1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM BASINI: TÜRKİYE BAŞA ÇIKILMASI ZOR BİR OYUN OYNUYOR
RUM BASINI: TÜRKİYE BAŞA ÇIKILMASI ZOR BİR OYUN OYNUYOR

RUM BASINI: TÜRKİYE BAŞA ÇIKILMASI ZOR BİR OYUN OYNUYOR

Rumlar, KKTC’deki 13 milyon 952 bin 234 metrekarelik eski mallarını sattı.

A+A-

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun faaliyete geçtiği 2006’dan bugüne kadar Rumlar, KKTC’deki 13 milyon 952 bin 234 metrekarelik eski mallarını sattı. 2007’de uygulamaya konulan takas ve tazminat usulü ile de 1 milyon196 bin 739 metrekarelik arazi el değiştirdi

KKTC’de kurulan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 22 Aralık 2005 Kseni-Aresti ve 1 Mart 2010 tarihli Dimopulos davası kararları temelinde çalışan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) faaliyetlerinin Rumlar için siyasi açıdan “zararlı” olsa da hukuki açıdan tamamen meşru olduğu teslim edildi.

Fileleftheros, Türkiye’nin TMK’nın faaliyete geçmesinden bugüne kadar Ada’nın her iki tarafındaki mülklerle ilgili “tuhaf ama çok ciddi ve başa çıkılması zor bir oyun oynadığını” iddia etti.

Türkiye’nin, KKTC’nin çeşitli mevzuatlarını kullanarak hem KKTC’deki hem de Rum tarafındaki taşınmazları ele geçirmeyi başardığını yazan gazete, Ankara’nın meşruiyet “kisvesi altında” mülkiyette egemen hale geldiğini vurguladı, özetle şunları yazdı:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin telkinleri üzerine kurduğu sözde Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla çok iyi organize olmuş bir mekanizma oluşturdu. Bu mekanizma aracılığıyla barikatın her iki tarafından taşınmaz malları sahipleniyor. İşgal bölgelerinde Kıbrıslı Rumların mallarını satın alıyor, uyguladığı takas yöntemiyle özgür bölgelerde de Kıbrıs Türk mülklerinde yetki sahibi oluyor.
Türkler bu oyunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Aresti ve Dimopulos davalarındaki kararları tahtında ‘tanınmış ve hukuki açıdan tescillenmiş’ bir organ aracılığıyla oynuyor.”

Gazete, TMK’nın faaliyete geçtiği 2006’dan bugüne kadar Rumların, KKTC’deki 13 milyon 952 bin 234 metrekarelik eski mallarını sattığını yazdı. 2007 yılında uygulamaya konulan takas ve tazminat usulü ile de 1 milyon196 bin 739 metrekarelik arazinin el değiştirdiğini belirten gazete “Türkiye toprakta meşru kontrol sahibi olma planını bu şekilde ileri götürüyor” ifadesine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.