı tartışmalı başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı Bağış ve Eşbaşkan Afif Demirkıran’ın açılışın ardından toplantıdan ayrılmasına hem Avrupa Parlamentosu grubu üyelerinden hem de bazı Türk grubu üyelerinden tepki geldi.

‘Mesaj mı veriliyor’

Toplantıyı yöneten Eş Başkan Helene Flautre, bu şartlarda verimli görüşme yapılamayacağını söyledi. Toplantının yeri ve zamanının çok önceden belirlendiğini anımsatan Flautre, programların buna göre yapılması gerektiğini belirtti. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin Brüksel’de evsahibi olarak yaptığı hiçbir toplantıda ayrılmadığını dile getiren üyeler, “kendilerine bir mesaj mı verilmek istendiğini” sordular.

Aday tanıtımı için!

Eş Başkan Yardımcısı Ali Şahin, eleştiriler üzerine, Çiçek’in üyelere selamlama konuşması yaptıktan sonra ayrıldığını ve bunun daha önceki toplantılarda da yaşandığını söyledi. Şahin, Bağış ve Demirkıran’ın ise yerel seçimler nedeniyle AK Parti’nin İstanbul’da yapılacak aday tanıtım toplantısına katılmak üzere toplantıdan ayrılmak durumunda kaldıklarını ve böyle bir siyasi gelenek olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Türkiye’de böyle bir gelenek yok. Siyasi partilerin olabilir” diye tepki gösterdi.

Çiçek ve Bağış terketti

Komisyonun Rum kesiminden Hristiyan Demokratlar üyesi Eleni Theocharous ise Çiçek, Bağış ve Demirkıran’ın ayrılmasıyla aşağılandıklarını öne sürerek, Brüksel’de yapılacak bir sonraki toplantının ertelenmesini istedi. Tartışmanın uzaması üzerine yeniden söz alan Flautre, AP grubu üyeleri olarak hoş olmayan bir durumla karşılaştıklarını dile getirdi. Flautre, KPK toplantısının yerel seçim aday tanıtımından önemli olduğunu söyledi.

‘Katır’ sözüne yanıt

Rum kesiminden Takis Hacıgeorgiou ise eleştirilere katılarak, Bağış’ın “Kıbrıs’ın en tanınmış hayvanı, inatçılığıyla bilinen katırlardır” şeklinde ifade kullandığını hatırlattı. Kendisinin yapacağı benzetmeyi Bağış’ın espri olarak kabul etmesini isteyen Hacıgeorgiou, Bağış’ı müşterisi olmayan küçük bakkal satıcısına benzeterek, Türkçe, “Aylak bakkal bla bla (nokta nokta) tartar” dedi. Bu benzetmeye Eş Başkan Yardımcısı Ali Şahin’den tepki geldi. Bunun etik olmadığını ve kabul edilebilir bir benzetme olarak da görmediğini vurgulayan Şahin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in danışmanı, Hristiyan Demokrat Parti Ekonomi Konseyi Başkanı Kurt Lauk’ın’ın, Kıbrıs Rum kesimini kastederek, “sosis deposu köpeklere teslim edilemez” ifadesini de etik bulmadığını söyledi.

Vatan
 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.