1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. RUM HALKI TUTUKLAMALARI HAKLI GÖRÜYOR
RUM HALKI TUTUKLAMALARI HAKLI GÖRÜYOR

RUM HALKI TUTUKLAMALARI HAKLI GÖRÜYOR

Rum halkı tutuklamaları haklı görüyor;

A+A-

 

Geçtiğimiz Pazartesi günü Güney Lefkoşa’da düzenlenen ‘anti-15 Kasım’ etkinliğinde Kıbrıslı Türklere saldıran göstericiler arasından tutuklananların sayısı dün itibarı ile 15’e çıkarken, saldırılar adanın Güneyinde gündemin birinci maddesi olmaya devam ediyor.

Açıklama yapan Rum gazeteciler, toplumun büyük çoğunluğunun saldırıları kınadığını ve tutuklamaları yerinde bir gelişme olarak gördüklerini söylerken, Rum Sosyal Medyası ise eğitim sistemine sert eleştirilerde bulunuyor.

Kakouris: “Esas sorun eğitim sisteminde”

Politis Gazetesi Dış Haberler Editörü Yiorgos Kakouris’e göre ise saldırı tüm Rum toplumundan tepki çekmiş durumda ancak saldırıların ELAM’a bağlanması için kesin delillere ihtiyaç var.

“Bence bu saldırıları ELAM’a bağlamak ortada kesin bir delil yokken doğru olmaz. Böyle olursa, ELAM bundan pay çıkarıp mağdur edebiyatına girer ve kendilerine yargısız infaz yapıldığını söyleyip prim yapar” diyen Kakouris esas sorunun eğitim sisteminde olduğunu belirtiyor.

Kakouris “saldırılara katılan öğrencilerin Rum eğitim sisteminde etkili olan ve kilise tarafından desteklenen milliyetçi çevreler olduğu bellidir. Bu durumla mücadele etmenin en iyi yolu, ELAM’ın politik aktivitelerinin durdurulmasının yanı sıra nefret suçlarına ve söylemlerine verilecek cezalardır” diye konuştu.

“Günün sonunda ELAM, kendini diğer milliyetçi partilerden ayrı tutan, açık faşizm yapılan çok küçük bir oluşumdur. Bunun yanı sıra tüm partilerin bu olayı açıkça kınaması ve öğrencilerin büyük bir kısmının bu protestoya katılmaması unutulmamalıdır” diyen Kakouris “ertesi gün yine gösteri oldu ve o gösteriler büyük bir olgunluk içinde yapıldı” ifadelerini kullandı.

Athanasiou: “Tutuklamalar doğru bir karar”

Serbest Gazeteci Thanasis Athanasiou’ya göre tutuklanma kararı toplumun genelinde ‘doğru’ bir karar olarak niteleniyor.

Athanasiou “saldırılar talihsizdir ancak en azından saldırganların tutuklanması olumludur. Toplumun geneli de bu yönde düşünüyor. Bence bu saldırılardan maddi zarara uğrayan Kıbrıslı Türklerin zararlarını bu çocukların aileleri karşılamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Ancak daha da önemli bir konu var. Kıbrıslı Türklere saldıranların çoğunluğu Rum Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK)’in Genel Başkan olduğu Demetres Taliadoros’un müdür olduğu okuldan. Okulun adı ise Kykkos Lisesi. Hükümet bu konuyla da ilgilenmelidir” diye konuşan Athanasiou lisenin devlete ait bir okul olduğunu da sözlerine ekledi.

Papageorgiou: “Rum toplumunun geneli bu saldırıları kınadı”

Kıbrıs Haber Ajansı muhabirlerinden Rally Papageorgiou’ya göre toplumun geneli bu saldırıları kınayan bir tutum içinde bulunuyor.

Papageorgiou “bu türden nefret suçlarının artık yargı tarafından dikkate alınması ve cezalandırılması gerekiyor. Ancak toplumun az da olsa bazı kesimlerinin bu yapılan saldırıları ‘az bile yaptılar’ şeklinde değerlendirildiğini de görmek üzücüdür” diye konuştu.

“Yine de tutuklamalar olması son derece olumludur” diyen Papageorgiou “bu türden saldırılar futbol maçlarında da oluyordu. Ancak yapılan bu tutuklamaların bu türden saldırıların önüne geçeceğini umuyorum” diye konuştu.

Kuzeyde tutuklananların tümünün öğrenci olması eleştirilere yol açtı

Adanın Kuzeyinde ise çeşitli sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşların saldırılarla ilgili tepkiler sürerken,15 tutuklamanın tamamının öğrenci olması tartışma konusu oluyor.

Özellikle Sosyal Medya üzerinden yapılan tartışmalarda, tutuklanan öğrencilerin ‘buzdağının görünen yüzü’ olduğu savunulurken, Rum polisinin olayın esas faillerini ve azmettiricilerini henüz tutuklamaması eleştiriliyor.

Rumların geneli de eğitim sistemini suçluyor

Öte yandan konu Rum toplumu arasında da geniş yankı yapmış durumda. Özellikle Sosyal Medya üzerinden yapılan tartışmaların büyük bir kısmında bu saldırıların yaşanmasında en büyük suçlu okul idareleri olarak görülürken, Rum Eğitim Bakanının konuyla ilgili doyurucu açıklama yapmaması tepkilere neden oluyor.

Öte yandan Güneyde çeşitli internet platformları üzerinde süren tartışmaların birisinde, bir kullanıcı “bu saldırıları yapanlar ‘aptal’ çocuklardır ancak esas mesele eğitim sisteminin durumudur” diye yorumlarda bulunurken bir başka kullanıcının “çocukların okul saatleri içerisinde böylesi gösterilere gitmesi için izin veren okul müdürleri esas suçludur” diye yazması dikkat çekti.

Bir başka kullanıcı ise “bu konudaki en büyük suçlular çocukların bu gösteriye katılmasına izin veren eğitim bakanlığı ve ise okul idareleridir” şeklinde ifadeler kullandı.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.