1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM BASININDAN GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN İDDİA!
RUM BASININDAN GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN İDDİA!

RUM BASININDAN GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN İDDİA!

Rum basınının haberine göre;

A+A-

 

Diplomatik kaynakların, Rum ve Yunan hükümetlerinin Ankara’dan, “içi boş ilanlar değil pratik hareketler beklediğini” savunan gazete özetle şöyle devam etti: Rum ve Yunan hükümetleri Ankara’dan jest bekliyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos aracılığıyla gönderdiği ve onu “çözüm iradesiyle ilgili açıklamalarında samimi olmaya çağırdığı mektubundan sonra Rum ve Yunan hükümetlerinin Ankara’dan jest beklediği” haber verildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un dün ve önceki gün iki telefon görüşmesi yaparak, mektupla ilgili görüştüğünü belirten Fileleftheros haberi “Gülümsemeden Sonra, Eylemler... Atina ve Lefkoşa Mektuptan Sonra Ankara’dan Jest Bekliyor... Anastasiadis Venizelos’la İki Telefon Görüşmesi Yaptı” başlığıyla aktardı.

Gazete Anastasiadis’in Venizelos aracılığıyla gönderdiği mektuba, Ankara’nın tepki göstermediğini yazdı ve edindiği bilgilere dayanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreninde Yunanistan’ı temsil eden Venizelos’un Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ayrı ayrı görüşmelerinde Kıbrıs sorununa satır başlarıyla ele aldığını, yemin töreni nedeniyle görüşmeye olanak olmadığını belirtti.

“ERDOĞAN’IN NİYETİNİ VE HALET-İ RUHİYESİNİ ÖLÇECEĞİZ”

Diplomatik kaynakların, Rum ve Yunan hükümetlerinin Ankara’dan, “içi boş ilanlar değil pratik hareketler beklediğini” savunan gazete özetle şöyle devam etti:

“Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk sınavı önümüzdeki Pazartesi günü işgal bölgelere yapacağı ziyaret olacak. Ziyaret, yeni görevini devralmasının ardından sembolik nitelikte ve Türkiye dışına ilk ziyareti kapsamında gerçekleşecek olsa da Kıbrıs sorunuyla ilgili bazı mesajlar vermesi bekleniyor. Yetkili bir kaynak gazetemize ‘niyetini ve halet-i ruhiyesini ölçeceğiz’ dedi.”

MEKTUP MİTSİALİS TARAFINDAN SİNİRLİOĞLU’NA İLETİLDİ

Gazete Rum Haber Ajansı’nı kaynak göstererek Anastasiadis’in Erdoğan’a mektubunun, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Anastasios Mitsialis tarafından Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’na verildiğini kaydetti.

Alithia “Türkler Anastasiadis’in Mektubunu İyi Karşıladı... Venizelos ‘Gerekli Adımların Atılması İçin İrade ve Hazırlık Olup Olmadığı Şimdi Ortaya Çıkacak’” başlıklı haberinde RİK’i kaynak göstererek Yunansitan Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynakların, Anastasiadis’in Erdoğan’a mektubunu Ankara’ya götüren Venizelos’un, Başbakan Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile mektubun içeriği hakkında konuştuğunu yazdı.

“ANKARA ANASTASİADİS’İ MUTEBER MUHATAP GÖRÜYOR”

Gazeteye göre Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Türkiye’deki muhabiri Anna Andreu, Rum tarafına, Ankara’nın Anastasiadis’in mektubunu kibarca cevapladığını iletti. Gerek Erdoğan’ın gerekse Davutoğlu’nun; Ankara’nın Kıbrıs sorununun çözülmesi arzusunda olduğunu söyleyen Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynakları Ankara’nın Anastasiadis’i “muteber muhatap” gördüğü değerlendirmesinde de bulundular.

Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının Venizelos’un önceki günkü öğlen yemeği ve gece düzenlenen resepsiyon sırasında Erdoğan’la kapsamlı görüşme imkanı bulduğunu, Davutoğlu ve Çavuşoğlu ile de görüştüğünü belirten gazete özetle şunları aktardı:

“ÖNEMLİ SEMBOLİK NİTELİĞE SAHİP ÇOK İYİ HAREKET”

“Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynakları ve diğer kaynaklar Anastasiadis’in Erdoğan’a yönelik bu hareketini çok iyi diye niteleyerek, önemli sembolik niteliğe sahip olduğunu söylediler.

Anastasiadis, iki paragraftan oluşan mektubunun ilk paragrafında bu mevkiye seçildiği için Erdoğan’ı kutladı, ikinci paragrafta ise şu vurguları yaptı: ‘Kıbrıs sorununun çözülmesi için şahsen müdahil olmanızı umuyorum. Başarılırsa bu çözüm müdahil bütün tarafların çıkarına ve Türkiye’nin bölgede talep ettiği role yardımcı olacak.’

Bu arada AB Dışişleri Bakanları Gayrı Resmi Konsey toplantısı için Milano’da bulunan Evangelos Venizelos dünkü açıklamasında, Perşembe günü Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanı Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşme fırsatı bulduğunu doğruladı, şunları söyledi:

‘Coğrafik konumundan dolayı Türkiye bütün sorunların parçasıdır, sorunların çözümünün parçası olmasını istiyoruz. Türk-Yunan ilişkileri belirleyici ölçüde Kıbrıs sorununun çözümüne, adil ve yaşayabilir bir çözüme bağlıdır. Gerekli adımların atılması için irade ve hazırlık olup olmadığı şimdi ortaya çıkacak.’”

Politis haberi, “Ankara Başkan’ın Mektubunu Olumlu Buldu... Oraya Kadar İyi” başlığıyla aktardı ve Rum hükümet kaynaklarının “önemli olan Erdoğan’ın Pazartesi günü işgal bölgelerine yapacağı yasadışı ziyaret sırasında takınacağı tavırdır” söylemlerini öne çıkardı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.