1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, AYİN BAŞVURULARININ REDDİNİ KINADI
RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, AYİN BAŞVURULARININ REDDİNİ KINADI

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, AYİN BAŞVURULARININ REDDİNİ KINADI

Rum Dışişleri Bakanlığı, ayin başvurularının reddini kınadı.

A+A-

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs Türk makamlarının KKTC’deki kiliselerde ayin yapılmasına ilişkin başvuruları ret etmesini “kınadığı” bildirildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca dini özgürlüklere ilişkin insan haklarının da çiğnendiğini savundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs yerel yönetimlerinin, “Timbu’”daki (Kırklar) Profiti İlia ile Ay.Marina kiliselerinde, “Ay.Theodoros’”daki (Çayırova) Ay.Paraskevis kilisesinde ve “Kithrea’”daki (Değirmenlik) Ay.Marina kilisesinde ayin yapılması taleplerinin KKTC makamları tarafından ret edilmesini kınadığını açıkladı.

Bu taleplerin ret edilmesi ile kısa bir süre önce meydana gelen Değirmenlik’teki Ay.Antonio şapelindeki ayinin yarıda kesilmesi olayının, dini özgürlükler kapsamındaki insan haklarının çiğnenmesini teşkil ettiğini ileri süren Rum Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Sözelşmesi’nden doğan dini törenlerin ve görevlerin yerine getirilmesi özgürlüğüne de ters düştüğünü savundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı, insan haklarına saygı duyulmasının önemine dikkati çekerek, KKTC makamlarına, din özgürlüğü ve insan haklarının yerine getirilmesi konusundaki politikasını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

Rum Dışişleri Bakanlığı ayrıca bu durumun, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gelişim halindeki müzakerelerde iyi ortam yaratılması çabasına da katkı koymadığını belirtti.

EDEK

Gazete, KS EDEK partisinin de bir açıklama yaparak, Türk “ihlallerini” kınadığını ve Rum Yönetimi’ne de, KKTC makamlarını sadece sözlü kınamayla kalmayıp, konuyu uluslararası arenaya taşıma çağrısında bulunduğunu yazdı.

HÜKÜMET, AYİNLERİN SEÇİM ORTAMINA TAKILDIĞINA İNANIYOR

Politis gazetesi “Dini Özgürlüklerde Seçimler ve Prosedürler Engel” başlıklı haberinde, gazetenin kendi kaynaklarına dayanarak, KKTC’deki kiliselerde ayin yapılmasına ilişkin kabul edilen başvuruların, geçmişte de ayin yapılan kiliseler ve kültürel mirasa ilişkin iki toplumlu Teknik Komite çalışmaları kapsamında restore edilen kiliselerle ilgili olduğunu yazdı.

Gazete, Kıbrıslı Rumların köylerine giderek ayin yapmasına yönelik başvuruların ise, söz konusu köylerin bugünkü Kıbrıs Türk sakinlerinin desteği olmadığı takdirde, genellikle ret edildiğini savundu.

Dini diyalog sürecini çok iyi bilen kaynaklara atıfta bulunan gazete, ortaya çıkan muhtemel sorunların, dini liderlerin anlaşmazlıklarından kaynaklanmadığını belirtti.

Gazete, hükümet kaynaklarının, Türk tarafının bu konudaki tutumunu, KKTC’deki belediye ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dayandırdığını iddia etti.

Habere göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yerel yönetimleri tarafından yapılan başvuruların yaklaşık yarısının ret edildi. Haberde, bu taktiklerin bugünkü durumun göstergesi olduğu ve Kıbrıs Türk tarafının duruşunu yansıttığı ileri sürüldü.

SAİNT BARNABAS’TAKİ AYİN

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıslı Rumların, Salı akşamı ve dün sabah St. Barnabas Manastırı’nda gerçekleştirdikleri ayin haberine yer verdi.

Gazete ayinlerde kilise ve devlet yetkililerinin yer almamasına dikkati çekti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.